Strateji, belirlenen hedeflere ulaşmak için genel yaklaşımın ana hatlarını çizer. Plan ise, seçilen stratejiyi etkili bir şekilde uygulamak için ayrıntılı eylemleri listeler.
Stratejik planlama, şirketin uzun vadeli hedeflerine ve amaçlarına ulaşmak için önceden saptanmış bir planlama süreci olarak tanımlanır. Stratejik planlama, bir şirketin mevcut durumunu değerlendirerek, gelecekteki başarısını sağlamak için gerekli stratejileri, hedefleri ve araçları belirlemek için kullanılır.
Taktikler, planlanan her manevranın kazanılmasıyla ilgiliyken, strateji, tüm savaşın kazanılmasıyla ilgilidir.
Strateji, bir hedefe ulaşmak için oluşturduğunuz planınızdır. Önce hedefleriniz, sonra stratejiniz gelir. Taktik, stratejiyi uygulamak için atmanız gereken bireysel adımlar ve eylemlerdir.
Strateji (Fransızca stratégie) ya da izlem, bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara destek vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı.
İlgili 29 soru bulundu
Kuruluşlar, misyonlarına veya hedeflerine ulaşmak için varlıklarını ve iş gücünü nasıl kullanacağını planlar. Bu plan, kuruluşun stratejisidir. Strateji geliştirme, hedef belirleme, durum analizi, değerlendirme ve planlama süreçlerini kapsar. Misyon, vizyon, hedef gibi terimlerin hepsi stratejinin bir parçasıdır.
Verimli kaynak kullanımı ile en iyiye ulaşmayı amaçlayan bir çaba. Uzun vadeli bir sürece bakabilme ve geleceği planlama yeteneği kazandırır. Satranç oyunu gibi, birkaç adım önceden düşünülerek ve rakip hamleleri hesaba katarak yapılan hamleler. Rekabetçiler arasında farkındalık yaratmayı hedefleyen planlamalar.
Strateji, daha geniş olarak rakipler, müşteriler ve ekonominin geneli de dahil olmak üzere pazarın tüm şartlarıyla birlikte organizasyonun tüm kaynaklarını kapsar. Taktik ise bir plan ya da süreç dahilinde kaynakların bir alt kümesini kullanır.
Taktik Planlar; stratejik planların belli bir kısmının gerçekleştirilmesi için hazırlanan planlardır. Stratejik planlara göre hedefleri somuttur ve daha kısa zaman dilimleri için hazırlanır.
Operasyonel plan yıllık bir çalışma planıdır: Kısa vadeli iş stratejilerini anlatır; Belirli bir operasyonel dönem (mali yıl) boyunca stratejik bir planın nasıl uygulanacağını açıklar veya stratejik planın hangi bölümünün faaliyete geçeceğini (veya stratejik planın hangi kısmının ele alınacağı) açıklar.
MADDE 34- (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra kurulacak kamu idareleri, bütçelerinde sorumlu oldukları program ve alt programların ilgili idareyle işbirliği içerisinde Başkanlıkça belirlenmesini müteakip altı ay içerisinde bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak stratejik plan hazırlar.
✓ Stratejik planlar beş yıllık dönemi kapsar. ✓ Stratejik planlarını Yönetmelikte belirlenen takvime uygun olarak süresinde hazırlamayan kamu idareleri, Sayıştaya ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonuna bildirilir.
Stratejik plan, amaç ve hedefleri bir araya getirir. Bir diğer ifadeyle, şirketin misyonu ve vizyonu arasındaki bağı korur. Vizyon, işletmenizi hangi noktaya taşımak istediğinizi gösterir. Faaliyetleriniz sonucunda ulaşmak istediğiniz hedefleri ortaya koyar.
ö) Yenileme: Stratejik planın, dönemi tamamlanmadan yeni bir plan dönemi için tüm unsurlarıyla yeniden hazırlanmasını, ifade eder. MADDE 5 – (1) Stratejik planlama sürecinde aşağıdaki genel ilkelere uyulur: a) Stratejik planlar bilfiil kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanır.
Stratejik planlama süreci, organizasyonun belirli hedeflere odaklanmasını sağlar. Bu hedefler organizasyonun vizyon ve misyonu doğrultusunda belirlenir ve uzun vadeli başarı için önemli bir temel oluşturur.
Plan, hedeflenen bir amaca ulaşılmasını sağlayacak diagram veya adımlardan oluşan dokümandır. Neyin ne zaman, niçin ve nasıl yapılacağını gösteren bir taslaktır. İş yapılmadan önce hazırlanır. İşin üstesinden gelmek için gereklidir.
Planlama, ileriye dönük tahminlerin akılcı bir düzenlemesidir. Planlama, daha çok eylem üzerinde duran bir süreçtir. bakımından fark bulunmaktadır.Bu nedenle bu iki kavramı birbirine karıştırmamak gereklidir. Plan; Bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimidir.
Belirli amaçlara varabilmek için planlama, örgütleme,yöneltme ve denetleme sürecidir. Bir amacın gerçekleştirilmesi için, nelerin, nasıl, neden, ne zaman, ne ile ve kim tarafından yapılacağının önceden kararlaştırılarak bir hareket tarzının belirlenmesidir.
📌Hedefler yazılı ve net değildir. 📌Stratejik kararlar alınmaz. 📌Planlama yapılmaz. Bunların her birinin hizmet ettiği ayrı bir amaç vardır.
Kamu idarelerinin; orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini ve bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren plandır.
Stratejik Plan
Alt Bölge Strateji Planı , Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yapılır ve onanır. Bölge Strateji Planı, Bölge Kalkınma ajansları yapar ve onar. Metropoliten Bölge Strateji Planı,, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılır ve onanır.
Günümüzde ise strateji denince akla, önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için uygulanan yöntemlerin tamamı gelir. Strateji özetle gelecekte ulaşmak istediğiniz bir hedef için bugünden çalışmaktır. Bunu yaparken de önceden belirlenmiş vizyon, amaç ve hedeflere nasıl ulaşılacağının planlanmasıdır.
Stratejiyi gerçekleştirmek ve iş tekliflerini analiz etmek için planlar geliştirir. Tehditleri ve fırsatları belirlemek için yoğun bir araştırma sürecine girer. Şirketin operasyonel ve stratejik performansını değerlendirir. Süreçleri, kaynak planlamayı ve departman hedeflerini genel stratejiyle hizalar.
Stratejinin üç önemli ve ana öğesi vardır. Bunlar; güç, zaman ve mekandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri