Baş dönmesinin sebeplerinin başında stres yer almaktadır. Günümüzde baş ağrısına ve baş dönmesine en çok sebep olan etken arasında gerginlik ve stres bulunur. Sanılanın aksine stres ve buna bağlı olarak oluşan anksiyete, gerginlik, yorgunluk ve sinirli olma hali sebebiyle vücut büyük oranda etkilenmektedir.
Baş dönmesi uzun süreli bir sorun olabilir ve bu durumun birçok farklı nedeni olabilir. İç kulak sorunları, denge sistemi bozuklukları, nörolojik sorunlar, yüksek stres veya anksiyete gibi faktörler bu tür baş dönmesine yol açabilir.
Anksiyete baş dönmesinin belirtileri
Anksiyete ile oluşan baş dönmesi genellikle kendini boşlukta yürüyormuş hissi, sanki etraf değil de kendi dönüyormuş hissi verir. Zaman zaman oda dönüyormuş veya hareket ediyormuş hissi de oluşturabilir.
Anksiyete hastalıklarına eşlik eden yabancılaşma hissi, farketmeden sürekli nefes tutma, ya da hızlı hızlı nefes alma sonucu başdönmesi hissi ortaya çıkar. Hastalarımız ya da danışanlarımız bu hissi bedensel olan başdönmesinin aksine sanki kontrolümü yitiriyorum biçiminde tanımlamaktadırlar.
Psikolojik Rahatsızlıklar: Yoğun stres, panik atak, anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi pek çok farklı psikolojik rahatsızlık, baş dönmesine neden olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Zencefil yatıştırıcı bitkisel enzimler içerir. İlaçların neden olduğu baş dönmesine karşı oldukça etkilidir. Çayını içebilir ya da bir parça zencefil çiğneyebilirsiniz. Stres kaynaklı baş dönmesi yaşıyorsanız zencefil beyne oksijen gitmesini kolaylaştırarak sizi rahatlatabilir ve baş dönmenizi azaltabilir.
Baş Dönmesinin 10 Nedeni
Baş dönmesi iç kulakta ki sorunlar, vertigo, migren, enfeksiyon, yaralanma, tansiyon, stres, yorgunluk, uzun süre susuz kalmak, anemi, kan şekeri, beyin sarsıntısı alkol ve fazla egzersiz gibi nedenlerden kaynaklanır.
Günümüzde baş ağrısına ve baş dönmesine en çok sebep olan etken arasında gerginlik ve stres bulunur. Sanılanın aksine stres ve buna bağlı olarak oluşan anksiyete, gerginlik, yorgunluk ve sinirli olma hali sebebiyle vücut büyük oranda etkilenmektedir.
Anksiyete olup olmadığı nasıl anlaşılır? Kas ağrıları, mide bulantıları, baş dönmesi ve ağrısı anksiyetenin belirtileri arasında yer alır. Bu tür durumları sıklıkla yaşıyorsanız, gidermek mümkün olmuyorsa anksiyete yaşadığınızın göstergesi olabilmektedir.
Vertigo çoğunlukla kişide baş dönmesiyle ortaya çıkabilen yalancı yer değiştirme hissidir. Gerçekte var olmadığı halde kişi eşyaların çevresinde döndüğünü, ya da gözlerini kapadığında kendisinin eşyaların çevresinde döndüğünü hissetmesi ile meydana gelen bir çeşit hareket illüzyonudur.
Baş Dönmesi Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır? Hareket edilmediği halde, kişinin kendi etrafında dönüyor gibi ya da dünya etrafında dönüyor gibi hissetmesi durumu olan baş dönmesi önemli bir hastalıktan kaynaklanabileceği için ciddiye alınmalıdır.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Stres kaynaklı vertigo vertigonun yaygın görülen türleri arasında yer alır. Stres, vertigo da dahil olmak üzere çok sayıda istenmeyen durumların görülmesine neden olabilir. Stres hayatın kaçınılmaz bir parçasıdır. Ne var ki stresin uygun şekilde yönetilmemesi hastalıklara neden olarak hayat kalitesini düşürür.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanımız, “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
Uyku yerinin karanlık olması önemlidir. Bunun dışında uyurken mutlaka sırt üstü yatılmalıdır. Eğilmek vertigo hastalarının başlarının ağrımasına ve dönmesine neden olabilir. Başı düz pozisyonda tutmak en iyisidir.
Panik nöbeti nedir? Panik nöbetleri korku, baş dönmesi, baygınlık hissi, boğulur gibi olma, nefes açlığı gibi belirtilerin yanı sıra ölüm korkusu, aklını kaçıracakmış gibi olma hissiyle kendini gösteren kaygı ataklarıdır. Nöbetler genelde 15-30 dakika kadar sürer.
Panik atak aniden ortaya çıkar, fiziksel korku hissine neden olan kısa süreli ancak yoğun bir kaygı ile birlikte hızlı kalp atışı, terleme, nefes darlığı, baş dönmesi, titreme, kas gerginliği ve el-ayaklarda uyuşma oluşur.
Öfke kontrol bozukluğu; stres, aile problemleri, zayıf iletişim becerileri, finansal sorunlar, depresyon, sevilen birinin kaybı, madde ve alkol kullanımı gibi nedenlerden kaynaklanabiliyor.
Kafa içi basınç genellikle başka bir rahatsızlıkla ilişkili olarak yükselir. En yaygın neden kafa travmalarıdır. Kafa travmaları subaraknoid kanamaya neden olarak intrakranial basıncı arttırır.. Beyin tümörleri, iskemik inme, beyin kanaması, hidrosefali kafa içi basıncı arttıran diğer nedenlerdir.
Oldukça yaygın olan bu hisse beyindeki iki bölgenin kontrol çatışması neden oluyor. Bunu bir rüyanın parçasıymış gibi algılıyorsak boşlukta düşüyormuş hissi oluşur; buna hipnik seğirme denir. Beynimiz uyku için çevreyle bağlantısını keserken ortaya çıkan bir çatışmanın göstergesidir bu.
Psikolojik etkenler: Duygu durum bozuklukları, panik atak, anksiyete, stres, uykusuzluk gibi psikolojik etkenler de baş dönmesinin sebepleri arasında sayılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri