1977 yılında fırlatılan ve birbirinin aynı olan Voyager 1 ve Voyager 2 uzay araçları sırasıyla Ocak-Mart 1979 ve Haziran-Temmuz 1979 tarihlerinde Jüpiter'in yakınından geçerek gözlemlerde bulundular.
Jüpiter`e 8 yıl sürecek yolculuk başladı. Avrupa Uzay Ajansı, Juice isimli uzay aracını taşıyan Ariane 5 roketini başarıyla fırlattı. Fırlatma, ajansın Fransız Guyanası`ndaki uzay limanından gerçekleştirildi. Misyon kapsamında, Jüpiter ve buzla kaplı uyduları Calisto, Europa ve Ganymede incelenecek.
ESA'dan yapılan açıklamaya göre, fırlatmadan yaklaşık 27 dakika sonra bin 500 kilometre yüksekliğe ulaşan Juice, kendini taşıyan Ariane 5 roketinden ayrıldı. Böylece Jüpiter'e yolculuk resmen başlamış oldu.
ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonun'dan, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter'in sırlarını çözmek için 5 Ağustos 2011'de fırlatılan Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'ne (NASA) ait uzay aracı Juno, 5 yıl süren yolcuğun ardından Jüpiter'in yörüngesine girdi.
Dünya'da 22 yaşında olan biri, eğer Jupiter'de doğmuş olsaydı Güneş çevresinde 2 tur atmış, dolayısıyla 2 yaşında olacaktı. Bu durumun Jupiter'e gidersek zamanın yavaşlayacağı, daha geç yaşlanacağımız anlamına gelmediğini belirtelim. Şaşırtıcı şekilde dev gezegen kendi çevresinde yaklaşık 10 saatte döner.
İlgili 45 soru bulundu
europa ise bugün dünya dışı yaşam için araştırmalara ev sahipliği yapıyor. çünkü uydunun buzla kaplı yüzeyinin altında dev bir okyanus var. jüpiter bir gaz devi. büyük oranda hidrojen ve helyumdan oluşuyor. yani jüpiter'e ayak basmak diye bir şey mümkün değil. hızı saatte 800 km olan fırtınalara sahip.
Zamanın belirli noktalarında, gezegenler birbirinden 365 mil uzaktadır; bazen bu mesafe 600 mil de olabilir. Buna bağlı olarak; Jüpiter'e ulaşmak yaklaşık iki ila altı yıl sürebilir.
Jüpiter'in Dünya'yı "koruduğu" en temel cisimler ise Oort bulutsusundan gelen cisimlerdir. Ancak yine Jüpiter'in boyutları, "en iyi koruma" için hassas olarak ayarlanmamıştır; tam tersine, olabilecek en iyi kütleden oldukça uzaktır (ve küçüktür).
Bir yılı ise Dünya'nın 84 yılına eşittir.Uranüs'ün bilinen 27 uydusu vardır.1781'de William Herschel tarafından Büyük Britanya'da keşfedilmiştir. Bu gezegen, sadece Voyager 2 uzay aracı tarafından ziyaret edilmiştir.
Şu an için hayatın olduğu bilinen tek gezegen Dünya.
Ay'a Yolculuk
Ay örümceği adlı modülün Ay'ın Sessizlik Denizi (Sea Of Tranquillity) bölgesine yaptığı inişin hemen ardından Neil Armstrong Ay yüzeyinde yürümüştür. 15 dakika sonra onu Buzz Aldrin izlemiştir. Ay üzerinde toplam 21 saat 36 dakika kalmışlardır.
Bu hesaplamada gözlemlenebilir evrenin en uzak ucu yaklaşık 46-47 milyar ışık yılı ötede olarak hesaplanmıştır.
Jüpiter veya Erendiz (Müşteri), Güneş Sistemi'nin en büyük gezegenidir. Güneş'ten uzaklığa göre beşinci sırada yer alır. Adını Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğü olan Jüpiter'den alır. Büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devi sınıfına girmektedir.
Jüpiter. Jüpiter'de gün uzunluğu 0.42 Dünya gününe, yani 10 saate eşittir.
NASA ve diğer uzay ajanslarının Kızıl Gezegen'e gönderdiği araştırma araçları, varış noktalarına ulaşmadan önce uzayda yaklaşık yedi ay geçiriyor. İnsanların yapacağı yolculuk ise büyük ihtimalle daha uzun olacak, muhtemelen birkaç yıl sürecek.
Çin 2030'a kadar Ay'a insan göndermeyi planlıyor
ABD'nin Mariner serisi, 1962-1973 arasındaki dönemi kapsıyor. Bu çerçevede Merkür, Venüs ve Mars'a keşif araçları gönderildi. Mariner 9, Mars'ın yörüngesine ilk giren ve gezegendeki volkanları ve büyük kanyonları keşfeden araç oldu.
Neptün şimdiye kadar sadece Voyager 2 tarafından ziyaret edildi. Neptün'ün yapısı Uranüs'e çok benzemektedir, bununla beraber bu ikisi, daha büyük gaz devleri olan Jüpiter ve Satürn'ün yapısından biraz farklıdırlar.
1977 yılında fırlatılan ve birbirinin aynı olan Voyager 1 ve Voyager 2 uzay araçları sırasıyla Kasım 1980 ve Ağustos 1981 tarihlerinde Satürn'ün yakınından geçerek gözlemlerde bulundular.
Jüpiter bir gaz devidir, bu yüzden katı bir yüzeyi bulunmamaktadır. Merkezinde, Dünya büyüklüğünde bir katı çekirdek bulunduğu düşünülmektedir. Jüpiter'in ayrıca halkaları vardır fakat gözle görülemeyecek kadar solgundur.
Güneşe yakınlığına göre gezegenlerin sıralaması;
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Jüpiter (Iuppiter), tanrıların en güçlülerinden birisi olan Zeus ile denktir. Satürn ile Ops'un en genç çocuğudur. Bir tanrı olan Atlas'a evreni taşıma görevini o vermiştir. Ayrıca Romalıların büyük bir sevgiyle taptıkları yüce tanrılarından biridir.
Jüpiter, yüzeyi Dünya gibi katı bir yapıya sahip olmayan bir gezegendir. Devasa girdaplı bulutlarla kaplıdır. Güneş'ten uzak olsa da, Jüpiter'in bulut tepeleri oldukça soğuktur ve ortalama yaklaşık -145°C'yi bulur. Sürekli olarak dondurucu soğuk bir gezegende olduğunu hayal edebiliyor musunuz?
Jüpiter; beyaz, turuncu ve kahverengi renklerden oluşan bantlı görünüme sahip bir gaz devidir. Jüpiter'in atmosferi büyük oranda hidrojen ve helyum gazlarından oluşur, aynı zamanda su ve amonyak kristalleri de içerir. Jüpiter'de saatte ortalama 360 km hıza ulaşan fırtınalar gerçekleşmektedir.
Örneğin hacmi Dünya'dan yaklaşık 1300 kat daha büyük olan Jüpiter'in çekirdeğinin, yaklaşık olarak Dünya ile aynı büyüklükte olduğu tahmin ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri