İyi bir su altı kaynakçısı olmak için önce bakanlıktan veya liman başkanlıklarından aldığınız belgelerle profesyonel dalgıç olmanız gerekiyor. Onun da iki yolu var. İsterseniz üniversitelerin su altı teknolojileri bölümünden mezun olabilirsiniz, ya da deniz kuvvetlerinde bu eğitimi almış olmanız gerekiyor.
Sualtı Kaynakçısı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Sualtı Kaynakçısı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 14.200 TL civarındadır.
Su altı kaynağı 3 şekilde yapılmaktadır , Yaş, Lokal korumalı ve Kuru ortamlarda yapılan kaynak işlemlerdir. Tamamen yaş ortamda yapılan kaynak işleminde kaynak ve kaynakçı etrafı çevreleyen su etkisine maruz kalmaktadır. Hareket serbestisi, su altı yaş kaynağı, verimli ve ekonomik su altı kaynak işlemi yapmaktadır.
Su altı kaynaklarının çoğu, enerji kaynağı olarak bir elektrik ark kullanan çubuk kaynağı kullanılarak gerçekleştirilir. Islak kaynakta, çubuğun dışındaki katman için kalın bir kabarcık katmanı oluşturulur. Gaz tabakası kaynağı sudan ve diğer oksitleyici bileşiklerden korumak için kullanılır.
Su altı kaynakçılığı, yeryüzündeki en zor mesleklerden. Suyun altındayken her şey aleyhinize işliyor. Basınç bedeninizi ezebilir, bulutsu baloncuklar görüş alanınızı daraltabilir. Tehlikelerine rağmen binlerce kişi bu meslek dalında çalışıyor.
İlgili 45 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Kaynakçı 2023 yılında ortalama 30.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Kaynakçı , Ocak 2023 yılında ortalama 24.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.960 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Su altında risk oluşturacak faktörler derine inildikçe daha da artıyor. Basınç, çalışma ortamının karanlık ve soğuk olması, su altında elektrikli cihaz kullanımı, akıntı, hatta deniz canlıları bu risklerden birkaçı. Su altı kaynakçılarının aylık geliri ise 5 ila 10 bin lira arasında değişiyor.
Normalde su altı kaynağı denilince, kaynağın tamamen suya batırılmış halde yapıldığını düşünebiliriz fakat su altı kaynağının birçok çeşidi kuru ortamlarda yapılır. Kuru kaynakta suyun bir gaz karışımı ile yer değiştirdiği “hiperbarik oda” adı verilen kuru bir alan yaratılmış olur.
Ancak şantiye ortamlarında bu ortamların sağlanması zor olabilmektedir. İklim koşullarının elverişsiz olduğu durumlarda, örneğin yağmur veya kar yağması, kaynak yapılan yerin izole olması gerekmektedir. Kaynak yağmurun altında kesinlikle yapılmamalıdır. Bu kaçınılmaz kaynak hatalarına neden olabilmektedir.
Kaynak Nerelerde Kullanılır ? Kaynak işlemleri kapalı ortamlar, açık alanlar, su altı, uzay boşluğu gibi çok çeşitli alanlarda ve farklı malzemelerin birleştirilmesi amacıyla kullanılan, son derece önemli bir işlemdir.
Suyun altında kaynak yapanlarda elektrik çarpması olur. Kesim ve kaynak yapanların dişlerinde problem oluyor. Uzun süreden beri dalgıçlık yapanlarda yüksek basınca bağlı olarak kemik erimesi/yok olması görülüyor; eklem yerlerindeki sıvıların kaybolduğu biliniyor, bu da hareket etmeyi çok güçleştirebiliyor.
Su Altı Teknikerleri, batık gemilerdeki eşyaların, su altındaki arkeolojik eserlerin çıkarılması, su altı inşaatı, su altı film ve fotoğrafçılığı, karışım gaz dalgıçlığı, dalış turizmi gibi çalışmaları yapar.
Su Altı Teknolojisi 4 yıllık eğitim bilgisi bulunmaz çünkü bu bölüm bir ön lisans bölümüdür. Eğer aldığınız eğitimi dört yıla tamamlamak isterseniz DGS'ye girerek Su Ürünleri Mühendisliği ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.
Eğitimler 3 saat teorik ve 18 saat pratik olmak üzere toplam 21 saatlik süreyi kapsamaktadır. Birkaç yıl kaynakçılık yapan ve tecrübesi orta düzeyde olan çelik ve alüminyum kaynakçıları için yapılan eğitimlerdir. Eğitimler 7 Saat teorik ve 42 saat pratik olmak üzere toplam 49 saatlik süreyi kapsamaktadır.
Kaynak ustası sertifika programlarının yanında meslek liselerinin metal işlemleri bölümü de bu mesleği yapabilmenizi sağlar. Ayrıca üniversitelerin meslek yüksekokullarında Kaynakçılık ve Kaynak Teknolojisi bölümleri de bulunur. Ustalık için çıraklık ve kalfalık aşamalarını başarıyla bitirmek gerekir.
Tüm kaynak işleri yangın, yanık, kızılaltı radyasyon ve metal dumanlarının ve diğer kimyasal- ların solunması risklerini taşır. Kaynak tipine göre değişen riskler elektrik yaralanmaları, gürültü, mor ötesi radyasyon, ozon, nitrojen dioksit, karbon monoksit, floridler, basınçlı gaz tankları ve patla- malardır.
Kaynak dumanına uzun süre önemli derecede maruz kalmak, bronşiyal astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), toz hastalığı ve diğer pulmoner fibroz (kronik berilyum hastalığı, kobalt akciğer hastalığı) dahil olmak üzere akciğer fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.
Soğuk kaynak usulü ile kaynak işlemi daha çabuk yapılır, ancak yüksek mukavemet ve sızdırmazlığın arandığı hallerde sıcak kaynak usulü tercih edilir.
bazı makinelerde yapışma akım koruması diye bir özellik var. elektrod yapıştığında akımı kesiyor. siz de ; doğru amper ayarlamadıysanız, malzeme ortam çok soğuksa, elektrod nem kaptıysa yada makineye uygun olmayan (selülozik elektrod gibi) bir elektrod seçtiyseniz ark almayıp elektrod ısınamadığından yapışır.
Sualtı kaynakçısı, su altında yapılan kaynak işlerinde uzmanlaşmış bir meslektir. Dalış ekipmanları kullanarak su altında çeşitli malzemelerin kaynak işlemlerini gerçekleştirir. Güvenlik önlemlerine dikkat ederek çalışır ve su altında çalışma koşullarına uyum sağlar.
Türkiye'de yaşanan ara eleman sıkıntısı deprem bölgesinde başka bir boyuta taşındı. Depremin vurduğu 11 il ve çevresinde kaynakçı gündeliği 4 bin TL'den, freze operatörü 3 bin 500 TL'den, kepçe operatörü de 6 bin TL'den başlıyor.
eleman.net verilerine göre, Argon Kaynakçısı 2023 yılında ortalama 26.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Argon Kaynakçısı , Ocak 2023 yılında ortalama 20.900 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 12.892 TL maaş alıyordu.
Rusya Federal İstatistik Servisi Rosstat verileri, Kasım 2022'de Rusya'da işletmeler tarafından çalışanlarına sağlanan aylık ortalama maaşın 63 bin 60 ruble (855 dolar) olarak gerçekleştiğini gösterirken, servisin 2022-2023 istatistiklerine göre başkent Moskova sakinlerinin ortalama maaşı yaklaşık 110 bin ruble (bin ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri