Viraja girerken viraja göre öncesinde hız kesiyorum duruma göre işte. U dönüşünde ise, durduktan sonra kalkıyorsam bir ile, devam ederkense ikinci viteste. Viraja ve aracın direksiyon turunun bitip bitmemesine göre degisir U dönüste mutlaka 1. Vitese almak zorundasın zaten.
Normalde geçmemesi gerekiyor ancak aracın sürüşünde motor sesinde bir fark yoksa bir problem olmamıştır.
Eğer acemi bir şoförseniz bu konunun sizin için çok daha önemli olduğunu unutmayın. Araba 1. Viteste kalkar ve hemen sonrasında 2. Vitese takmanız gerekir. Sonrasında yol durumuna ve trafiğe göre 3. vitese takarak 90-100 arasında bir hıza sahip olursunuz.
Eğer vites boşta iken dönerseniz araç savrulma yapar. Ama dönmeye yakın vites küçültmek için boşa alınmalı ve kesinlikle ama kesinlikle virajı küçük vitesle dönülmelidir.
Tekrar vites yükseltmek için debriyaja sonuna kadar basarak 2. vitesten 3. vitese geçmek için vites topuzunu ikinci vitesten tutmadan çıkartıp ön ileri doğru rahatça iterek üçüncü vitese alınır.
İlgili 26 soru bulundu
Vites değiştirirken gaza, o vitesteki deviri yakalamak için basmanız gerekir zaten. Ayrıca frene her basışınızda debriyaja basmanız gerekmez. Araç stop etmeyecek kadar küçük miktardaki yavaşlamalarda ve yokuş aşşağı hızı sabit tutmak için felan "debriyajsız" fren yapmak daha iyidir.
Debriyajı çektiğinde tekerlekle motor ayrılır. Tekerleğin hızı motorun hızından farklı olur. Vites değiştirdikten sonra ikisinin hızı birbirine yakınken debriyajı bırakarak tekrar motoru tekerleğe bağlamak gerekir. Bu yüzden vites azaltırken hafif gaz açılır, vites arttırırken gaz kapatılır.
Viraja 2. viteste girebilirsin, sorun olmaz.
U dönüşü için 1 veya 2 uygundur. Işıkta durduysak 1 ile çekilmek daha doğru olur, normal şartlarda 2. Viraj da viraja ve o anki hızımıza göre değişir. Girmeden hızı düşürüp vitesi küçültebiliriz. Bu 2 olur, 3 olur.
Dönerken debriyaja basılmaz arkadaşlar , aracın kontrolünü kaybedersiniz. Uzun yolda, dönerken yani virajlarda: 1) Viraja girmeden önce vites küçültülür , viraj içinde değil.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır. Araç ile hareket ettikten sonra çok kısa aralıklarla vites değiştirerek en üst seviyeye geçmek gerekir.
Bu aracın çekiş gücüyle alakalı bir durumdur. Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
Vitesler aracın gücünü, motorun devrini ve hızını ayarlar:
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir. 2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir.
Tam tersi durumda (1'den 4'e atarsanız), yine sonuç duruma göre değişir. Devir yüksekse hiçbir sıkıntı olmadan 4. vitese geçersiniz ve seyrinize devam edersiniz. Devir düşükse motor devri çok düşeceğinden motor tekler, araç stop eder ve uzun vadede şanzıman ve debriyaja hasar/yük bindirilmiş olur.
Otomobillerin en güçlü vitesi, geri vitestir. Eğer, aracınızı saplandığı bir yerden çıkarmaya uğraşıyorsanız, gerekli durumlarda bu gücü kullanmak size avantaj getirmektedir.
motosikletler sıralı şanzıman olduğu için 1 den 3 e, 3 ten 5 e, 5 ten 1 e gibi vites ayarlamaları yapamazsın. 1 altta, boş ortada, 2 ve üstü de yukarıda olduğu için, 2 den hafif aşağıya basarak direk boşa da alabilirsin, iyice bastırırsan 1. vitese de alabilirsin, o tamamen ayağının hassasiyetiyle alakalı bi durum.
Virajlara Hangi Vitesle Girilir? Virajlara girerken arabanın kaçıncı viteste olmasına dair kesin ve gerekli bir bilgi yoktur. Viraja girmeden önce hızınızı yeteri kadar düşürmeniz durumunda mevcut vitesle rahat bir şekilde virajı alabilirsiniz.
Kasisten geçerken frene basılmaz, devamlı frene basarsanız fren diskinize ve balatalara zarar verirsiniz. Motorun gücüne göre yüksek vites düşük viteste sıkıntısız gidebilir de.
Ani fren yapmanız gerektiğinde debriyaja da basarsanız bu demektir ki arabayı boşa aldınız. Boşa alınan araba daha uzun mesafede durur, debriyaja basıldığı için araba akar. Onun için önce frene basacaksın araba durduğu an debriyaja basmalısın stop etmemesi için.
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir. Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır.
Eğer 3. Vitesle çıkılması gereken bir yokuşu, manuel araba hızını almadan 5.viteste çıkmaya kalkarsanız bu motoru strese sokar ve arabanın şanzımanının yıpranmasına neden olur.
Vites ile aracı kaldırmak için, araç çalıştırılır ve vites boştayken sağ ayak frene sol ayak da debriyaja sonuna kadar basılı halde durulur. Ardından vites 1'e alınır ve fren pedalından ayak kaldırılmadan debriyajdan ayak yavaşça kaldırılır.
Debriyaja sonuna bastığımız anda motorla şanzıman arasında milimetrelerle ifade edilecek boşluk meydana gelir. Böylece motordaki güç aktarımı şanzımana iletilmez ve vites geçişlerinin yapılmasına imkan tanınır. Debriyaja basılıyken vites değişimi yapılır ve ayak debriyajdan yavaşca çekilerek aynı oranda gaza basılır.
Öte yandan motorda üretilen itiş gücünü tekerleklere kademeli bir şekilde ulaştırabilmek için de debriyaj pedalını kullanmak gerekiyor. Ancak ayağınız debriyaj pedalına sonuna kadar basılıyken gaz verdiğinizde aracınız ilerlemez.
Aracı ilk hareket ettirdiğinde debriyajı kullanırsın. Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri