Miktar Teorisi, para ile fiyatlar arasındaki ilişkiyi açıklayan klasik makroekonomik modellerden biridir. Diğer bir ifadeyle; para miktarının onun değerinin ya da satın alma gücü ile ters yönlü değişimini açıklamaktadır.
Miktar teorisi veya paranın miktar teorisi, para arzının doğrudan doğruya fiyat seviyesiyle orantılı olduğunu belirten klasik ekonomi kuramı. Teoriye göre paranın değeri, ekonomideki para miktarına bağlıdır. Arzı artan malın fiyatının düşmesi ve arzı azalan malın fiyatının artması ilişkisi, para için de geçerlidir.
Değişim (Mübadele) Denklemine (MV=PT) referans yapılarak açıklanan Miktar Teorisi bugünkü matematiksel biçimiyle 20. yy. başlarında makro iktisadın gelişme aşamasında Amerikalı iktisatçı Irving Fisher (1867- 1947) tarafından sunulmuştur (De Long, 2000).
Bu denklemde M para miktarını, V paranın dolanım hızını, P fiyatlar genel düzeyini ve T işlem hacmini göstermektedir.
Para teorisi, ekonomi için en uygun (optimal) para politikasının belirlenmesini sağlar. Para politikasına, genellikle, "genişletici" ya da "daraltıcı" para politikası kavramlarıyla atıfta bulunulur.
İlgili 19 soru bulundu
2.1.Miktar Teorisi ve Monetarist Yaklaşım
V, Paranın gelir dolaşım hızını, P, Ortalama fiyatlar seviyesini, Y, Reel mal ve hizmet akımlarını gösterir. Miktar Teorisinin temel önerisi, fiyat artışlarının para arzındaki artışlara bağlı olduğu şeklinde bir ifadedir.
Fakat Miktar Teorisi, Irving Fisher'in 1911 yılında yayımlanan “The Purchasing Power of Money” (Paranın Satın Alma Gücü) adlı eserindeki meşhur işlem (mübadele) denklemi ile açıklanmıştır.
Yine Merkez Bankası tarafından belirlenen kısa vadeli faiz oranları ise bankaların para yaratma sürecini etkileyen en önemli unsurdur. Faiz oranı arttığında bankalardan kredi almak daha maliyetli hale gelir. Bu durumda, insanlar borç almak istemez ve bankalar daha az kredi verir. Dolayısıyla da para arzı azalır.
Eğer bir ekonomide para arzı çok artarsa faiz oranı düşerken enflasyon oranının yükseldiği görülür. Aksi takdirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği, fiyatların ve üretimin azaldığı görülür. Bu durum işsizliğe ve üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına yol açar.
πe (Beklenen enflasyon): Beklenen enflasyon artarsa, de˘ger tutma aracı olarak reel varlıklara talep artar, paraya olan talep azalır.
Ancak monetarizm (parasalcılık) adı verilen ekonomik düşünce okulu, para arzının ('bir ekonomideki toplam para miktarı'), kısa vadede (cari Amerikan doları cinsinden) GSYİH'sının (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) ve daha uzun süreler boyunca fiyat düzeyinin başlıca belirleyicisi olduğunu ileri sürer.
Monetarizm, esasen çağdaş iktisadi sorunlardan biri olan enflasyon konusu üzerinde durmuştur. Bu politika enflasyonun temel nedeni olarak para arzının hükümetlerce gereksiz yere ve aşırı ölçüde artırılmasını görmektedir. Monetaristlere göre, ekonomideki istikrarsızlıkların bir çoğu parasal kökenlidir.
Para talebi yani insanların parayı tutma isteği üç nedenle doğar: (1) Günlük ihtiyaçlarını karşılamak. (2) Geleceklerini güven altına almak. (3) Spekülasyon yapmak. Para iki nedenle biriktirilir: (1) Geleceği güven altına almak için.
Paranın dolanım hızı, bir ekonomide belirli bir süre (genellikle bir yıl) içinde ekonomik ve ticari işlemleri gerçekleştirmek için bir para biriminin ortalama olarak kaç kez el değiştirdiğini ifade eden bir kavramdır. Paranın dolanım hızının artması likiditeye olan talep artışını gösterir.
Özetle, Keynes, para talebinin gelir ve piyasa faiz oranına bağlı olduğunu ileri sürmüştür. Gelir artışı, işlem ve ihtiyat saikiyle para talebini artırır.
Parasal dengenin örneğin para arzındaki artış nedeniyle bozulması sonucu gelir ve fiyatların her ikisinde de artış ortaya çıkmaktadır(Hafer, 2001: 14). Şöyle ki; merkez bankasının para arzını arttırması halinde parasal denge bozulmakta, eldeki fiili para miktarı tutulmak istenen miktarın üzerine çıkmaktadır.
Para Arzı Para arzının artması, enflasyonun oluşmasındaki bir başka unsurdur. Bu durumda, yatırım ve tüketim harcamaları artarak fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşur.
Buna göre para arzını arttığında fon arzında meydana gelen artış faiz oranlarını düşürmektedir. Buna karşılık para arzı azaldığında ise fon arzında meydana gelen azalma faiz oranlarını artırmaktadır.
Parasal taban/Güçlü Para: Dolaşımdaki para ile bankaların merkez bankasındaki hesaplarında bulunan zorunlu ve fazla rezervlerinin toplamı. Parasal taban, merkez bankası tarafından doğrudan kontrol edilebilen parasal büyüklük.
Bu noktayı hesap etmeden para basmak, enflasyon artarken hükümet gelirlerinin düşme riskini de beraberinde getirmektedir. Özetle, sadece TL kredilerine dayalı olarak yaratılan para, üretimden bağımsız olduğu ve herhangi bir limiti olmadığı için enflasyonist olmaktadır.
İkinci olarak, para basmak piyasaya daha çok para enjekte etmek demektir. Piyasada para bol olduğundaysa, paranın değeri düşer. Para, piyasadaki bolluğu nedeniyle değerini kaybettiğinde, bir ürünün edilinebilmesi için o para biriminden daha fazla miktarda harcanması gerekir. Yani enflasyon ortaya çıkar.
Para arzının azalması, faiz oranlarının yükseldiğini göstermektedir. Buna bağlı olarak fiyatlar ile üretimin ise azaldığı görülebilmektedir. Dolayısıyla para arzının azalması, işsizliğe ve hatta üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına sebebiyet verebilmektedir.
Taylor kuralı (1993) hedeflenen enflasyon oranını nominal çıpa olarak içeren bir faiz haddi kuralıdır. Para otoritesinin enflasyonu yada fiyatlar genel düzeyini kontrol altında tutma yükümlülüğü, faiz kuralına nominal çıpa sağlamaktadır.
Takas Dönemi
Paranın henüz icat edilmediği dönemlerde insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için takas yöntemini kullanıyordu. Yani sahip oldukları ürünlerin fazlasını diğer insanların elindeki farklı ürünlerle değiş tokuş ediyorlardı.
Reel servetin değeri basit olarak bu akımın kapitalize değeridir. Yani W = y/r. Buna göre, bir depresyon durumunda yalnızca fiyat seviyesi değil aynı zamanda faiz hadleri de düşerse, faiz hadlerindeki bu düşüş servetten sağlanan gelir akımının iskonto edilmiş değerinin artmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri