İlkokula başlamak için çocuğun 69 ayı tamamlaması yeterli. Ancak eğitimciler, kalem tutmada, derslere odaklanmada güçlük yaşanmaması için 72 ayda yani 6 yaşında birinci sınıfa başlanılmasını öneriyorlar.
İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.
Çocuğun okul eğitimine katılabilmesi için gerekli sosyal, duygusal, bilişsel, dil ve motor becerilerinin gelişimi 6 yaştan(72 ay) önce tamamlanmaz. Bu bilimsel ortalama dışında kalan çok az çocuk vardır.
72 aydan daha büyük çocuklar için okul kaydı zorunludur. Hiç bir surette erteletme hakları yoktur. Sağlık raporu vs. geçersizdir.
Bazı Kanun ve 652 Sayılı KHK'de değişiklik yapan kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. 66 ay olan ilkokula başlama yaşı 69 aya çıkarılacak, ilkokulların birinci sınıflarına, o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılacak.
İlgili 33 soru bulundu
Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocukların kaydı yapılır.
İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. 72 aylık olan çocukların ilkokul 1. Sınıfa kaydı zorunlu olup kaydı ertelenemez. 69-70-71 aylık olan çocukların kaydı ilkokul 1. sınıfa zorunlu olarak çıkmaktadır.
Son dönemlerin en çok eleştirilen ve velilerin aklını karıştıran uygulaması olan okula başlama yaşında Milli Eğitim Bakanlığı değişikliğe gitti. Buna göre artık 66 değil 69 ayını doldurmuş çocuklar ilkokula başlayacaklar.
Kanunla, 66 ay olan ilkokula başlama yaşı 69 ay olarak yeniden düzenlendi. Mecburi ilköğretim çağı, 6-13 yaş grubundaki çocuklar yerine 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsayacak.
Çocukları 60-66 ay arasında olan veliler bir sağlık raporu almadan yazılı başvuru ile çocuklarını ilkokul birinci sınıf yerine okul öncesi eğitime başlatabilecek. Ancak 66 ayı dolduran veya yılsonuna kadar dolduracak çocuklar ise okula başlamak zorunda.
2017 Ocak Doğumlu: 30 Eylül 2023'de 80 Aylık olacağından ilkokula kayıt zorunludur. Erteleme yapılamaz. Anasınıfına gidemez. 2017 Şubat Doğumlu: 30 Eylül 2023'de 79 Aylık olacağından ilkokula kayıt zorunludur.
KAYIT ERTELEME İŞLEMLERİ
Okul müdürlükleri 69, 70 ve 71 aylık olanları ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.
“İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.
2021 Eylül ayının sonu itibari ile 69 ayını tamamlayan çocukların kayıtları otomatik olarak İlkokul 1. sınıfa yapılır. 2021 Eylül ayı itibariyle 69 – 70 – 71 aylık çocukların okul kayıtları bir yıl ertelenebilir (Anne yada babası dilekçe verecek). Bu çocuklar isterlerse ana sınıfına gidebilirler.
Erten Gökçe, ilkokula 6 yaşında yani 72 ayda başlanılmasını öneriyor.
İlkokula başlamak için çocuğun 69 ayı tamamlaması yeterli. Ancak eğitimciler, kalem tutmada, derslere odaklanmada güçlük yaşanmaması için 72 ayda yani 6 yaşında birinci sınıfa başlanılmasını öneriyorlar.
Yapılan değişiklik ile ilköğretim çağı 6 - 13 yaş olarak değiştirilmiş ve Eylül ayı sonu itibarıyla 5 yaşını doldurmuş, 6 yaşına girmiş çocuklara ilköğretime başlama zorunluluğu getirilmiştir.
Karşılaştırmalı istatistikler üç grup ile gerçekleştirilmiştir: 1) Küçük Yaş Grubu (KYG=60-69 ay) ile Normal Yaş Grubunun (NYG=70-84 ay) 2) Beş yaş grubu (BYG=5 yaş 60-72 ay) ile Altı yaş grubunun (AYG=6 yaş 73-84 ay) ve 3) Yeni Küçük Yaş Grubu (YKG=60-66 ay) ile Eski Küçük Yaş Grubunun (EKG=69-72 ay) karşılaştırıldığı ...
Türkiye'de adrese dayalı nüfus kayıt sisitemiyle bu yıl 66-72 ay arası 600 bin çocuk okula kaydedildi. Ailelerin, 60-66 ay arası çocukları okula göndemek istemezse dilekçe vermesi yeterli. Ancak, 66 aydan sonra çocuğunu okula göndermek istemeyen veli 'okula başlayamaz' raporu almak zorunda.
Evden, anne ve babadan ayrı kalabilmesi, oyunlara katılabilmesi, kendini ifade edebilecek cümleleri kurabilmesi açısından çocuklar değerlendirilmeli. Bu saydığımız bedensel, zihinsel ve duygusal gelişimin yaşına uygun olması çocuğun okula hazır olduğunu gösterir.
İlkokula erken başlayan çocukların çoğu zihinsel olarak hazır fakat fiziksel ve duygusal olarak hazır olmayan çocuklardır. Çocuk okumayı kolay öğrenir fakat fiziksel olarak küçük kas gelişimi tamamlanmadığı için yazı yazmada zorluklar yaşayabilir. Ya da duygusal olarak hazır değildir ve okula gitmek istemeyebilir.
İlkokullara kayıt yaptırılan yılın eylül ayının sonu itibariyle 69 ayını dolduran çocuklar ilkokula kayıt yaptırabilirler. 69 ayını doldurmuş çocuklar, velileri istemediği takdirde okula kayıt olmak zorunda değiller.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okul öncesi, 1. sınıf ve 9. sınıf öğrencileri uyum programı kapsamında okula daha erken başlıyor.
Eğer çocuk 69-70-71 aylıksa kayıt erteleme işlemi doktor raporu ile yapılmaktadır. Bu durumda velinin isteği dikkate alınmaz. Okula sağlık kurumundan alınacak doktor raporunu götürmek ve öğrencinin ilkokula kaydını erteletmek gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri