Strese bağlı olarak meydana gelebilecek olası kaşıntı vücudun birçok farklı bölgesinde ortaya çıkar. Özellikle eller ve ayaklar ile bacaklar ya da sırt bölgesi yaygın olarak kaşıntıya sebep olur. Bununla beraber gövdede bölgesel olmayan ancak geniş bir alanı kapsayacak şekilde kaşınma meydana gelebilir.
Kaşıntının gerçekleştiği bölgede yanma, uyuşma ve elektriklenme hissedilir. Psikolojik faktörlerin neden olduğu kaşıntı hissinde ise stresli durumların artması gibi duygu durumlarında kaşıntının şiddeti artar. Psikojenik kaşıntılarda genellikle fiziksel bir bulguya rastlanmaz ve bu durum çok fazla açıklanamaz.
Sinirsel kaşıntılar ise genellikle sırt, eller, ayaklar, bacaklar ve gövdede bölgesel olmayan geniş bir alanı etkileyen kaşıntılar şeklinde görülür. Yine aynı şekilde cilt hastalıklarına bağlı kaşıntılarda deride döküntü, kızarıklık, iltihaplanma ve cilt görünümünde değişim söz konusu olabilir.
Duygudurumundaki değişimlere bağlı olarak şiddeti değişen kaşıntı hissi (stresli anlarda, kötü bir haber aldığında, can sıkıcı olay, durum, konuşmalar içerisindeyken, engellenme duygusunu hissettiği trafik, asansör, alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlarda kişinin kaşıntısı fark edilir ölçüde artar).
Saf psikolojik veya saf psikiyatrik kaşıntılardır. Psikojenik pruritusla birlikte en sık görülen psikiyatrik bozukluklar, depresyon, anksiyete bozuklukları ve obsesif kompulsif bozukluktur. Psikiyatrik bozuklukların dışında ruhsal stres de önemli bir kaşıntı artırıcı etkendir.
İlgili 45 soru bulundu
Sinirsel kaşıntı tedavisinde en çok kullanılan yöntem ilaç tedavisidir. Sinirsel kaşıntıyı azaltıcı sonuçlar için kişinin tıbbi geçmişiyle uygunluğu belirleyici bir faktördür. Farmakolojik alanda deneme yanılma yöntemiyle devam eden ilaçlardan sonuç alınması gözetilir.
Karaciğer hastalıkları, safra kesesi tıkanıklığı, siroz, hepatit ve pankreas hastalıkları kaşıntıya neden olabilir.
Kaşıntısı bulunan bir kişi, öncelikle dermatoloji uzmanına başvurmalıdır.
Kaşıntının neden kaynaklandığının anlaşılabilmesi için yapılacak testler hakkında bilgiler veren Dr. Belma Bayraktar, “Bu hastalarda tam kan, böbrek, karaciğer, tiroid testleri, yaşla uyumlu kanser tarama testleri, akciğer grafisi, alerjik testler gerekebiliyor.
Omuriliği ve beyni kapsayan merkezi sinir sistemi ise gelen sinyalleri işleyerek vücudun korunması için uygun yanıtları oluştururlar. Bu sinirsel ağın herhangi bir bölümünü etkileyen sorunlarda ise ağrı duyumu oluşabilir. Ağrı duyumu ise etki eden temel faktöre göre elektrik, yanma veya kaşıntı şeklinde algılanabilir.
Derinin T hücreli lenfomasında kaşıntı genellikle yaygın, şiddetli ve tedavilere dirençli şekilde görülmektedir. Belirtiler özellikle geceleri olmakta ve ısı ile şiddetlenebilmektedir. Ayrıca deriye su teması ile de kaşıntı ortaya çıkabilmekte veya şiddeti artmaktadır.
Atopik dermatit, ürtiker ve psoriasis gibi dermatolojik problemler tanı almadan önce geceleri ortaya çıkan sebepsiz kaşıntı nedenleri arasında değerlendirilir. Uyuz ya da bit ısırıkları, demir eksikliği anemisi, şizofreni, huzursuz bacak sendromu ve gebelik, gece kaşıntısı oluşabilecek diğer durumlar arasında yer alır.
Özellikle anksiyete bozukluğu, depresyon ve Obsesif Kompulsif Bozukluk gibi mental sağlık sorunları kaşıntı hissine yol açabiliyor.
Diyabetli kişilerin diğerlerine göre ciltte kaşıntıya sahip olma eğilimlileri daha fazladır. Kalıcı kaşıntı rahatsız edici olabilir ve fazla kaşıma enfeksiyon ve acıya sebep olabilir. Kaşıntı genellikle diyabetik polinöropati denilen, ilerlemiş diyabetin sinir hasarı yaptığında gelişen bir durumdur.
Bazı hastalıkların habercisi olarak da nitelendirilebilen kaşıntı, günlük hayatın kalitesini oldukça düşüren bir hastalıktır. Kaşıntı hastalığı için cildiye bölümüne gidilmesi ve muayene olunması gerekir.
Kaşıntı için hastanelerin dermatoloji (cildiye) bölümüne başvurmak gerekir.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
UZUN SÜREN VE ŞİDDETLİ KAŞINTILAR VARSA…
Uzun süren, tekrar eden, şiddetli kaşıntılar varsa, ciltte kızarıklık, iltihaplanma gibi başka belirtiler görülüyorsa, dermatoloji doktoruna mutlaka başvurulması gerekir.
Enfeksiyonlar: Cildin virüs, bakteri, mantar ve parazit enfeksiyonlarına maruz kalması sonucu lokal veya genel kaşıntı ortaya çıkabilir. Böcek ısırıkları: Sivrisinek, arı, kene gibi böceklerin ısırıkları yoluyla vücuda giren çeşitli kimyasal maddeler kaşıntı sebebidir.
İnatçı kaşıntıları önemseyin! Böbrek yetmezliğinden, karaciğer hastalıklarına kadar ciddi hastalıkların habercisi olabilen kaşıntı şikayeti, mide bağırsak hastalıklarının da arka planında kalan önemli belirtilerdendir.
Lenfoma, bazı gastrointestinal stromal tümörler (GİST), polisitemi vera (PV) ve pankreas kanserine sebep olan pankreas ve safra yolları tümörleri kaşıntının en yaygın görüldüğü tümör türleri olarak söylenebilir.
Bacaklarda kaşıntı sedef, egzama, ürtiker, kıl dönmesi, liken, mantar enfeksiyonu, kılcal damar artışı gibi pek çok hastalığın habercisi olabilir. Kaşımak ise, bu hastalıkların alevlenmesine neden olur. Bu gibi durumlarda dermatologların uygulayacağı test ve tedavilere uyulması gerekir.
Stres belirtileri; fiziksel (çarpıntı, baş ağrısı, soğuk ya da sıcak çarpması, sindirim rahatsızlığı, nefes darlığı, uykusuzluk, düzensiz uyku, mide krampları, boyunda ağrı) veya duygusal (unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kararsızlık, zihin karışıklığı, olumsuz üzerine odaklanma) olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri