Hangi Masraflar Kiradan Düşülemez? Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.
Sayaç değişim bedelleri konusunda ödeme yapacak taraf yasal olarak abonenin kendisidir. Eğer kiracı elektrik, su, doğalgaz aboneliklerini kendi ismine çevirmişse ana borçlu olacaklardır.
Cevap: Ortak alanda elektrik, su ve uydu cihazı tamiratı
techizat ve donanımların bakım ve onarım sorumluluğu ile giderlerinin karşılanması ilgili malike aittir.
Sayaçlar SASKİ personeli tarafından yerine takılır.
İlgili 28 soru bulundu
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Su aboneliği (İSKİ) teminat bedeli 2022 yılı için de 166,80 TL olarak belirlendi.
Sayaç değişimi veya sökme takma işlemlerinde dağıtım şirketi tüketiciden herhangi bir bedel talep edemez. Yalnızca, tüketicinin ölçüm değerlerinde hata olduğunu kontrolünü talep etmesi durumunda sayacın sökülmesi takılması gerekirse, tüketiciye sayaç sökme-takma bedeli yansıyabilir.
Buna göre elektrik aboneleri, yeni sayaçlar için ücret ödemeyecek. Eski veya arızalanan sayaçlar ise 1 TL'ye dağıtım şirketine devredilecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) hazırladığı yeni yönetmelik ile elektrik sayaçlarının değişimi yeniden düzenleniyor.
sayaç değişim ücreti malike aittir,kombi onarımı ise kusur sizdense size yoksa malike aittir..
Bozulan, patlayan, camı kırık ve mührü kopuk vb. su sayaçlarının mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda abonelerimiz, su faturası ile SASKİ Genel Müdürlüğü Abone İşleri Daire Başkanlığı 1 nci kattaki Saha ve Sayaç Kontrol Şefliğine başvurmak zorundadırlar.
Arızalı ve şikâyetli su sayaçlarının muayene ücreti; 40,00 TL alınır. Aynı yıl içerisinde arızalı veya şikayetli sayaçların 2. kez değiştirilmesi halinde ücret alınmaz.
Tebliğle su, elektrik ve gaz sayaçlarının gelecek yıla ilişkin tamir, bakım ve ayar ücretleri belirlendi. Buna göre, muayenesi sonucunda reddedilen sayaçlar için hiçbir ücret talep edilmeyecek. Ücret tarifesi, tamir ve ayar istasyonlarında kolayca görülebilecek bir yere asılacak.
Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır. Ev demirbaşları arızalandığında bunların masraflarının karşılanması gayrimenkul sahibine aittir.
Kiracı eğer ki evde musluk bozulursa bu durumu ev sahibine bildirmesi mümkün olmadığı gibi kendinden kaynaklı sorunlar nedeni ile bozulduysa kendisi yaptırmak ile yükümlüdür. Eğer ki eve girdiğinde musluk bozuk ise bunu ev sahibinin yaptırması gerekmektedir.
Kombinin bozulmasında kiracının herhangi bir kusuru yok ise; kombi tamiri, parça değişimi veya kombinin yenilenmesi ev sahibi tarafından yaptırılmalıdır. Eğer kombi arızası ile ilgili kiracının kusurlu olduğu tespit edilirse; bu kez oluşacak masraflar kiracı tarafından karşılanmalıdır.
Fırat Tutşi, “ 3516 sayılı ölçüler ve ayarlar kanununa göre 10 yıl da ömrünü tamamlamış su sayaçlarının değiştirilmesi gerekiyor.
Abonelerimiz , su sayaçları bozulduğunda, patladığında, sayaç numaratörlerinin çalışmaması durumunda, buharlı olduğunda, camının kırık yada mührü koptuğu durumlarda ilgili İSU Şube Müdürlüğü Sayaç Hareketleri Servisine veya 185 Çağrı Merkezine bildirmek zorundadırlar.
- Elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçların MASS kapsamına dahil edilmesi, gerekli teçhizatın, altyapının ve akıllı sayaçların kurulumu, işletilmesi ve bakımı ile mevcut sayaçların akıllı sayaçlar ile değiştirilmesi, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin sorumluluğunda olacak.
Su sayacının bozuk olduğunu anlamanın en kolay yolu sayacın normalden daha fazla dönmesidir. Sayacın bozuk olup olmadığını anlamak veya su kaçağı olup olmadığını anlamak için; dış tesisatın vanalarını kapatınız, eğer vanaları kapattığınız halde halen sayaç dönüyorsa kesin olarak su sayacınız bozulmuş demektir.
185 Arıza İhbar Servisini aramadan önce su abone numaranızı mutlaka yanınızda bulundurunuz ve güncel adresinizi mahalle, cadde, sokak ve bina numarası olarak bildiriniz.
2-Kartlı sayaç montajı için gerekli başvuruyu yaptırdım,sayacım ne zaman takılır? Gerekli müracaat yapıldıktan sonra,bilgileriniz sisteme aktarılır ve bir aksilik olmaması durumunda ertesi gün (24 saat) içerisinde servis elemanları sayacınızın montajını gerçekleştirir.
Kiracı ya da ev sahibi olarak taşındığınız yerde halihazırda bir su sayacı varsa su aboneliği üzerine alma işlemi için ilgili kuruma başvurabilirsiniz. Su aboneliğini üzerine almak için gereken evraklar şunlardan oluşuyor: T.C kimlik belgesi. Tapu veya kira sözleşmesi.
Su aboneliği bulunan bir konut ya da iş yerindeki aboneliğin taşınma vb. sebeplerle kapatılması işlemidir. Bu işlemin ardından abonelik sahibine güncel fiyat üzerinden teminat bedeli iade edilir.
2023 yılında su aboneliği için başvuru yapma bedeli 495 TL şeklinde belirlenmiştir. 2023 Temmuz ayı itibari ile ev su aboneliği için 495 TL iş yeri aboneli için 1.296,90 TL ödenmesi gerekmektedir. 2023 elektrik su ve doğalgaz abonelik ücretleri şehirden şehre değişmemekte olup her belediye için aynıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri