Kabul ve Kayıt Koşulları Sualtı Arkeolojisi Yüksek Lisans Programına başvurmak için üniversitelerin arkeoloji bölümü mezunu olma şartı aranacaktır. Ayrıca aday, dalışa engel bir rahatsızlığı olmadığını tam teşekküllü bir hastaneden alacağı raporla belgelenmelidir.
Arkeoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Arkeoloji bölümü, mezunlarına “arkeolog” unvanı verilir. Bu unvana sahip olmanız için üniversitelerde Fen-Edebiyat Fakülteleri kapsamında yer alan 4 yıllık Arkeoloji lisans bölümünden mezun olmanız gerekir.
BOTAŞ, Marmaray gibi büyük inşaat projeleri için gereken kurtarma kazıları sözleşmeli olarak çok sayıda arkeolog çalıştırmaktadır. Türkiye'de son yıllarda sayısı artmakta olan özel müzeler ve araştırma merkezlerinde de arkeologlar istihdam edilmektedirler.
Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü, üniversitelerde İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Sözel puan türüne göre tercih edilebilir.
Arkeolog Ne İş Yapar? Eski uygarlıkların kalıntılarını araştırıp değerlendiren ve koruyan kişilerdir. İnsanlık tarihini aydınlatmak için uygarlıkların kalıntılarını araştırıp, değerlendirir ve korur. Tecrübesiz arkeologların başlangıç maaşı 3000-3500 TL arasındadır.
İlgili 25 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Arkeolog 2023 yılında ortalama 36.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Arkeolog , Ocak 2023 yılında ortalama 29.040 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 17.996 TL maaş alıyordu.
Dernek Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları, “Arkeologların çok büyük bir kısmı arkeoloji bölümünden mezun olduktan sonra işsiz kalıyor. Türkiye'de 100'e yakın üniversitede arkeoloji bölümü var. Devlet ya yeni mezun arkeologlara iş olanağı yaratmalı ya da arkeoloji bölümlerini azaltmalı.
Ülkemizde 100' e yakın Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümlerine yaklaşık 5000 öğrenci alınmakta, yılda yaklaşık 4000 mezun vermektedir. Oysa kendi mesleğinde iş bulanların sayısı yılda 10-20 kişi arasında değişmektedir!
2. Son başvuru tarihi itibariyle 18 yaşını tamamlamış olmak, 3. Kamu haklarından mahrum bulunmamak, 4.
Hiç atama yapılmayan yıllar var. 2017 yılında sıfır. 2018 yılına baktığımız zaman 25 tane arkeolog, 22 tane sanat tarihçisi alınıyor. 2019 yılında biraz artırılıyor, 83'e çıkıyor arkeolog alımı ve 17 de sanat tarihçisi alınıyor. 2020'de 162, 2021'de sıfır. 2022'de de 40. Bizim alımlarımız gerçekleştirilirken, birçok ...
Ülkemizde bulunan diğer üniversitelerde de iki ayrı lisans programı olarak eğitim verilmektedir. Eşit Ağırlık puanıyla öğrenci alan Klasik Arkeoloji bölümü, ülkemizde sadece İstanbul Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nde bulunmaktadır.
Mesleğin Gerektirdiği Özellikler
- Açık havada çalışma yapmaktan kaçınmayan, - İyi bir gözlemci ve araştırıcı, - Bedence sağlam, - Normalin üstünde genel yeteneğe ve özellikle sözel düşünme ve neden-sonuç ilişkisini ortaya çıkarabilme gücüne sahip kimseler olmaları gerekir.
Eğitim. Arkeoloji Bölümü, adı altında birçok üniversite Türkiye de bu eğitim 4 yıllık bir sürede vermektedir. Son açılan üniversiteler dahil Türkiye'de 41 farklı arkeoloji programı söz konusudur.
Arkeoloji bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Arkeoloji bölümü toplam 44 adet üniversitede bulunmaktadır. EA Puan türündededir.
Arkeoloji bölümü, 4 yıllık bir bölümdür.
Türkiye'de başlangıç düzeyindeki bir arkeolog, ortalama olarak 15.000 ile 50.000 TL arasında maaş alabilirken, deneyimli arkeologlar ve üniversite öğretim üyeleri daha yüksek maaşlar alabilirler. Özel sektörde çalışan arkeologlar da farklı maaş seviyelerine sahip olabilir.
Arkeoloji Bölümü 2023 yılı taban puanları ve başarı sıralamaları ÖSYM ve YÖK tarafından açıklandı. Arkeoloji Bölümü taban puanları, Arkeoloji Bölümünde eğitim almak için Alan Yeterlilik Testi'nden (AYT) alınması gereken en düşük puanı ifade eder.
Arkeolog, insanlık tarihi ve tarih öncesi hakkında bilgi toplamak için eski uygarlıkların geride bıraktığı mimari yapı, eşya, kemik vb kalıntıları inceler. Aletler, mağara resimleri, bina kalıntıları.., kazılarla gün ışığına çıkaran, inceleyen, değerlendiren ve koruyan kişidir.
Arkeologların çalışma alanlarının sınırlı olması nedeniyle gün geçtikçe işsiz arkeologların sayısı artıyor. Arkeologlar çoğu zaman dört yıl okuyup emek verdiği mesleğini değil de zorunlu olarak başka meslekleri yapmak zorunda kalıyor.
Arkeoloji, asıl olarak insanlığın kültürel geçmişini, kültürlerin değişimini ve birbirleriyle ilişkilerini inceler, şeklinde tarif edilmektedir. Bu yönden bakılınca arkeoloji ilmi ile uğraşmak, arkeolog olmak dinen caizdir.
Tarih Öncesi Arkeolojisi bölümü eğitim süresi dört yıldır. Tarih Öncesi Arkeolojisi taban puanları yıldan yıla değişiklik gösterebilir. Bu bölümde eğitim alan öğrenciler, arkeolog unvanı ile mezun olurlar. Tarih Öncesi Arkeolojisi puanları tercih edilmek istenen üniversiteye göre de değişiklik gösterir.
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 50. Maddesi ve buna bağlı olarak çıkarılan Define Arama Yönetmeliği çerçevesinde define aranmasına izin verilmektedir. Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu müze müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederler.
Antik Mezopotamya'da, Akad İmparatorluğu hükümdarı Naram-Sin'in tapınağı (MÖ. yaklaşık 2200) son Babil kralı Nabonidus tarafından MÖ. yaklaşık 550 yılında keşfedildi ve analiz edildi, bu nedenle Nabonidus ilk arkeolog olarak bilinmektedir.
Arkeolog Nasıl Olunur? Arkeolog olmak için üniversitelerin arkeoloji lisans bölümünü başarıyla tamamlamak gerekir. Dört yıllık arkeoloji lisans eğitimini başarıyla tamamlayanlar arkeolog unvanı alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri