Stres ile birlikte bir grup hormon salgısı artar ve bunun sonucunda vücutta inflamasyon dediğimiz tepki ortaya çıkar. Strese bağlı inflamasyon ile birlikte egzama, rozase (gül hastalığı), sedef hastalığı, vitiligo, ürtiker gibi pek çok cilt hastalığı ortaya çıkabilir.
Strese bağlı egzama neden olur sorusu çok fazla sorulmaktadır. Çoğunlukla kişi strese girdiğinde vücudundaki hormon aktif olduğundan bu durum deride kızarıklığa neden olabilmektedir. Bu kızarıklıklar kaşıntıya dönüşüp egzama oluşmasına yol açarlar.
Soğuk kompres uygulaması, Antihistaminik ve kortikosteroid ilaç ve kremler, Kriyoterapi ya da ışık tedavisi gibi medikal işlemler kullanılabilmektedir.
Stres altındaki insanların ciltleri lekelenmeye daha yatkın oluyor. Stres cildin de bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Stresin sadece ruhu değil, cildi de kararttığını söyleyen Cilt Hastalıkları Uzmanı Doktor Betül Şengör, stresin cildin bağışıklık sistemini zayıflattığını belirtiyor.
Kronik stresle; kan basıncında artma, immün sistemde bozulma, doğurganlıkta sorunlar, kalp hastalıkları ve bağırsak sorunları gelişebilir. Akut stres tekrar tekrar yaşanırsa ya da stres kronikleşirse damarlarda hasara yol açabilir. Bu durumsa hipertansiyon, kalp krizi veya felç riskini artırır.
İlgili 31 soru bulundu
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Derideki kırmızı noktalar, kırık kılcal damarlardan, derinin altındaki küçük kan damarlarından kaynaklanır. Kaşıntılı veya ağrılı değildirler. Peteşi üzerine basarsanız, mor, kırmızı veya kahverengi kalırlar. Ancak bir kızarıklığa basarsanız, solgun veya daha hafif olur.
Strese bağlı inflamasyon ile birlikte egzama, rozase (gül hastalığı), sedef hastalığı, vitiligo, ürtiker gibi pek çok cilt hastalığı ortaya çıkabilir. Araştırmalar, özelikle kronik cilt hastalığı yaşayan kişilerin büyük bir bölümünde tetikleyici psikolojik bir durumun ve stresin etken olabileceğini göstermektedir.
Aşırı stresle artan kortizol hormonuna bağlı olarak ciltte kollagen ve hiyalüronik asit sentezinin azalması sonucu ciltte kuruluk, ince kırışıklıklar, çizgiler ve cansız bir görünüm oluşabiliyor. Stres aynı zamanda serbest radikallerin oluşumunu artırarak cildin yaşlanma sürecini hızlandırabiliyor.
Streste deride büyüme yani rejenerayondan sorumlu deri hücreleri de etkilenmektedir. Örneğin, derimize ve kıllarımızı renk veren melanosit kök hücreleri stresten etkilenmektedir. Stres altında tam veya kısmi saç beyazlaması veya Saç kıran (Alopesi Areata) dediğimiz durum ve Ala (Vitiligo) hastalığı meydana gelebilir.
Vücudun en sık saçlı deri ense sınırında, sırtta kürek kemiklerinin üzerindeki deride ve bacaklarda ortaya çıkar. Özellikle kullanılan elin ulaşabildiği deri alanlarında akşamları artan kaşıntı ile kendini gösterir. Hastalık bazen cinsel ve makat bölgesini de tutabilir ve şiddetli dayanılmaz kaşıntıya yol açabilir.
Vücutta kaşıntı ve kızarıklığın birçok sebebi olabilir. Alerji, cilt kuruluğu, cilt nemsizliği, tiroid, hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, böcek ısırığı vb. durumlar söz konusu olabilir.
Egzama: Deride kaşınma, kızarıklık, döküntü gibi belirtiler ile ortaya çıkan stres egzaması, yoğun strese maruz kalmış kişilerde görülen bir deri hastalığıdır.
Stres, artan kortizol seviyeleri nedeniyle egzamayı tetikleyebilir, bu da iltihaplanmaya yol açarak egzama semptomlarına neden olur. Egzama döküntüsü anksiyete veya depresyondan kaynaklanabilir. Bu durumda, bir kişi egzamalarını yönetmeye yardımcı olmak için bu temel koşullar için tedavi aramalıdır.
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.
Kurdeşen, ciltte aniden kaşıntılı kızarıklar meydana gelmesiyle oluşmaktadır. Kurdeşende ciltte görülen bu kabarıklık ve kızarıklıkların boyu, rengi kişiden kişiye değişebilmektedir. Kurdeşenin altında yatan neden çoğunlukla alerji, bazı gıdalar, aşırı sıcak ya da egzersiz yapmaktır.
“Özellikle leke değişik renk tonlarındaysa, asimetrik ve kenarlarında düzensizlik mevcutsa, kanama, kaşıntı, kabuklanma veya üzerinde açık yara gibi bulgular varsa mutlaka uzmana başvurmak gerekir.
Sivilce (akne) şikayeti sonrası kırmızı lekeler ve izler kalabilir. Ciltte bir bölgede tekrar sivilce (akne) çıkmaz ise kırmızı lekeler 2-4 ay içinde geriler.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
Stres, sempatik sinir sistemini uyaran hipotalamusta başlar. Bunu takiben böbreküstü salgı bezleri, epinefrin olarak da bilinen adrenalin ve noradrenalin salgılar. Bunların kana karışmasıyla beraber kalp atışı hızlanır.
Stres yaşadığımız anlarda vücutta bazı hormonlar salgılanır. Bu hormon cildimizde minik kabarıklıklar, aşırı yağlanma, aşırı kuruluk, saç dökülmesi ve tırnak kırılması gibi sonuçları ortaya çıkarabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri