Vazomotor rinit; Özellikle 35-40 yaşından sonra soğuk ve kuru hava, yüksek nem, sigara, kimyasal irritan kokular, yorgunluk, stres, ani ısı ve nem değişimi ile burun etlerinin sinirsel uyarılımında ani değişim olur. Buna bağlı olarak burun etleri şişer ve burun mukozasından aşırı salgı üretilir.
Hava değişiklikleri, kullanılan ilaçlar, alerjik etkenler, stres, hamilelik gibi hormonal değişiklikler geçici burun eti büyümesine sebep olurken; sinüzit, burun kemiği eğriliği, sigara dumanı, hava kirliliği, mevsimsel ve şiddetli alerjiler ise kalıcı burun eti büyümesine neden olabilir.
Burun eti şişmesi tuzlu su sayesinde tedavi edilebilir. Tıpkı elma sirkesi gibi tuzlu su da burun içindeki bakterileri yok eder. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ilave edip iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımla her gün burnunuzu düzenli olarak temizleyin.
Alerji ve enfeksiyonlara ek olarak bazı başka nedenler de burun damarlarının genişlemesine sebep olarak vazomotor rinite yol açar. Bunlar arasında stres, tiroid foksiyonlarında yetersizlik, hamilelik, bazı tansiyon ilaçları, doğum kontrol hapları ve dekonjestan ilaçların aşırı veya uzun kullanılması sayılabilir.
Konka Şişmesi Nedenleri Nelerdir? Sık görülen vakalardan biri alt konkanın şişmesidir. Nezle, soğuk algınlığı gibi durumlarda konkadaki mukoza salgısının artışı normaldir ancak bu kronik hale gelirse alt konkanın iltihaplanması ve kronik sinüzit ile beraber konka şişmesi görülebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Alerjik Konka Şişmesi Belirtileri
İster alerjik, ister diğer sebeplere bağlı olarak gerçekleşsin, burun eti şişmesinin en büyük belirtisi, burun tıkanmasıdır. Bu tıkanma genellikle geceleri çok daha yoğunlaşarak kendisini gösterir. Yine gün içerisinde sürekli devam eden solunum güçlüğü de belirtiler arasındadır.
Burun eti küçültme işlemleri günümüzde üç farklı şekilde uygulanmaktadır. Bu yöntemler; cerrahi uygulama ile burun etlerinin alınması, radyo frekans uygulaması ile burun etlerinin küçültülmesi, lazer uygulamaları ile burun etlerinin küçültülmesidir.
Burun eti ameliyatlarında sık tercih edilen yöntem, geniz etinin kazınarak alınmasıdır. Günümüzde pek tercih edilmeyen bir yöntem olarak, geniz etinin kesilerek alınması yöntemi de mevcuttur. Başka bir yöntem olarak, ısı enerjisi verme yoluyla da geniz eti dokusunun alınması mümkündür.
Kaliteli bir uyku sağlamanız üzerinde negatif etkiler gösteren tek taraflı burun tıkanıklığı, kış aylarında azalan nem oranına paralel olarak artış gösterir. Oldukça sık karşılan tek taraflı burun tıkanıklığında, burun deliğinin bir tarafı normal hava sirkülasyonunu sağlarken diğer burun deliği tamamen tıkanmıştır.
Gece yaşanan burun tıkanıklığının temel sebebi burun içinde yer alan burun etlerinin yatar pozisyonda içlerinde daha fazla kan biriktirmesidir. Ayakta ya da oturur durumda bu konkalarda yani burun etlerinde daha az kan birikmesi görülür. Dolayısıyla geceleri gündüzlere oranla daha fazla burun tıkanıklığı gözlemlenir.
Burun Eti Küçültme Uygulamaları
Burun spreyleri; burun etinin küçültülmesi amacıyla içerisinde özel maddeler olan spreyler kullanılabilmektedir. Ancak bu spreylerin, 5-6 günden fazla kullanılmaması gerekmektedir ayrıca tedavi edici bir özelliğe sahip olmadıklarını da belirtmekte fayda vardır.
Radyofrekans ile Alt Konka Küçültülmesi
Başka patolojiye yönelik müdahale gerekmeyen hastalarda alt konka radyofrekans işlemi lokal anestezi altında yapılabilmekte, işlemi takiben 6-8 hafta içinde burun etinde büzülerek küçülme oluşmaktadır.
Sağlıklı erişkinlerin %80 inde nazal siklus denen bir döngü vardır. Bu döngüde burnun bir tarafındaki alt konka büyürken diğer tarafdaki küçülür. Bu döngü 3-6 saatte bir tekrarlanır. Burundan geçen toplam hava değişmediğinden bu döngü sıklıkla fark edilmez.
Dr. Tolga Kandoğan, “Burun etleri, başta alerji olmak üzere sigara tüketimi, hava kirliliği, enfeksiyonlar, burun kemik kıkırdak eğrilikleri gibi nedenlere bağlı olarak şişebilir. Burun etleri uzun dönemde tedavi edilmezse kişide baş ağrısına ve ses değişikliklerine yol açabilir” dedi.
Alerji; alerjisi olan kişilerde alerjiye sahip olunan unsurların (mantar, küf, toz, polen vs.) ortamda bulunması sonucu burun etlerinde en fazla şişme alt burun etlerinde meydana gelmektedir. Hassasiyet oluşturan unsurların uzun süre etkisi sonucu, kişideki burun etlerinde büyüme meydana gelebilmektedir.
Burun eti, sürekli ve direk olarak kirletilen havanın temizlenmesi için sürekli efor sarf ederek, zamanla büyüme göstermektedir. Kronik ya da sürekli sinüzit; burun fonksiyonlarında uzun süreli olumsuzluklara sebep olarak, burun etinin büyümesini beraberinde getirmektedir.
Alerjik Rinit, burun mukozasının (burun iç yüzünü örten zarın) enflamasyonu (ödemi - enfeksiyona bağlı olmayan iltihabı) olarak tanımlanır. Burunda kaşıntı, hapşırık, sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir. Baş ağrısı, koku alma bozukluğu ve konjuktivit gibi bulgular da eşlik edebilir.
Soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi enfeksiyonlar ve alerjiler burun akıntısının ve burun tıkanıklığının yaygın nedenleridir. Araba egzozu gibi burnu tahriş edici durumlarda burun tıkanabilir. Bu duruma alerjik olmayan rinit denir. Burun akıntısı ve tıkanıklığına nadir de olsa tümörler de sebebiyet verebilmektedir.
Tüm üst solunum yolları ve akciğerleri etkilen burun tıkanıklığı kalp krizi riskini de artırıyor.
Burun eti ameliyatı basit bir ameliyat olsa da her cerrahi operasyon gibi risk taşır. Bu yüzden alanında uzman ve güvenilir hekimler tarafından ameliyatın yapılması önem arz eder. Ameliyat sonrasında bazı kişilerde nadir de olsa kanama meydana gelebilir. Bunun yanı sıra bu kanamalar daha az da olabilir.
Burun eti ameliyatı sonrasında, hastalar genellikle birkaç gün içinde normal faaliyetlerine geri dönebilirler. Ancak, tam iyileşme süreci genellikle 1-2 hafta sürer. Bu süre içinde, hastaların doktorun önerdiği ilaçları kullanmaları, ağır egzersizlerden kaçınmaları ve burun etrafındaki bölgeyi korumaları önemlidir.
Burun et belirtileri nelerdir? Burun et belirtileri yaşayan hastada; burun tıkanıklığı, koku alamama gibi şikayetler açığa çıkmaktadır. Burun eti büyümesinde uygulanacak tedaviye; burun etinin büyümesi nedenleri araştırılarak karar verilmektedir. Alerjik reaksiyonlar ile büyüme yaşanıyorsa ilaç tedavi uygulanmaktadır.
İşlem sadece hastanın isteklerine bağlıdır. Hasta burnunu büyütmek isteyebilir, burun ucunu kaldırmak isteyebilir, burun etini aldırmak isteyebilir, burun eğriliğini düzelttirmek isteyebilir vb. Ancak müdahale ne olursa olsun (burun küçültme hariç) burun küçülmez.
Bunlar teşhis ve tedavi edilmeden, tek başına burun etine müdahale yapılması elbette burun etinin aylar veya yıllar sonra tekrar büyümesi ile sonuçlanabilecektir.
Operasyonel müdahale doktor kontrolünde yapılan muayene ile beraber, duruma bağlı olarak farklı teknikler ele alınmak suretiyle gerçekleştirilir. Ameliyat genel anestezi ya da lokal anestezi üzerinden yapılır. Bölgede yer alan sorunun büyüklüğüne bağlı olarak anestezi değişkenlik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri