Sonuç olarak stratejik niyet, işletmenin gelecekte ne olmayı istediğini ifade etmektedir. Başarılı işletmeleri diğerlerinden ayıran en önemli farkın stratejik niyetten kaynaklandığı ifade edilmektedir.
Stratejik yönetim modeli, işletmenin sahip olduğu kaynaklar ve yeteneklerle değişen çevre koşullarını uyumlaştırmaya, işletme için en uygun stratejiler ve hedefler belirlemeye çalışan rasyonel bir süreç olarak tanımlanmaktadır.
Genel ve stratejik amaçları aynı olan örgütleri birbirinden ayırt etmeye yarayan ve örgütün kimliğini belirleyen temel özellik, misyonla kazanılmaktadır (Doğan, 2002: 144). Misyon, vizyon ve örgüt amaçlarının belirlenmesi aşaması stratejik yönlendirme aşaması olarak adlandırılmaktadır .
Stratejik kararlar değişimin ve rekabetin yoğun yaşandığı, risk, karmaşıklık ve belirsizliğin çok olduğu ve rakip faaliyetlerden daha avantajlı durum/konum elde etmek amacıyla yapılan uzak/uzun geleceğe yönelik ve sonuç odaklı kararlardır (bkz. Ülgen ve Mirze, 2010: 35).
Stratejik ilişki yönetimi, bir kurumun diğer kurumlar, ortaklar veya paydaşlarla olan ilişkilerini stratejik bir şekilde yönetme sürecidir. Bu süreç, uzun vadeli ortaklıklar, müşteri odaklı ilişkiler ve paydaşlarla etkileşimleri içerir.
İlgili 34 soru bulundu
Stratejik İşler
Stratejik düşünme, belirli bir sistem bakış açısını benimseyerek hedef odaklı olmayı, hipotez yönelimli hareket etmeyi, zamanında düşünerek fırsatları değerlendirmeyi içeren bir düşünme şeklidir.
Stratejik yönetim süreci, işletmenin gelecekteki hedeflerini belirlemeye ve bunu gerçekleştirmek için gerekli stratejileri geliştirmeye başlamak için çalışmaların başlaması ile başlar. Bu süreç, işletmeyi başarıya götüren bir etkin planlama sürecidir.
Stratejik türleri nelerdir? Stratejik türleri, farklılaştırma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi olmak üzere üç farklı alanda işlenmektedir.
Stratejik Yönetimin Temel Amacı Nedir? Stratejik yönetimbir organizasyonun gelecek dönemlerdeki performansının yükseltilmesini, kârlılığının ve verimliliğinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bununla sınırlı olmadan geleceğe dair vizyon oluşturulmasını da hedeflemektedir.
Stratejik ilişkiler güç merkezli uluslararası politikanın bir gerçeği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum beraberinde stratejik ilişkilerin sınıflandırılması ihtiyacını getirmektedir; çünkü stratejik ilişkiler asimetrik gibi, kendisini işbirliği ve ortaklık şeklinde de gösterebilir.
Stratejik hedefler, genellikle belirli bir zaman diliminde ulaşmayı düşündüğünüz hedeflerdir. Bu hedefler genellikle stratejik planlama sürecini üstlendiğinizde ortaya çıkar. Stratejik hedefler belirli bir yöne odaklanmanızı sağladığı için daha üretken olmanıza da yardımcı olur.
Bunlar; Beyin fırtınası tekniği, Dengeli puan kartı tekniği, Balık kılçığı diyagramı analizi, Süreç yenileme veya değişim mühendisliği, Dış kaynaklardan yararlanma, Stratejik kıyaslama, Örgütsel öğrenme, Stratejik toplam kalite yönetimi, FÜTZ işletme analizi ve Portföy analizi tekniğidir.
Stratejik Düşünme; bilgi, gözlem ve deneyimler hakkında düzenli ve sistematik soru sorma sürecidir. Kuruma veya kurum içindeki bölümlere veya kurum içindeki çalışanlara, çevredeki eğilimlere, olaylara, koşullara ve gelişmelere bakmanın sistematik bir yoludur.
Stratejik bilinç, stratejik yönetim sürecine ilişkin aşamaların etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için sahip olunması gereken farkındalık düzeyi olarak da ifade edilmektedir.
Üst yöneticiler, bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, malî hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirirler. ✓ Stratejik planlar bilfiil kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanır.
Stratejik Düşünme Nedir? Stratejik düşünme, gelecekte arzulanan hedeflere ulaşmak amacıyla bugünden yapılması gereken görev ve sorumlulukların dizayn edilmesini sağlayan zihin haritasıdır.
Stratejinin üç önemli ve ana öğesi vardır. Bunlar; güç, zaman ve mekandır.
Stratejik yönetimin önemi, bir şirketin hedeflerine odaklanmasına yardımcı olmaktır. Başarılı durum analizini uzun vadeli hedeflerin oluşturulması takip eder. Uzun vadeli hedefler, uzun vadede şirketin rekabetçi konumunu iyileştirebilecek hedefleri gösterir.
® Bu bağlamda stratejik yönetim, bilgi toplama, analiz etme, karar verme ve uygulamayı kapsayan analitik bir süreçtir.
Stratejik yönetimin temel öğeleri olarak öne çıkan hu- suslar: Örgütün üst yöneticileri, misyon, vizyon ve amaçları, dış çevre faktörleri ve kaynaklarıdır (Üzün, 2000:11).
Bu noktada kurumun stratejik yönünü belirlemek üst kademe yöneticilerin sorumluluğundayken kurumun iç ve dış çevresi hakkındaki bilgiler ise daha çok bölüm yöneticilerinin ve diğer yönetici gruplarının sorumluluğundadır (Dinçer, 1998).
Bu bağlamda, birinci aşamada verilerin ihtiyaca yönelik ve doğru toplanması, profesyonel analizi, ikinci aşamada işletme hedeflerinin planlamasında oldukça önemlidir. İşletmenin genel ilkeleri ortaya konularak, stratejik hedefler belirlenir. Belirlenen hedeflerin spesifik, somut ve ölçülebilir olması önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri