Öncelikle stor perdenizi yandaki mekanizmadan tamamen açın. Üst kısımlara kolayca ulaşmak için bir tabure ya da merdiven kullanabilirsiniz. Stor perdeleri temizlemek için en etkili deterjan beyaz sabundur.
Evde stor perde nasıl yıkanır sorusu için ihtiyacınız olan malzemeler; su, sabun ve süngerdir. Sıvı sabun ya da perdeler için üretilmiş özel deterjanlardan döktüğünüz suya süngerinizi ya da yumuşak bir fırçayı batırarak perdenizi silebilirsiniz.
Perdeler hacimliyse, makinede hassas bir programda yıkayın: "yün", "ipek", "elde yıkama" - 30–40 ° C'de. Sıkma kullanmamak veya minimum hızda ayarlamamak daha iyidir: 400–500. Sıvı deterjanlar tercih edilir. Pamuklu ve sentetik kumaşlara ağartıcı uygulanır.
Zebra stor perde nasıl temizlenir sorunuza sabunlu temizlik tarifimizi açıklamaktayız. Bir kovanın içerisine su doldurup, Arap sabunu eklemelisiniz. Daha sonra hazır olan su yardımı ile perdenizi temizleyebilirsiniz. Perdenizin arka kısmını sabitlerseniz temizlik işlemini daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Stor perdeler çamaşır makinesinde yıkanamaz. Zarar görmeden temizlenmesi için kuru temizleme yapan özel firmalara teslim edilmelidir. Stor perdenin mekanizmalı yapısı nedeniyle, çamaşır makinesinde yıkamak mümkün değildir. Ancak evde stor perde yıkamak istiyorsanız, halı yıkar gibi yere sererek yıkamanız mümkün.
İlgili 22 soru bulundu
Bir kovaya ılık su koyun. Bu suyun içinde sabunu iyice köpürtün. Yumuşak bir bez ya da süngeri suya batırıp çıkardıktan sonra suyunu iyice sıkın. Perdeyi bu sabunlu bezle baştan aşağı silin.
Tozlanan ve kirlenen perdeleri makineye alın. 1 fincan toz şekerini perdenin üzerine dökün. Deterjan bölmesine toz deterjanı ekleyerek 30 derecede hassas yıkama modunu açın.
Cildinize ya da uyguladığınız döşeme kumaşlarına, perdelere zarar vermez. Miss Arap Sabunu dermatolojik olarak test edilmiştir. Ev temizliğinde rahatlıkla tüm yüzeylerde kullanabilirsiniz. Evin tüm yüzeylerinde kullanılabilir olması özelliği ile aynı zamanda ekonomik bir temizleyicidir.
Stor ve zebra perde temizliğini asla ihmal etmemeli, mümkünse sık sık tozunu-kirini almalısınız ki bu kirler kalıcı lekelere dönüşmesin. Stor ve zebra perdeler için genel temizlik süresini 6 ayda 1 olacak şekilde düşünmeli, bu süreyi daha fazla uzatmamaya özen göstermelisiniz.
Stor perdeler sahip oldukları narin yapıları gereği, çamaşır makinelerinde yıkanmaya uygun değildir. Bu ürünlerin, evlerde alternatif perde yıkama yöntemleri ile bakımları yapılabiliyor olsa da en ideal bakım yöntemi kuru temizleme olarak dikkat çeker.
Sık sık kullandığınız çamaşır deterjanını, deterjan bölmesine ekleyin. Perdelerin üzerine 1 fincan toz şekeri ekleyin ve mümkünse 30 derece düşük yıkama modunu ayarlayın. Şeker, yüksek sıcaklık ve buharın etkisiyle eriyip hem tül perdeleri beyazlatacaktır hem de perdelerin üzerine sinmiş kötü kokuyu yok edecektir.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır.
Tül ve perdelerin temizlenmesi ve kirlerin yok edilmesi amacıyla sirke kullanılabilmektedir. Makinenin deterjan haznesine 1 çay bardağı sirke konulmak suretiyle yıkanması yöntemidir. En iyi beyazlatma yöntemlerinden biri de makine haznesine kaya tuzu eklemek ve sonra yıkamak olarak kullanılan yöntem olmaktadır.
Temizlemek için derin bir kapta ılık suyun içinde sabun köpürtebilirsiniz. Veya perde temizliği için üretilen deterjanları da tercih edebilirsiniz. Yumuşak bir bezi sabunlu suya batırıp çıkarın ve suyunu sıkın. Bu bez ile perdenizi bir iki defa silin.
Bir kovaya ılık su koyun. Bu suyun içinde sabunu iyice köpürtün. Yumuşak bir bez ya da süngeri suya batırıp çıkardıktan sonra suyunu iyice sıkın. Perdeyi bu sabunlu bezle baştan aşağı silin.
Perdenizi astıktan sonra buhar vererek kırışıklığı önlemeniz mümkündür. Kaynar suyun etkisiyle kırışıklık önleme: Küçük olan perdeleri kornişe taktıktan sonra altına leğen içinde kaynar su koyabilirsiniz. Böylelikle buharı alan perdenizdeki kırışıklıklar azalacaktır.
Stor perde, kullanımı ve tamiri en kolay mekanizmalı perdedir. Ortalama ömrü 3 yıldır. Temiz ve tozsuz mekanlarda ve amacına uygun kullanımda bu ömür 5-10 yıla kadar çıkabilir.
Halı yıkama makineleri ile stor perdenizi mekanizmasından ayırın ve perdeyi düz bir zemine yatırın. Yumuşacık bir fırça ile az deterjan dökerek hafif hareketlerle perdeyi kırmadan yıkayın. Bu işlemi müsait olan bir alanda yapabilirsiniz.
Perdelerinizi yıkarken çok az bir deterjanın yanı sıra perdelerinizin arasında 2-3 adet küp şeker ya da yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve az miktarda karbonat ekleyerek perdelerinizde bulunan leke ve gri renkten kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
LİMON TUZU YA DA SİRKE
Limon tuzu ya da sirkeli suya batırılarak birkaç saat bekletilir. Perdeleri karışımın içinde birkaç saat ya da gece boyunca bekletmenin ardından makinenizde ve hassas programda yıkayabilirsiniz. İlk yıkamanın ardından perdeler kar beyazı görünmüyorsa yıkamayı 2-3 kere daha tekrarlayabilirsiniz.
SODADA BEKLETİN, FARKI GÖRECEKSİNİZ!
Ama kar beyaz perdeler için çok etkili. Bir gün önceden perdelerinizi bir kovaya koyun. Üzerini geçecek kadar su ve sonrasında soda ekleyin. Ertesi gün normal bir şekilde makinede yıkayın.
Kırışmaması için tülünüzü çamaşır makinesinde düşük devir 30 derecede yıkamalısınız. Böylece tül kırışmadan temiz bir şekilde yıkanmış olur. Tülü sıcak suya basma yöntemi zaman zaman yapılan ve doğru bilinen bir yanlıştır. Tülü sıcak suya basarsanız öncesinde olduğundan daha fazla kırışmasına neden olursunuz.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Perdelerin kırışmamasında etkili olan en önemli şeylerden biri, yumuşatıcı kullanmaktır. Makinenin yumuşatıcı gözüne bir ölçek yumuşatıcı ekleyerek perdelerinizin hem kırışmamasını hem de mis gibi kokmasını sağlayabilirsiniz. Perdelerinizi yıkarken makinenin sıkma ayarını da düşük seviyede tutabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri