Bilgisayarınızın aşırı ısındığını anlamak için fana dikkat etmek gerekir. Fan her zaman maksimum hızda çalışıyorsa, dizüstü bilgisayarınızda aşırı ısınma var demektir. Aşırı ısınan donanımlar, basınçtan kaçınmak için hızını düşürebilir. Bu durum, laptop'da yavaşlamaya neden olur.
Core Temp, işlemci sıcaklığı ölçme için geliştirilen ücretsiz ve basit bir programdır. Core Temp az yer kaplar ve birçok kullanışlı özelliğe sahiptir. Core Temp'i kullanmak için birkaç adım gereklidir. Core Temp'i indirip, kurulumu tamamladıktan sonra hemen açarak CPU sıcaklığını görebilirsiniz.
İşlemci Sıcaklığı Nasıl Kontrol Edilir? CPU sıcaklığınızı kontrol etmek için izleme yazılımını yüklemek ve ardından değerleri takip etmek yeterli. Bu işi yapabilen AIDA64, HWMonitor, Core Temp ve NZXT CAM gibi birçok yazılım mevcut.
Genel olarak ideal ortam sıcaklığı 20 derece ile 26 derece arasındadır ve ortalama olarak yaklaşık 23 derecedir. 27 dereceyi aşan bir oda makineniz için zararlı olabilir, ancak önemli olan tek nokta bu değildir.
Başarılı kullanıcı arayüzüne sahip olan SpeedFan sayesinde işlemci ve ekran kartının kaç derece sıcaklığa ulaştığını gerçek zamanlı olarak görebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Isınan bir laptop, işlemci ve grafik kartının düşük hızda çalışmasına neden olur. Bu da uygulamaların yavaş açılmasına, tepkisizlik ve takılmalar yaşanmasına yol açar. Aşırı ısınma, cihazın otomatik olarak kapanmasına ve veri kaybına neden olabilir.
Genel olarak işlemciler, 75 derecenin altında daha güvenli çalışırlar. Bu seviyenin üstü ise riskli bölgeye girer. Her ne kadar işlemci üreticileri 95 derecelere kadar çalışma sıcaklığı garantisi sunuyor olsa da ideal sıcaklık değeri her zaman 75 derecenin altında olmalı.
Laptop Aşırı Isınırsa Ne Olur? Laptoplarda aşırı ısınma durumunda fanlar maksimum hızda çalışır. Fanların aşırı hızda çalışması, bilgisayarın aşırı ısınmasının aksine performansta düşüşe neden olur. İşlemci üzerine fazla yüklenme olduğu için bilgisayarda yapılan işlemler yavaşlar.
Genel olarak, CPU'nun 80-90°C ve GPU'nun 70-75°C sıcaklıkta çalışmasının ideal olmadığını söyleyebilirim. Bu sıcaklık değerleri, özellikle uzun süreli kullanımlarda, bileşenler üzerinde gereksiz stres oluşturabilir ve ömrünü kısaltabilir.
Bilgisayarın aşırı ısındığı durumlarda fanlar maksimum hızda çalışır. Fanların aksine, işlemci performansında düşüş olur, yani bilgisayarınız yavaşlar. Normalden daha yavaş çalışma, işlemcinin aşırı ısınmaya karşı aldığı bir önlemdir. Isındığını fark eden parça, frekans hızını düşürür ve riskleri azaltır.
Bilgisayarınızın aşırı ısındığını anlamak için fana dikkat etmek gerekir. Fan her zaman maksimum hızda çalışıyorsa, dizüstü bilgisayarınızda aşırı ısınma var demektir. Aşırı ısınan donanımlar, basınçtan kaçınmak için hızını düşürebilir. Bu durum, laptop'da yavaşlamaya neden olur.
Bilgisayarınızın havalandırma kanallarının tıkanması veya yetersiz olması, ısının içeride hapsolmasına neden olur. İkinci etken ise toz ve kir birikintileri. İşlemcinin etrafında biriken toz, ısıyı dağıtmayı zorlaştırır. Üçüncüsü ise, işlemci üzerindeki termal macunun eskimiş veya yetersiz olması.
Oyunlarda ise CPU sıcaklığı 80'i sağlam render istediğinde ancak geçer. 90 dereceye vurduğu da oluyor çok zorlandığında. GPU ise oyunlarda 90'lara vurduğu olur ama oyunlarda genelde 70-80 derece civarında oynar.
Adım 1: İlk olarak Ctrl + Shift + Esc veya Ctrl + Alt + Del kısayol tuşlarını kullanarak Görev Yöneticisi'ni açın. Adım 2: Performans sekmesine tıklayın. Adım 3: Sol bölümdeki GPU bölümüne tıklayın. Buradan, GPU sıcaklığı da dahil olmak üzere ekran kartıyla ilgili çeşitli istatistikleri görüntüleyebilirsiniz.
İdeal işlemci sıcaklığı boştayken 35-50 derece, yük altındayken ise 60-80 derece aralığındadır.
90 derecelere kadar kart sıcaklığı normal sayılır ama makul seviyeler genelde 80 derece altıdır.
Gayet normal, giriş seviyesi oyuncu dizüstü bilgisayarları genel olarak 80-90 derecelerde çalışıyor. 95 dereceye kadar dayanır.
Yaz aylarında CPU ve GPU sıcaklığı laptopta kaç derece olmalı? Acil? Genel olarak işlemci sıcaklığın, 75 dereceden daha sıcak veya 20°C'den önemli ölçüde daha soğuk olmamalıdır. Ekran kartı için ise, bağlantı yeri sıcaklığı 85, ekran kartı sıcaklığı 75'i geçmemelidir.
Örneğin satın aldığınız laptop soğutucu kalitesiz ve yeterince hava sirkülasyonu sağlamıyor ise laptopunuz soğumayacaktır ve performans olarak bilgisayarınızda bir iyileşme göremeyeceksiniz. Elbette ki laptop soğutucu işe yarar, lakin kaliteli bir laptop soğutucu almalısınız.
Soğutma Sistemlerinin Rolü
Soğutma sistemi, laptopunuzu serin tutan bir hayat kurtarıcıdır. Ancak, oyun oynarken bu sistem genellikle maksimum kapasiteyle çalışır. Eğer soğutma sistemi tozla doluysa veya yeterince hava alamıyorsa, laptopunuz aşırı ısınabilir.
Bilgisayarınızın ısındığını fark ettiğinizde şarjını prizden çıkarın ve mümkünse prize takılı kullanmayın. Bilgisayarın prizde kullanılması her ne kadar hızlı çalışmasını sağlasa da aşırı ısınmasına ve bataryanın bozulmasına yol açar. Bu nedenle bilgisayarın şarj edilmesi ve prizdeyken kullanılmaması gerekir.
Söz konusu tüketim miktarı 1,6 kW elektriğe tekabül eder. düşük kademeli bir meskende bilgisayarın elektrik faturasına günlük katkısı 1,6x1,5017=2,40272 TL olacaktır. Aylık faturaya yansıması ise 72,08 TL'dir. Buradan da anlaşılacağı gibi normal bir bilgisayarın elektrik tüketim bedeli çok yüksek değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri