Müteahhidin “eseri meydana getirmesi” borcundan doğan yan borçları bulunmakta olup bunlardan başlıcaları; işi sadakat ve özenle yapma, işi bizzat yapma, araç ve gereçlerle malzemeye ilişkin borçlar, işe zamanında başlama ve devam etme ile genel ihbar yükümlülüğüdür.
Binalarda Müteahhit Sorumluluğu Kaç Yıl? Genel olarak binalarda müteahhitin sorumluluğu 5 yıl olarak kabul edilmektedir.
İş tesliminden itibaren gizli ayıplarda müdeahhit 5 yıl sorumludur. Ancak yapıda ağır kusurların oluşması durumunda, müteahhidin sorunluluğu teslim tarihinden başlayarak 20 yıl olarak belirtilmiştir.
Türk Borçlar Kanunu madde 478; müteahhidin gizli ayıptan sorumluluğunu inşaatın tesliminden itibaren 5 yıl ile sınırlamıştır. Ancak ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru bulunmakta ise bu süre teslim tarihinden itibaren 20 yıldır.
İlgili 24 soru bulundu
Ayrıca müteahhitlerin sorumluluğu, inşaatın arsa sahibine teslimden itibaren 5 yıl, eğer ağır bir kusur varsa 20 yıllık süre için geçerlidir.
Binanın ilk deprem değil de birden fazla deprem sonucunda yıkıldığı ihtimalde, tek başına mücbir sebep ceza sorumluluğunu ortadan kaldırmayacaktır. Bu gibi durumlarda, yıkılmaya sebebiyet veren unsurlar tahlil edilerek, binanın inşasına dair sorunların tespit edildiği noktada, müteahhidin sorumluluğuna gidilecektir.
Ayıp malın tüketiciye teslim edilmesi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan hususların örnek ya da modele uygun olmaması ya da malın objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olması şeklinden tanımlanır.
Müteahhidin gizli ayıplardan sorumluluğu, teslimden itibaren 5 yıl olarak düzenlenmiştir. Ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru var ise bu süre 20 yıl olarak kanunda düzenlenmiştir. Ayının ortaya çıkması durumunda iş sahibinin birtakım hakları mevcuttur.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında ki kanun gereği, müteahhittin yaptığı binanın teslim tarihinden itibaren 5 yıl boyunca ayıplı maldan dolayı sorumlulukları vardır.
İnşaat işlerinde teslim, müteahhidin inşaatın bittiğini iş sahibine bildirdiği ve işsahibinin de müteahhide ait olan bu yükümlülüğün onun tarafından yerine getirilmiş olduğuna dair kabul beyanı ile tamamlan mış olacaktır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2013 yılında Alo 181 Çağrı merkezini hizmete alarak vatandaşlarla birebir iletişim kurulmasını hedefledi. Bakanlığımız 2023 çevre ve şehirleşme vizyonu, yaşam kalitesini artıran, insan ve çevre prensibi çerçevesinde Alo 181 ile vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
Kat karşılığı sözleşmelerde iki taraf için de genel olarak kabul görülen oran %50-%50 şeklindedir.
Çatılar, evimizin en üst düzeyinde bulunan ve çeşitli dış etkilere karşı binaları koruma işlevi olan yapılardır. Çatıların sağlam bir organizasyona sahip olması, uzun seneler boyunca evinizde huzur içinde oturmanızı sağlar.
Yapı Denetim Şirketi Yapı Sahibi adına Müteahhidi denetler. 4708 Sayılı Yapı Denetim Hakkındaki Kanun kapsamında meslek hayatında en az 12 yıl fiilen çalışan ve bunu resmi olarak belgeleyen Mimar ve Mühendisler Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı Denetim Komisyonuna başvurur.
Yargıtay: Depremde yıkılan binadan mühendis, inşaat ustası, bina sahibi ve müteahhit sorumludur - Gazete Memur.
Deprem sonucunda hasar gören binaların inşaatı ve bakımı ile ilgili sorumluluklar, müteahhit ve bina sahiplerine aittir. Bunun yanı sıra, deprem sonucunda zarar gören kişilerin tazminat taleplerini karşılamak da bina sahiplerinin ve sigorta şirketlerinin sorumluluğundadır.
Yani davalılar kimdir ? Cevap : Müteahhitten, adi yazılı sözleşme ile bir daire alan alıcı, kişisel hakkına dayanarak, tapu iptal ve tescil davasını, iki kişiye karşı açabilir.
Böylece, götürü ücrette, kural olarak işin kararlaştırılan ücretten pahalıya mal olmasının rizikosunu müteahhit taşır ve ancak olağanüstü haller nedeniyle masraflarının aşırı derecede artması halinde ücretinin arttırılmasını veya akdin feshini isteyebilir.
Müteahhit tarafından mevzuata aykırı bir uygulamaya maruz bırakılan tüketici, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na şikayette bulunabilir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yapacağı denetim sonucunda mevzuata aykırılık tespit edilmesi halinde, Kanunun 77. maddesi uyarınca müteahhit hakkında idari para cezası verilebilecektir.
Müteahhit Sözleşmeye Uymazsa Ne Olur? Müteahhit sözleşmede yer verilen edimleri yerine getirmediğinde arsa payı sahiplerinin sözleşmeyi feshedebilmesi söz konusudur. Bunun yanı sıra yüklenicinin ayıpla ilgili problemleri çözmediği durumda mahkemeye müracaat edilebilir.
İkinci el satışlarda satıcının ayıplı maldan sorumluluğu bir yıldan, konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda ise üç yıldan az olamaz. Öncelikle ortaya çıkan ayıbın niteliği çok önemlidir. Ayıp açık ise bu konuda tüketici sözleşmenin kurulduğu anda itiraz etmemiş ise daha sonra bu konuda dava açamaz.
Şayet yapı dönem itibariyle gerekli şartları sağlamıyorsa, malzemeden kısıldığı, yeterli sayıda demir kullanılmadığı, temelin olması gerektiği gibi yapılmadığı, nitelikli malzeme kullanılmadığı anlaşılıyor ise bu durumda müteahhit, taksirle öldürme suçundan sorumlu tutulabilir.
Bina inşaatının projeye uygunluğunu denetlenmekle görevli belediye yetkililerinin, (yapı ruhsatını düzenleyen, ruhsatı kontrol eden,yapı kullanma izin belgesinde bina mahallini tetkik eden belediye fen memurları) cezai sorumluluğu bulunmaktadır.
Binam Depreme Dayanıklı mı Nasıl Öğrenebilirim? Binanın riskli yapı testi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisansı olan kuruluşlar, belediyeler ve özel kurumlar tarafından yapılabilmektedir. Binanın sağlamlığını ölçmek için deprem testine ev sahipleri iki şekilde başvuru yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri