Stres gibi faktörler, Gilbert sendromunda daha yüksek bilirubin düzeylerini tetikleyerek sarılığa yol açabilmektedir. Bu durumu yönetmek için uygun adımlar atmak bilirubin seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
Bu kalıtsal karaciğer hastalığına ise Gilbert hastalığı denir. Bilirubin, hemoglobin proteinin yıkılması sonucunda ortaya çıkar. Kırmızı kan hücreleri zaman ilerledikçe dalakta yıkıma uğrar ve meydana gelen hemoglobin, dokularda yıkılmasından dolayı bilirubini açığa çıkarır.
Gilbert sendromuna sahip bireylerde bilirubin-UGT enzim fonksiyonunun yaklaşık olarak %30'u aktiftir. Bu durum bilirubinin kanda birikimine neden olur. Gilbert Sendromu otozomal resesif (çekinik) bir hastalıktır. Hastalığın ortaya çıkması için her iki kromozom bölgesinde de UGT1A1 geninde mutasyon görülmesi gerekir.
Çok nadir durumlarda kanda bilirubin seviyesi yükselmektedir. Böyle durumlarda hastada bulantı ya da yorgunluk gibi bazı belirtiler ortaya çıkarabilmektedir. Bu belirtilerin oluşması durumunda uzman bir doktorla görüşülmesi ve gerekiyorsa ilaç tedavisine başlanılması gerekmektedir.
Sağlıklı bireylerde, bilirubinin kandan karaciğere alınmasını ve işlenmesini sağlayan proteinler çeşitli genler tarafından kodlanır.
İlgili 34 soru bulundu
Stres gibi faktörler, Gilbert sendromunda daha yüksek bilirubin düzeylerini tetikleyerek sarılığa yol açabilmektedir.
Yetişkinlerde yükselen bilirubin değerinin tedavisi için öncelikle ilaçlar denenir. İlaçlar etkisini göstermiyorsa safra kesesindeki taşlar ve çamurlar temizlenmelidir. Genel cerrah eşliğinde yapılan operasyon sayesinde, bilirubin değeri düşer ve hasta eski sağlığına kısa sürede kavuşur.
Bilirubin yüksekliği tedavi edilmediği takdirde kalıcı beyin hasarına neden olabilir. Yenidoğan bebeklerde sarılık tedavisi nasıl uygulanır? * En çok merak edilen sorular arasında “Yenidoğan sarılığı nasıl geçer” önemli bir yer tutmaktadır. Öncelikle yenidoğan bebeklerin hemen emzirilmeye başlanması gerekir.
Oluşan bilirubin kana geçer ve sonrasında karaciğere gider. Karaciğerdeki bilirubin işlenerek safraya eklenir. Safra kanalları aracılığıyla safra kesesine geçen bilirubin, buradan da ince bağırsağa ilerler. Bilirubinin vücuttan atılması ise gaita (dışkı) aracılığıyla gerçekleşir.
Sağlık bir kişide kanda karaciğer tarafından işlenmiş bilirubin değeri 0-0.3 mg/dl iken; toplam bilirubin değeri 0,3-1,2 mg/dl arasında olmalıdır. Bilirubin değeri, 3 mg/dl değerini aştığında, sarılık göz aklarında fark edilmeye başlar.
Patolojik sarılık:
Zamanında doğan bir bebekte bilirubin düzeyinin 13 mg/dl, anne sütü alıyorsa 15 mg/dl den yüksek olması Klinik sarılığın zamanında doğanlarda 14 günden, erken doğanlarda 21 günden uzun sürmesi. Direkt bilirubin düzeyinin 1,5-2 mg/dl'yi aşması
Sarılık teşhisi nasıl konulur? Sarılık, kandaki ya da idrardaki bilirubin miktarının ölçülmesi ile anlaşılır. Bilirubin seviyeleri desilitre başına miligram (mg/dL) olarak ölçülür. Yetişkinler ve büyük çocuklarda kandaki bilirubin seviyeleri 0,3 ile 0,6 mg/dL arasında olmalıdır.
Gilbert sendromlu kişilerde kanlarında konjuge olmayan bilirubin (konjuge olmayan hiperbilirubinemi) vardır. Etkilenen bireylerde, bilirubin seviyeleri değişkendir ve cildin ve gözlerin beyazlarının sararması olan sarılık yaratan seviyelere çok nadir olarak yükselir. Gilbert sendromu genellikle ergenlikte tanınır.
Bu yükseklik genel olarak bilirubin direkt testi sayesinde ölçülür. Bu testin sonucu genel olarak 1.25 mg/ dL üzerinde olduğu zaman bilirubin yüksekliği meydana gelir. Kişilerde oluşan bilirubin yüksekliği ciddi hastalıkların ortaya çıkması anlamına gelir.
Kanda konjuge bilirubin artar.
Sarılık Neden Olur? Sarılık, vücuttaki bilirubin maddesinin fazla olmasından kaynaklanır. Genellikle karaciğer, safra kesesi veya pankreas ile ilgili olup, karaciğerin işleyemediği fazla bilirubin miktarının vücutta birikmesinin sonucudur.
Fizyolojik sarılık doğumdan sonra 2.-4. günlerinde başlar ve genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7-10 günde kendiliğinden düzelir. Anne karnındaki bebeğin kanındaki bilirubin maddesi fetusa zarar vermez çünkü plasenta aracılığı ile annenin kanına geçer, karaciğerinde işlenerek vücuttan atılır.
Ancak belirli nedenlerle karaciğerin hasara uğraması durumunda idrar ve kana sızarak karaciğer hastalığının semptomlarından biri olur. Yani bilirubin değerlerinde artış karaciğer fonksiyonlarında yaşanan bozulmaya veya aşırı alyuvar yıkımına bağlıdır.
Konjuge olmayan bilirubin yağda çözünür ancak suda çözünmez olduğundan böbrekler tarafından atılamaz ve idrarda bulunamaz. Konjuge bilirubin ise suda çözünür ve böbrekler tarafından atılımını mümkün kılar.
a) Hepatobilier sistemde fonksiyon bozukluğu yapmamış, total bilirubin düzeyi <%3mg olan gilbert sendromlu olgular sağlam kabul edilir. b) Karaciğer enzimlerinde bozukluk yapmamış, serolojisi negatif, grade 1-2 hepatosteatoz sağlam kabul edilir.”
Hepatit A ağız-dışkı yoluyla bulaşıcı olduğu için hasta izole edilir. Hepatit B ve C kan ve sekresyonlar ile bulaştığı için hastanın bulaştırıcılığı sınırlıdır. İstirahat ve kanda sarılık antikorlarının görünüp görünmediği (hastalığı yenip yenmediği) takip edilir.
Bu virüs kan ve kan ürünlerinin nakli ile bulaşabildiği gibi, küçük kesiklerden, kulak delinmesi, dövme yaptırılması, diş tedavisi, manikür, pedikür veya cinsel ilişki sırasında da bulaşabilir. Doğum esnasında annede virüs varsa, çocuğa geçebilir.
Kafeinin karaciğere zarar verdiğine ait bilimsel veri yok. Hatta antioksidan ve antiinflamtuar etkileriyle AST, ALT, GGT, bilirubin düzeylerini düşürerek karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu etkisi var.
Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin vücut tarafından parçalanması ile ortaya çıkan bir maddedir. Bu sarımsı madde, karaciğerde bulunur ve sindirim anında vücuttan atılır. Ancak karaciğerin hasara uğraması durumda bu madde kan ve idrara sızar ve karaciğer hastalığının bir belirtisi olur.
AÇIKLAMA: Klinik olarak anlamlı olmayan semptomsuz total bilirubin değeri 2 mg/dl (2 mg/dl dahil) kadar olan askeri öğrenci adayları sağlam kabul edilir."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri