Kâinatı yaratan ve idare eden en yüce varlık. İman esaslarının özünü ifade eden cümle için kullanılan bir tabir. Şerikinin olmaması anlamında Allah'a nisbet edilen selbî sıfatlardan biri. Bütün isim ve sıfatlardan mücerret olarak Allah'ın zâtının tek ve bir olduğunu ifade eden terim.
Mahlûkata takılan ilim, kudret, irade gibi sıfatları, o sıfatları yaratan Allah'ın, mutlak ve sonsuz sıfatlarından haber veren birer işaret gibi görmek ve o mahlûk sıfatlara hakiki bir varlık isnat etmemek.
Fena fillah, beka billah tabirleri genellikle beraber açıklanır. Bu açıdan ikisini beraber açıklamayı uygun görüyoruz. Zâhirde fenâ, kuldan her türlü kötü huyun gitmesi, bekâ da her türlü iyi huyun kalmasıdır. Hakîkatte ise fenâ, kulun kendi sıfatlarından yok olup, Allah'ın kendisinden istediği şeyde bâkî olmasıdır.
Tevhid, “bir bilmek, birlemek, birlikte düşünmek” demektir. Yaratma, hayat verme, rızıklandırma, öldürme, diriltme, affetme, şifa verme gibi sonsuz fiillerin hepsini Allah'tan bilmeye “tevhid-i ef'al” denilir.
İlgili 33 soru bulundu
Allah'ın kulunu bir işi yapma veya yapmama hususunda yükümlü tutması anlamında terim.
TASAVVUFTA CEM MAKAMI / 22 Haziran 2023, Perşembe
Cem etmek; toplanmak, bir araya getirmek, birleştirmek anlamındadır. Bu makama, uluhiyyet ve ruh makamı gibi isimler de verilmiştir. olmuştur. âlemde ve öz nefsinizde fark edinceye kadar resullerimiz vasıtasıyla gerçekleri anlatmaya devam edeceğiz anlamındadır.
Bu mertebeye ulaşmak tasavvufta en zor durumlardan biridir. Kişilerin ölmeden ölmüş gibi olması şeklinde tanımlanan fenafillah mertebesine de ulaşabilen kişiler bulunmaktadır. Bu kişilere veli adı verilir.
Nefsin yedinci ve son mertebesi ise “nefs-i kâmile”dir. Aynı zamanda “nefs-i sâfiye” ya da “nefs-i zekiyye” diye de bilinen bu mertebe, arınıp temizlenmiş, saflaşmış ve kemâl bulmuş nefsleri anlatır. Kur'an-ı Kerim'deki “Nefsini arındırıp temizleyen kurtuldu.” (Şems 9) ayet-i kerimesi de bu makama işaret eder.
Fenâ, kulun kulluğunu görmekten fâni olmasıdır. Bekâ ise ilâhi tecellileri temâşâ etmekle bâkî olmasıdır. Sûfîler nezdinde “Ben kulumun işiten kulağı, gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı olurum” kudsî hadisinde ifade edilen durum da budur. Zira bu halde olan kimse artık Allah'ta fâni olmuştur.
“Allah'ın zâtında, sıfatlarında ve fiillerinde bir ve tek olması, eşi, benzeri ve ortağı bulunmaması, kulluk edilmeye lâyık tek varlık olması ve bunun kabul edilmesi”dir.
Ehl-i tevhîd (ehlü't-tevhîd) terkibi, terim olarak farklı kullanımları bulunmakla birlikte daha çok Allah'ın birliğine inanan bütün müslümanları ifade eder. Bütün müslümanlar Allah'ın benzeri ve ortağının bulunmadığı, yegâne yaratıcı ve mâbud olduğu ortak inancını paylaşmışlardır.
Tevhid İslam inancının özünü oluşturan temel ilkedir. Yaratılışla beraber bütün peygamberlerin Allah adına ortaya koydukları akidedir. Bu inanç tek ilah çevresinde oluşan düşünme biçimini, hayat tarzını ifade eder. Bu bağlamda inanç, ibadet ve muamelat unsurlarının birbirleriyle anlamlı birlikteliğinin sonucudur.
Tevhid: Lugatta; birleme, bir Allah'tan başka ilâh olmadığına inanmak demektir. Tevhid, terim olarak; Allah'ın zâtında, sıfatlarında, isimlerinde ve fiillerinde birlemek, O'na hiçbir şeyi eş ve ortak koşmamaktır.
Tevhid inancı, insanların kalplerine ve akıllarına sadece Allah'ın birliği ve eşsizliği inanç ve düşüncesini yerleştirmekle kalmaz, aynı zamanda kâinatın tüm farklılık ve çeşitliliğine rağmen mükemmel bir uyum içinde bir ve bütün olarak nasıl var edil- diğine ve işleyişine dikkatleri çeker.
Tasavvufta tevhîd, müridin eğitim sürecinde kesretten vahdete, suretten manaya vuslatını ifade eden birlik tecrübesidir. Tevhîd, müridin ibadetler, zikir, tefekkür ve murakabe ile beşerî varlığının içinde gizlenen hakikati idrâk etmesini sağlayan büyük bir de- ğişimi gerçekleştirmesidir.
Dinimize göre, peygamberlikten sonra insanın erişebileceği en yüksek rütbe şehitliktir. Kutsal kitabımızda nebiler, sıddîklar, şehitler, salihler, fazilet yönüyle yüce mertebeler olarak yan yana anılmışlardır.
Bunlar Nefs, Suret ve Madde'dir.
Nefsi radiyye
Nefs-i radiyye nefis teskiyesi kademelerinden beşincisidir. Tasavvufa göre bu mertebede nefis daha önceki kademede doyuma ulaştığı için Allah'ın yaptığı her şeyden razı olmuştur. Bu makamımın zikri HAY Esmasıdır.
Sâlikin ulaşacağı yedinci makam “makam-ı hafâ-yı mutlak”tır. Bu makamdaki sâlik kahhar ismi dairesinde olup vuslata ermiş, fenâfillâh olmuştur. Mânevî yolculuğun sonu olan bu makama vahdet veya mutlak hafâ mertebesi de denilir.
En yukarda mücevherler altının tamamen kaplanmış halidir. Mücevherler altın kesimi tamamen kaplamıştır. Zaten tahtın her tarafı altındır. İşte bu makam Bekâbillah Makamı'dır.
Tasavvuf önderlerine ve tarikat kurucularına da pîr denir. : Şeyhlik makamı. : Allah aşkıyla kendinden geçen, derviş. : Mürşid, Allah aşkını sunan, yol gösteren.
Ruh ilâhî güzelliği seyre dalınca zât-ı ilâhî nurunun galebesi karşısında eşyayı birbirinden ayıran aklın nuru söner; böylece hakkın ortaya çıkması ve bâtılın kaybolması sebebiyle Kadîm (Allah) ile hâdis (mahlûk) arasındaki fark ortadan kalkar ki bu hale cem' denir.
Bu anlayışa göre cem' varlığın Hak'tan ibaret oluşu, fark ise varlıkların şehâdet âleminde ayrı ayrı ortaya çıkışıdır. Varlıkların zuhur edip fark halinin doğmasından sonra Allah'ın, kulunu kendisiyle birleştirmesine de cem' adı verilir. Bu bağlamda kulun kendine bakması fark, rabbine bakması cem'dir.
Şehadet makamı ise; şehidin ulaştığı yüce makamdır. Şehitlere şehit isminin verilme nedeni, son nefeslerinde Allah (cc)'ın kendilerine verdiği rahmet ve berekete şahit olmalarındandır. İlk rahmet eseri olarak kul hakları dahil günahlarının affedilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri