Stratejik yönetim süreci, işletme stratejilerinin geliştirilmesi ve tanımlanması, stratejilerin uygulanması, ve stratejilerin değerlendirilmesi olmak üzere başlıca üç safhadan oluşmaktadır.
Strateji geliştirme süreci, bir organizasyonun hedeflerine ulaşmak için izlediği adımları içerir. Bu adımlar genellikle hedef belirleme, durum analizi, değerlendirme ve planlama sürecini kapsar.
Ginter ve arkadaşlarına göre, normatif bir stratejik yönetim sürecinin kapsaması ge reken adımlar sırasıyla misyon ve amaçların tespiti, dış çevre analizi, iç çevre ana lizi, stratejik alternatiflerin geliştirilmesi, strateji seçimi, uygulama ve kontroldür (Bkz. Şekil 2).
Stratejik yönetim süreci, örgütlerin uzun vadeli hedeflerine ulaşmak, kaynaklarını etkin kullanarak rakiplerine karşı rekabetçi üstünlük sağlamak amacıyla çeşitli stratejiler geliştirdiği, politikalar oluşturduğu ve bunları uygulayarak kontrol ettiği bir süreçtir.
İdeal bir stratejik plan aşamaları genelde durum analizi, hedef ve strateji belirleme, eylem planı oluşturma ve izleme ve değerlendirme başlıklarından oluşur. Her aşamanın özellikleri farklıdır; durum analizinde, mevcut durumun doğru şekilde belirlenmesi için potansiyel ve zayıf yönler belirlenir ve incelenir.
İlgili 29 soru bulundu
Bunlar; güç, zaman ve mekandır. David Jablonsky, Napoleon'un, bu üç önemli unsuru bir 'kullanma sanatı' olarak belirlediğini belirtmektedir. Kuvvet, yani güç, bir strateji belirlediğinizde, akabinde oluşturulacak hedeflere ulaşmak için kullanılması planlanan dinamik bir unsurdur.
Stratejik yönetimin temel öğeleri olarak öne çıkan hu- suslar: Örgütün üst yöneticileri, misyon, vizyon ve amaçları, dış çevre faktörleri ve kaynaklarıdır (Üzün, 2000:11).
Stratejik yönetim, şirketin amaç ve hedeflerine ulaşmak için bir işletmenin kaynaklarının planlı kullanımıdır. Stratejik yönetim, bir organizasyon içindeki süreç ve prosedürlerin ve şirketin işleyişini etkileyebilecek dış faktörlerin sürekli olarak değerlendirilmesini gerektirir.
Bunlar; Beyin fırtınası tekniği, Dengeli puan kartı tekniği, Balık kılçığı diyagramı analizi, Süreç yenileme veya değişim mühendisliği, Dış kaynaklardan yararlanma, Stratejik kıyaslama, Örgütsel öğrenme, Stratejik toplam kalite yönetimi, FÜTZ işletme analizi ve Portföy analizi tekniğidir.
Stratejik yönetim süreci stratejik bilince sahip olmakla başlar. Hedeflenen sonuçlara varmak için “yönetimin dört işlevini (planlama, organize etme, yürütme, kontrol)” kullanır.
Bu bağlamda, birinci aşamada verilerin ihtiyaca yönelik ve doğru toplanması, profesyonel analizi, ikinci aşamada işletme hedeflerinin planlamasında oldukça önemlidir. İşletmenin genel ilkeleri ortaya konularak, stratejik hedefler belirlenir. Belirlenen hedeflerin spesifik, somut ve ölçülebilir olması önemlidir.
Stratejik yönetim modeli “Neredeyiz”, “Nereye Ulaşmak İstiyoruz?” ve “Gitmek İstediğimiz Yere Nasıl Ulaşabiliriz?” sorularına aranan cevaplarla genel değerlendirmenin yapıldığı dört temel aşamadan oluşmaktadır.
Stratejik Yönetimin Temel Amacı Nedir? Stratejik yönetimbir organizasyonun gelecek dönemlerdeki performansının yükseltilmesini, kârlılığının ve verimliliğinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bununla sınırlı olmadan geleceğe dair vizyon oluşturulmasını da hedeflemektedir.
Strateji geliştirme, hedef belirleme, durum analizi, değerlendirme ve planlama süreçlerini kapsar. Misyon, vizyon, hedef gibi terimlerin hepsi stratejinin bir parçasıdır. Strateji, organizasyonun gideceği hedefi belirlemez. Belirlenen hedefe nasıl gideceğini gösterir.
Bu fonksiyonları dört başlık altında toplamamız mümkündür: planlama, örgütleme (organize etme), yöneltme ve kontrol (denetim).
Yönetimin temel ögeleri karar verme, planlama, koordinasyon, kontrol ve denetimdir.
Stratejik amaçlar, kurumun hedeflerine ve faaliyetlerine yön veren, yetenekleri ve kaynakları ile yaratacağı rekabetçi, büyüme ve yenilikçi gücünü ve gelecekte ulaşacağı yeri ifade eder.
Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumu ile gelecekte ortaya çıkması muhtemel gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçümleme sürecidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri