Yerel Grup'ta yaklaşık 51 gökada (tam bir liste için yakın galaksiler listesine bakınız), Yerel Süperküme'de yaklaşık 100.000 ve gözlemlenebilir evrenin tamamında tahmini olarak 100 milyar gökada bulunur. Gökadaların diğer bulutsulardan (yıldızlararası bulutlar) farklı yapısının keşfi 1920'lerde gerçekleşti.
Bu başarının ardından, Hubble Ultra Derin Alan'dan küçük bir bölge (Hubble Aşırı Derin Alan, HXDF) diğer birçok farklı dalga boyları ile 10 yıl boyunca gözlemlendi ve bu gözlemler birleştirilince elde edilen fotoğrafta 5 bin 500 galaksi tespit edildi.
Dünya'dan 1 milyar ışık yılı uzaklık içinde süperkümelerin dağılımını gösteren evren atlası. Burada yaklaşık 63 milyon galaksi gösterilmektedir. Genellikle birkaç megaparseklik bir bölgede bir araya gelmiş binlerce galaksiyi içeren yapılar “küme” olarak adlandırılır.
Ama 2022 yılında yeni keşfedilen ve genişliği IC 1101'dan çok daha fazla olan 16 milyon ışık yılı genişliğindeki Alcyoneus galaksisi şuan bildiğimiz en geniş ve büyük galaksi denilebilir.
Evrenin sadece yüzde 5'ini biliyoruz.
İlgili 18 soru bulundu
Fizikte üç uzay boyutu ve bir de zaman boyutu kabul gören normdur. Fakat temel kuvvetleri birleştirmeye çalışan teoriler, bu amaçla daha fazla boyut eklemektedirler. Süpersicim teorisi, M teorisi ve Bozonsal sicim teorisi, fiziksel uzayın sırasıyla 10, 11 ve 26 boyutlu olduğunu iddia ederler.
Bunun yanısıra, evren ışık hızından daha hızlı bir şekilde genişlemektedir ki, ışık hızında bile gitsek sonuna asla ulaşamayız. O yüzden fizikte veya astronomide, evrenin sınırı veya ötesi ile ilgili bir önerme bulunmaz çünkü elimizde hiç veri yok.
En yakın galaksiye ulaşmak 1 milyon sürüyor
Saatiniz normal görünür. Ancak zaman sizin için yavaşlar, Dünya'da size kıyasla neredeyse iki kat hızlı akar. Güneş Sistemi'nden çıkmanız size göre 9 ay, Dünya'ya göre 1,5 yıldan daha fazla sürer.
Peki, evrendeki en büyük yapılar neler? Evrendeki en büyük yapılar “süperküme” (superclusters) ve “ipliksi yapılar” (filaments) denen birçok galaksinin birleşip kurduğu yapılar olarak bilinir. Bunların büyüklüğü 100 milyon ışık yılından birkaç milyar ışık yılına kadar uzanır.
Samanyolu galaksisi içinde Güneş Sistemi'nin de yer aldığı gök adadır. Yarıçapı 52.850 ışık yılı yani 4.99988926 × 1017 metre, kalınlığı ise yaklaşık 1000 ışık yılı, yani 9.4605284 × 1018 metredir. İçerisinde yaklaşık 250 milyar yıldız ve 200 milyar gezegen olduğunu tahmin etmekteyiz.
Uzayın dışında muhtemelen büyük ölçüde boşluk vardır, ancak galaksiler, kara delikler, nötron yıldızları ve diğer astronomik nesneler de dahil olmak üzere farklı nesnelerin varlığına dair gözlemler de mevcuttur.
Şimdi uzaya gelirsek, uzay bu kutunun içindeki boşluktur. Yani, kutunun içindeki her şeyi kaplayan o boş alan, uzaydır. Bir başka deyişle, evrenin içindeki her şey uzayda bulunur. Kısacası, evren her şeyi içeren büyük bir kutu gibidir ve bu kutunun içindeki boş alan ise uzaydır.
gözlenebilir Evren'de, Samanyolu veya Andromeda Galaksisi gibi "büyük" galaksilerden 225 milyar civarında, cüce galaksi olarak tanımlanan daha ufak galaksilerden ise 7 trilyon civarında bulunmaktadır.
Diğer adı kainat olan evren, aslında uzay boşluğunda yer alan her şeye verilen isimmiş. Evrendeki gezegen sayısını bilim insanları bile bilmiyor desek ne dersin? Bunun kesin bir cevabı yokmuş. Tahminlere göre 300 ile 500 milyar arasında bir rakam söyleniyor.
Avrupa Uzay Ajansı'na (ESO) ait Şili'deki Çok Büyük Teleskop (ÇBT) yardımıyla yapılan çalışma, Dünya'dan 12 bin ışık yılı uzaklıktaki, çapı Güneş'inkinin 1300 katından daha büyük olan HR 5171 A'nın evrende şimdiye kadar gözlenen en büyük yıldız olduğunu ortaya çıkardı.
Aslında galaksilerin birbirleriyle çarpışması düşündüğümüz kadar felakete sebep olabilecek bir durum değildir. Bildiğiniz üzere Andromeda Galaksisi bizim galaksimize doğru büyük bir hızla yaklaşıyor ve yaklaşık 4 milyar yıl sonra iki galaksi birbiriyle çarpışacak.
Gözlemlenebilir evrenin çapının yaklaşık 28 milyar parsek (93 milyar ışık yılı) olduğu tahmin edilmektedir. Bu hesaplamada gözlemlenebilir evrenin en uzak ucu yaklaşık 46-47 milyar ışık yılı ötede olarak hesaplanmıştır.
Uzay veya feza, Dünya'nın ötesinde ve gök cisimleri arasında var olan, sonsuz olduğu düşünülen fakat sonsuz olduğu konusunda kesin yargılara varılamayan genişliktir.
Böyle bir uzaya sonlu, fakat sınırsız uzay denir. Kozmologlar uzayımızın sınırsız olduğunu düşünüyorlar (yani bir yönde ilerleyip geri dönmeksizin sonsuza kadar gidebiliriz). Fakat evrenimizin sonlu mu yoksa sonsuz mu olduğuna dair bir kanıt henüz yok.
Işık yılı, ışığın, bir Dünya yılında aldığı yoldur. Bir ışık yılı yaklaşık olarak 9 trilyon kilometredir. Bu 9'un yanında 12 sıfır demek!
Işık yılı, astronomide uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir.
Sadece 1G ivmelenme ile Andromeda'ya gidip gelmek yaklaşık 50 yıl kadar sürüyor. 1G ivmelenme bizim Dünya üzerinde hissettiğimiz. Bunun nedeni ışık hızına yaklaşan bir uzay aracında, önünüzdeki yolun büzülmesi. Bir başka bakış açısından, hızlı olan cisimde zaman daha yavaş akıyor.
Evrenin sonu
Şekildeki noktaların her biri birer gökadadır. Kur'an'da bahsi geçen gök cisimleri Güneş, Ay ve yıldızlardan ibarettir. Kur'an'da Tekvir, Mülk ve Cin gibi bazı surelerde kıyamet vaktindeki bazı sahneler anlatılır.
Ancak “uzay” ifadesi ile çoğunlukla uzayın Dünya ve onun atmosferinin dışındaki kısmı kastedilir. Atmosferin en dış katmanı Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 960 kilometre yüksekte biter.
Evrenin merkezi yok. Evrenin genişlemesi, her noktadan aynı oranda uzaklaşması nedeniyle, evrenin herhangi bir noktasının merkez olarak seçilmesi mümkün değil. Evrenin tümü bir noktadan ibaretti. Büyük patlama, her yerde birden gerçekleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri