“Strep A testi pozitif ne demek?” diye merak ediyorsanız test sonucunun pozitif olmasının streptokoksik boğaz enfeksiyonuna neden olan
Nadir de olsa Strep A, iGAS olarak bilinen ve A grubu streptokoksik enfeksiyona yol açabilir. Bu ölümcül bir sonuç doğurabilir. Bu hastalık, bakterilerin bağışıklık sistemine geçmesiyle yaşanır. Eğer zaten hastaysanız ya da kanser gibi hastalıkların tedavisi altındaysanız, bu sizin bağışıklık sisteminizi etkileyebilir.
Strep A kaynaklı boğaz enfeksiyonu için antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Antibiyotikler bulguların süresini yaklaşık bir gün azaltmaktadır. Tedavideki amaç ciddi komplikasyon gelişimini azaltmaktır. Parasetamol ve/ya ibuprofen gibi tedaviler de semptomlara yardımcı olabilmektedir.
Strep A Enfeksiyonu Tedavisi
Çoğu Grup A Streptokok enfeksiyonları, antibiyotiklere ihtiyaç duymadan kendi kendine düzelen nispeten hafif hastalıklardır.
Strep A virüsü tedavisi için ilk seçenek penisilindir. Oral verilen penisilin tedavisi ise en az 10 gün uygulanır.
İlgili 15 soru bulundu
Bulaştırıcılık antibiyotik tedavisinin 24 saatinden sonra sona eriyor. Yapılan bilgilendirmeye göre, Strep-A, hasta kişilerin öksürme ve hapşırmasıyla yayılan damlacıklara doğrudan maruz kalmakla veya mikrobun yayıldığı yüzeylere dokunduktan sonra elleri yıkamadan ağız, burun veya göz temasıyla bulaşabiliyor.
Bu enfeksiyonun bulaşma yolu ise insandan insana hapşırma ya da öksürme yoluyladır. Bu enfeksiyon türü her yaşı etkilese de genellikle 5 ile 15 yaş arası çocuklarda görülür. Enfeksiyonu kontrol eden Strep A testleri hızlı strep testi ve boğaz kültürü olmak üzere ikiye ayrılır.
Streptokok bakterisinin yol açtığı hasar tedavi edilmezse, böbrek iltihabı ya da romatizmal ateş gibi komplikasyonlara neden olabilir.
Strep A bakterilerinin yol açtığı streptokok farenjitinin yaygın belirti ve semptomları arasında boğaz ağrısı, 38 derece ateş görülür. Viral farenjitte ise öksürük, burun akıntısı ve ishal daha yaygındır. Strep A faranjiti için Mevcut tanısal testler arasında boğaz kültürü ve hızlı antijen saptama testi bulunmaktadır.
Strep A, A grubu beta hemolitik streptokokların/AGBHS ( Streptococcus pyogenes) neden olduğu Beta olarak da adlandırılan üst solunum yolu enfeksiyonudur (ÜSYE). Strep A enfeksiyonuna sahip kişiler her zaman belirti göstermeyebilir fakat hastalığı bulaştırabilirler.
Strep A enfeksiyonları genellikle boğaz ağrısı, baş ağrısı ve ateş gibi hafif hastalıklara ve ince, kırmızı bir döküntüye (kızıl ateşi) neden olur. GAS farenjiti insidansı genellikle Avrupa'da kış aylarında ve ilkbaharın başlarında zirve yapar. Anaokullarında ve okullarda salgınlar sıklıkla rapor edilmektedir.
ÇOCUKLARI BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE; STREP A ENFEKSİYONU
Son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan kan ve kas dokusuna yerleşen, kas dokusunda ve ciltte ağır tahribatlara neden olan hatta organ yetmezliğine dahi sebep olabilen bu enfeksiyonun adı invazif grup a streptokok enfeksiyonudur.
Strep A Enfeksiyonu Kimlerde Daha Yaygındır? Strep A farenjiti en yaygın 5-15 yaş aralığında olan çocuklarda görülmektedir. 2 yaşın altında olan çocuklarda ender olarak rastlanmaktadır.
Halk arasında beta mikrobu olarak bilinen ve strep boğaz enfeksiyonuna neden olan grup A streptokoklar, aynı zamanda kızıl hastalığının da nedenidir. Kızıl hastalığı, ağırlıklı olarak 5-15 yaş arasındaki çocukları etkiler. Olguların yaklaşık %80'i 10 yaşın altındaki çocuklarda görülür.
A grubu beta-hemolitik streptokoklar (toplumda Beta mikrobu olarak da bilinen) boğaz burun ve ciltte yaşayabilen bakterilerdir. A grubu beta-hemolitik streptokok enfeksiyonlarının çoğu boğaz iltihabı ya da ciltte enfeksiyon şeklinde görülen ve kısmen hafif enfeksiyonlardır.
Strep A bakterisi yani toplumda bilinen adıyla “kızıl hastalığı”, İngiltere başta olmak üzere Avrupa'da onlarca çocuğun ölümüne sebep oldu. Türkiye'de ise basına yansıdığı kadarıyla bilinen ilk “Strep A” bakterisi kaynaklı çocuk ölümü 11 Ocak'ta Ankara'da gerçekleşti.
İngiltere'de 19 Eylül'den bu yana invaziv Strep A virüsü nedeniyle en az 30 çocuğun öldüğü açıklandı. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) verilerine göre, İngiltere'de bakteriyel enfeksiyonun istilacı formundan toplam 122 kişi öldü.
Medyada çıkan haberlerin aksine ölümcül seyreden Streptokok Pyogenes enfeksiyonları oldukça nadirdir. Özelikle burun tıkanıklığı ve akıntısı olmayan, öksürük olmayan şiddetli boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, yüksek ateşi olan hastaların hekim tarafından muayene ve tetkik edilmesi gerekmektedir.
Ölümcüllüğü çok beklenen bir sonuç değil. Çoğunlukla oluşturduğu farenjit denilen tablo, kendiliğinden de düzelebilen bir hastalık. Ama tedavi edilmediğinde akut romatizmal ateş ya da halk arasında kalp romatizması da denilen bir hastalığa neden olabilir.
A grubu olarak adlandırılan Beta hemolitik streptokok enfeksiyonlarının bulaşma süreleri, yaklaşık 7 ile 10 gün arasındadır. Boğaz enfeksiyonlarında ateşleri genelde 5 gün içerisinde düşebilmektedir.
Viral boğaz iltihaplanması ortalama 7-10 günde geçer. Bu sürecin hızlanması hastaların istirahat etmesine, bol sıvı tüketmesine ve evde uygulayabilecekleri diğer yöntemlere bağlıdır. Bakteri kaynaklı boğaz enfeksiyonunda ise antibiyotik kullanmak gereklidir, bu da sürecin uzunluğunu değiştirir.
Bakteriyel bademcik iltihabı nedeniyle ortaya çıkabilecek istenmeyen durumların önlenmesi için antibiyotik tedavisinin doktor tarafından önerilen süre boyunca (genellikle 10 gün) kullanılması önemlidir. Uygun tedavi ile bademcik iltihabının belirtileri genellikle 3-4 gün içinde geriler.
Strep A solunum yolunda, boğazda ve deride enfeksiyonlara yol açabilen bir bakteri türü. Hafif bademcik enfeksiyonlarına yol açtığı gibi özellikle deriden bulaşan türü ölümcül olabiliyor. Avrupa'da onlarca çocuk strep A nedeniyle hayatını kaybetti.
Boğaz iltihabının en sık nedeni virüs kaynaklı enfeksiyonlardır. Bakteri kaynaklı enfeksiyonlar ise daha nadir görülür. Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine düzelir. Bununla birlikte bakteri nedeni ile enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi gereklidir.
Boğaz enfeksiyonu streptokok kaynaklı ise hekim, hastalarına penisilin ya da amoksisilin gibi antibiyotikler reçete edebilir. Bazı hastaların penisilin alerjisi olduğu durumlarda penisilin yerine klindamisin denilen antibiyotik kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri