Strateji geliştirme, hedef belirleme, durum analizi, değerlendirme ve planlama süreçlerini kapsar. Misyon, vizyon, hedef gibi terimlerin hepsi stratejinin bir parçasıdır. Strateji, organizasyonun gideceği hedefi belirlemez. Belirlenen hedefe nasıl gideceğini gösterir.
Bir çıkarın geliştirilmesi/garantiye alınması için planlanan bir yöntem. Belirlenen hedeflere ulaşmada en etkili yolu ortaya koyar. Bireysel ya da kurumsal başarıda üzerine kurulan planlamalar ve hedef belirlemeler. Verimli kaynak kullanımı ile en iyiye ulaşmayı amaçlayan bir çaba.
Ginter ve arkadaşlarına göre, normatif bir stratejik yönetim sürecinin kapsaması ge reken adımlar sırasıyla misyon ve amaçların tespiti, dış çevre analizi, iç çevre ana lizi, stratejik alternatiflerin geliştirilmesi, strateji seçimi, uygulama ve kontroldür (Bkz. Şekil 2).
Strateji (Fransızca stratégie) ya da izlem, bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara destek vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı.
İlgili 31 soru bulundu
Şirketler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve danışmanlık firmaları gibi çeşitli kuruluşlarda stratejik planlama uzmanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu uzmanlar, kurumun uzun vadeli başarıya ulaşmasını sağlamak için stratejik yönlendirme ve planlama konusunda oldukça önemli bir konumda yer alırlar.
Kuruluşlar, misyonlarına veya hedeflerine ulaşmak için varlıklarını ve iş gücünü nasıl kullanacağını planlar. Bu plan, kuruluşun stratejisidir. Strateji geliştirme, hedef belirleme, durum analizi, değerlendirme ve planlama süreçlerini kapsar. Misyon, vizyon, hedef gibi terimlerin hepsi stratejinin bir parçasıdır.
Hedef belirleme, strateji geliştirme sürecinin başlangıç noktasıdır. Bu adımda, organizasyonun misyonu, vizyonu ve değerleri temel alınarak, uzun vadeli hedefler belirlenir. Hedefler, ölçülebilir, ulaşılabilir ve zamana bağlı olmalıdır.
Stratejik amaçlar belirli bir zaman diliminde kuruluĢun ulaĢmayı hedeflediği kavramsal sonuçlardır. Stratejik amaçlar ve hedefler stratejik planlama sürecinde kuruluĢun “Nereye ulaĢmak istiyoruz?” sorusuna cevap verir. Stratejik amaç, kuruluĢun genel bir çerçevede ulaĢmayı düĢündüğü noktanın ne olduğunu gösterir.
Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumu ile gelecekte ortaya çıkması muhtemel gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçümleme sürecidir.
Günümüzde ise strateji denince akla, önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için uygulanan yöntemlerin tamamı gelir. Strateji özetle gelecekte ulaşmak istediğiniz bir hedef için bugünden çalışmaktır. Bunu yaparken de önceden belirlenmiş vizyon, amaç ve hedeflere nasıl ulaşılacağının planlanmasıdır.
Stratejiyi gerçekleştirmek ve iş tekliflerini analiz etmek için planlar geliştirir. Tehditleri ve fırsatları belirlemek için yoğun bir araştırma sürecine girer. Şirketin operasyonel ve stratejik performansını değerlendirir. Süreçleri, kaynak planlamayı ve departman hedeflerini genel stratejiyle hizalar.
Strateji, Fransız kökenli bir sözcüktür. Fransızca 'stratégie' kelimesinden gelmektedir. Bir uluslar topluluğu veya bir ulusun tüm kaynaklarını barışta ve savaşta benimsenen politikalarda bir arada kullanma becerisidir. Politik, ekonomik, psikolojik ve askeri güçleri içermektedir.
İşletme temel stratejileri; durağan, içsel büyüme, dışsal büyüme ve revizyon stratejileridir (Robbins vd., 2012:230).
Stratejik kararlar, bir kuruluşun stratejik alternatiflerin uygun şekilde değerlendirilmesi yoluyla uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirmek için aldığı uzun vadeli birtakım kararlardır. Hedefe yönelik ve geleceğe yöneliktir.
Stratejik Yönetimin Temel Amacı Nedir? Stratejik yönetimbir organizasyonun gelecek dönemlerdeki performansının yükseltilmesini, kârlılığının ve verimliliğinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bununla sınırlı olmadan geleceğe dair vizyon oluşturulmasını da hedeflemektedir.
Firmalar için strateji, bir firmanın uzun vadeli hedeflerine ulaşmak için izlediği yol haritası olarak tanımlanabilir. Strateji, bir firmanın mevcut durumunu, hedeflerini, rekabet ortamını ve fırsatlarını dikkate alarak oluşturulur.
Strateji, belirlenen hedeflere ulaşmak için genel yaklaşımın ana hatlarını çizer. Plan ise, seçilen stratejiyi etkili bir şekilde uygulamak için ayrıntılı eylemleri listeler.
Kurumsal strateji; bir kurumda, kurumun uzun vadeli karşılaştırmalı üstünlükleri dikkate alınarak yapılan başarıyı artırma ve değerini yükseltmeye yönelik faaliyetlere denir.
MADDE 7 – (1) Stratejik planlar beş yıllık dönemi kapsar. (2) Stratejik planlar en az iki yıl uygulandıktan sonra stratejik planın kalan süresi için güncelleştirilebilir. Güncelleştirme, stratejik planın misyon, vizyon ve amaçları değiştirilmeden, hedeflerde yapılan nicel değişikliklerdir.
İdarenin görev alanına giren konularda performans ve kalite ölçütleri geliştirmek, bilgi ve verileri toplamak, ve yorumlamak, hizmetleri etkileyecek dış faktörleri incelemek, hizmetlerin etkililiğini ve tatmin düzeyini, analiz etmek-yorumlamak ve genel araştırmalar yapmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri