1746-1827 yılları arasında İran idaresinde kalan bölge, 1877-78 Osmanlı-Rus savaşı (93 harbi) sonunda 42 yıl Rus işgaline maruz kalmıştır.
Iğdır'ın adı; 24 Oğuz boyundan 21'ncisi sayılan İç-Oğuzlar-Üç-Ok kolunun ve Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Cengiz Alp'in en büyük oğlu olan "Iğdır Beğ" den gelmektedir.
Iğdır, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve Türkiye'nin en doğusunda yer alan bir ildir. Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum - Kars Bölümü'nde yer almaktadır. 27 Mayıs 1992 tarihinde Kars ili'nden ayrılarak Türkiye'nin 76. ili olmuştur.
3 Haziran 1992 tarih ve 21247 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 3806 sayılı kanunla da "İl" yapılmıştır. Aynı kanunla Karakoyunlu beldesi de "İlçe" statüsüne kavuşturularak Aralık ve Tuzluca İlçeleriyle birlikte Iğdır İline bağlanmıştır. İLÇELER: Iğdır (merkez), Aralık, Karakoyunlu, Tuzluca.
Fakat Osmanlı ordusu, bu yerleri boşalttığı sıralarda Ermeniler, hemen Gümrü ve Eçmiyazdin bölgelerini, Arpaçay'ı ve Aras Kıyıları'nı ve Iğdır Bölgesi'ni de sınırlarımıza yakın yerlere kadar işgal ettiler.
İlgili 45 soru bulundu
Hakkari: %98 Kürt,%2 diğer Iğdır: %68 Türk,%32 Kürt Kars: %76 Türk,%22 Kürt,%2 diğer Malatya: %82 Türk, %18 Kürt ve diğer Mardin: %66 Kürt, %30 Arap, %2 Süryani, %2 Türk ve diğer Muş: %60 Kürt, %24 Türk,%8 Arap,%6 Zaza,%2 diğer Siirt: %76 Kürt, %22 Arap, %2 Türk ve diğer...
Nüfusunun bir kısmı Caferi, diğer kısmı Sünni mezhebinden olan Iğdır'da, mezhep farkları sebebiyle farklı iki ezan okunması, kentteki iftar açma zamanlarını da değiştiriyor.
Türkiye Azerileri Iğdır, Kars, Ardahan ve Ağrı Azerileri ve Türkiye'nin büyük şehirlerine dağılmış durumda (İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa) olarak yaşamaktadırlar. Iğdır, Ardahan ve Kars'ın yerlileridirler. Ayrıca Rus-Osmanlı savaşından gelen Terekeme/Karapapaklar da vardır.
Iğdır'ın meşhur yemekleri şunlardır; kuymak, patlıcan reçeli, paça, kavut, bozbaş, ekşili pilav, taş köfte, işkembe kavurma, hörre, fetir, omaç helvası, katlet, tavuk şorva.
Ayran aşı, Bozbaş, Cılvır, Ekşili Erişte, Fetir, Hasıda, Helise, Kavurma, Kavut, Kaygana, Kaysafa, Kelecoş, Kete, Kuymak, Lepeli, Etli Pilav, Nabat, Omacaşı, Omaç Helvası, Patlıcan Reçeli, Sabahaşı, Sütlü Pilav, Tandır Şiş, Tapan, Tavuk Çorbası, Taş Köfte, Yağ Çorbası ve daha fazlası...
Iğdır Kayısısı (Şalağı); dünyaca ünlü olan ve sadece Iğdır yöresi ile Kağızman'da yetişen bu kayısı türünün şekli eliptik olup simetrik bir yapıya sahiptir.
Iğdır'ın adı; 24 Oğuz boyundan 21.sayılan İç-Oğuzlar Üç-Ok koluna mensup Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Cengiz ALP' ın en büyük oğlu olan 'Iğdır Bey' den gelmektedir. Bu boyun ilk başbuğ'u Iğdır Bey'dir. Iğdır, kelime olarak 'iyi, büyük, ulu, yiğit başkan ve bahadır' gibi anlamlara gelmektedir.
Iğdır ili nüfusu: 209.738'dur. Bu nüfusun %65,66'si şehirlerde yaşamaktadır (2023 sonu). İlin yüzölçümü 3.664 km2'dir. İlde km2'ye 57 kişi düşmektedir. (Bu sayı merkez ilçede 121'dır.)
Kastamonu Araç ilçesine bağlı İğdir beldesi, Malatya Hekimhan ilçesine bağlı İğdir köyü, Tokat Zile İlçesine bağlı İğdir Köyü ve Ankara Kızılcahamam ilçesine bağlı İğdir Köyü bu boy tarafından kurulmuştur. Bu boy Bayburt ili merkez civarında ve Iğdır ilinde yoğun bir şekilde yerleşim göstermişlerdir.
Anadolu Türklerine genetik olarak en yakın olan halklar Azerbaycan Türkleri, Kumuklar, Karaçaylar, Balkarlar, Çerkezler ve İranlılar.
İklimin uygun olması sebebiyle, ovada pamuktan şeftaliye kadar çeşitli bitki ve meyve yetiştirilir. Başlıca tarım ürünleri şeker pancarı, buğday, arpa, patates ve pamuktur. Hayvancılık: Geniş yaylalara sâhib olan Iğdır'da hayvancılık önemli gelir kaynağıdır.
İğdır Ovasında çok çeşitli ürün yetiştirilir. Ova, Kuzey Anadolu'nun Çukurova'sı sayılır. Sebzecilik ve meyvecilik gelişmiştir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, şekerpancarı, elma, kavun, karpuz, mısır, kayısı ve armuttur.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu endeks değerleri, İstanbul'un Türkiye ortalamasına göre yüzde 14.8 pahalı, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan'ın ise yüzde 6.5 daha ucuz olduğunu gösteriyor.
kuzey ve kuzeydoğu sınırını Aras Nehri ve bu nehrin yatağı boyunca geçen Ermenistan sınırı teşkil eder. Bölgenin doğu ve güneydoğusunda Nahçıvan ve İran, güneyinde Ağrı İli, batı ve kuzeybatısında ise Kars İli yer almaktadır.
Nuh'un gemisinin Ağrı Dağında karaya oturduğu kabul edilir. 8- Nuh tufanı ile yok olan insanlık ve canlı hayat Hz. Nuh'un gemisinin Ağrı Dağında karaya oturup burdan çoğalarak dünyaya yayılmıştır. 9- Dolayısı ile dünya da ikinci hayat Iğdır (Sürmeli)'den başlamıştır.
Iğdır ili nüfusu: 209.738'dur. Bu nüfusun %65,66'si şehirlerde yaşamaktadır (2023 sonu). İlin yüzölçümü 3.664 km2'dir. İlde km2'ye 57 kişi düşmektedir. (Bu sayı merkez ilçede 121'dır.)
Iğdır'da, Sünni ve Caferi mezhebindeki tefsir farklılığı nedeniyle 7 dakika arayla iki defa akşam ezanı okunuyor. Birçok farklı etnik grubun ve dini mezhebin bir arada yaşadığı Iğdır'da, ramazan ayında iftarın müjdecisi olan akşam ezanın okunma saatinde de farklılıklar yaşanıyor.
İsnâaşerîyye mezhebinin fıkıh ekolü olan Câferîlik'teki dini hukuk veya şeriat ilkeleri, Kur'an ve sünnetten çıkarılır. Sünni ve Şiilik arasındaki farklılık Şiiliğin Muhammed'den sonra ilk yöneticinin hem peygamberin vasiyetiyle hem de İlahi seçimle Ali olması gerektiğine inanılmasıdır.
Bu mezhebin bir diğer adı da Imamiyye'dir. İmamiyye, Hz. Peygamber'in ölümünden sonra Hz. Ali, onun çocuklarını ve torunlarınıhem Allah' m emri hem de peygamberin tayini ve vasiyeti ile meşru imam olarak kabul ederek on iki imama inanınayı iman esaslarından sayanların mezhebi dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri