Virüs, bakteri ve protozoanlar gibi mikroorganizmalar içeren suyu kaynattığınızda, ısı patojenlerin yapısına zarar verir ve onları öldürür. Suyun içilmesini daha güvenli hale getirmesine rağmen tam su arıtımı sağlamaz.
Kaliteli Bir Su Arıtma Cihazı Mikropları ve Virüsleri Yok Eder! Tam suya ihtiyacınız olduğunda damacananızdaki suyun bitmesinden ya da 5 litrelik pet şişelerdeki suları evinize taşımaktan bıktınız ve su arıtma cihazı satın almayı düşünmeye başladığınıza göre doğru yerdesiniz.
Su arıtma işlemi, suyun içindeki zararlı bakteri, virüs, kimyasal ve diğer kirleticileri filtreleyerek veya yok ederek suyun daha temiz ve güvenli hale gelmesini sağlar.
Bu depolarda su hareketi az olur. Dolayısıyla durgun suyu seven tüm canlılar, mikroplar, hatta bazen kurtçuklar bu yüksek hacimli depolarda ürer.
Bazı mikroplar bir süre sonra KLOR'a alışır ve klorlu suda dahi üremeye başlar. Bu sebeple, gerektiğinde su sistemlerine ŞOK KLOR uygulanır, yani periyodik olarak su sisteme yüksek dozda klor verilerek klora alışmış mikropların bu şok tesiri ile giderilmesi sağlanır.
İlgili 42 soru bulundu
Sorunun kısa cevabı bakteriler kaynatma ile ölür ancak kontamine gıdanın tüketilmesi zehirlenmeye yol açabilir.
Musluk suyu içerisinde bakteri ve parazitler varsa E. coli, giardia ve cryptosporidium en yaygın görülen su kaynaklı enfeksiyon nedenleri arasında yer almaktadır. Su kaynaklı enfeksiyonlarda yaygın belirtiler benzerdir ve karın ağrısı, gaz, kanlı dışkı ve şiddetli ishal, iştah kaybı ve ateş olarak ifade edilebilir.
Bakteriler monera alemini oluşturan prokaryot canlıların en sık ve en fazla bilinen sınıfıdır. Son derece yaygındırlar dünyada hemen hemen heryerde bulunurlar. En fazla organik atıkların fazla olduğu yerlerde ve sularda yaşarlar.
İçme suyu, diğer tüm maddeler gibi çok az da olsa bir miktar bakteri içerir. Bu bakterilerin büyük bir kısmı yaygın ve zararsız olanlardır. İçme suyu, tesisatlarda dolaşırken bakteri üremesini engellemek için genellikle klor eklenir. Bu sebeple içme suyu çok az bir oranda klor içerebilir.
Parmak aralarında gezdirerek temizliyoruz. Bunun amacı dışındaki yağ tabakasını su ve sabunla parçalayıp virüsü etkisiz hale getirmek. Çamaşır makinasında ovuşturma veya bastırma olmadığından 30-40 derecelik su virüsü öldürmeye yeterli olmaz. Ancak 60 derecenin üstü etkili olur.
Su arıtma cihazları ile sağlanan arıtma su bu maddeleri barındırmaz. Arıtma su ne musluktaki ne de damacanadaki zararlı maddeleri barındırır. Bu sebepten ötürü de son derece sağlıklı kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra filtrelenmiş, arıtılmış suların birçok hastalığın oluşumunu engellediği de bilinmektedir.
En sağlıklı su arıtma sistemi olarak kabul gören ters ozmoz su arıtma sistemleri dünyanın hemen her yerinde doktorlar tarafından öneriliyor.
Damacana içerisindeki binlerce farklı bakteri, arıtılmış suyun farklı riskler ile karşı karşıya kalmasına neden olur. Bu nedenle en güvenilir seçenek olarak su arıtma cihazı satın almak görülmektedir.
Su arıtma filtre değişimi, genellikle suyun içerisine bağlıdır. Filtrelerin tahmini temizlik süreleri 3 ile 6 ay arasında değişiklik gösterir.
Su arıtma cihazlarından elde edilen içilebilir suyun içinde daha düşük miktarda sodyum ve potasyum bulunduğundan yüksek tansiyon hastaları tarafından özellikle tercih edilme sebeplerinden biri. Arıtılmış su hücre emilimini kolaylaştırdığından böbreklerin ve bağırsakların daha düzenli çalışmasını sağlar.
Su arıtma cihazları ile suda bulunabilecek bakterileri, toksinleri, klor, kireç veya diğer zararlı maddeleri kaliteden ödün vermeden uzaklaştıran cihazlarla edilen sudur. Günümüzde temiz su için en fazla tercih edilen bu yöntem, ondan elde edilmiş suyu şişelenmiş sudan bile daha sağlıklı hale getirmektedir.
Bakterilerin varlığı, inkübasyonun sonunda, membran filtre üzerinde kolonilerin oluşması ile anlaşılır. Membran filtre üzerinde gelişen koloniler sayılarak cfu/100 ml su şeklinde raporlanır. Diğer bir analiz yöntemi de test tüplerinde renk değişikliklerini gözleme mantığına dayanan hızlı test yöntemidir.
Sulardan Kaynaklanan Hastalıklar: Özellikle ılıman ve sıcak iklimlerde insan ve hayvan dışkısı ile kirlenen sularda bol miktarda mikroorganizma bulunur. Aynı şebekeden su kulla- nan insanların enfekte olmaları sonucunda salgınlar çıkar. Viral hepatit, tifo, kolera bu gruba giren enfeksiyon hastalıklarıdır.
Kaynatınca zaten klor gidiyor ve soğutup içebilirsin zararı olmaz. kaynayınca mikroplar ölür ama tam artımadan içmek saglıklı değil..
Psikrofilik mikropların çoğu 30-35 °C' de, mezofillerin ekserisi 65 °C' de 20-30 dakikada, termofiller ise 80-90 °C' de tahrip olurlar. Sporlar 100-110 °C' de ve bütün mikroorganizmalar da rutubetli sıcaklıkta 120 °C' de 15-20 dakika içinde ölürler (sterilizasyon).
En yaygın kullanılanlar ise etil alkol ve izopropil alkoldür. Alkollerin bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etkili olduğu söyleniyor. Ancak dirençli olan bakteri türleri üzerinde kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Alkol miktarı hacmi %50'nin altında ise, mikroplar üzerindeki öldürücü etkisi de oranda düşüyor.
Bazı mikroorganizmalar 70-80 oC 'da bir kaç dakikada ölürken bazıları kaynama sıcaklığının çok üzerinde (121 oC 'da 15 dakikada) ancak ölürler. Tüm canlı türleri gibi mikroorganizmaların beslenmeleri için suya ihtiyaçları vardır.
MUSLUK SUYU
Bu nedenle musluk suları nispeten güvenlidir. Bağışıklığı baskılanmış (kanser hastaları, HIV/AIDS gibi) ve kirli sudan hastalanmaya duyarlı olan bireylerin arıtılmış su tüketmesi daha iyi olur. Su kirliliğinin sorun olduğu ülkelerde şişelenmiş veya arıtılmış su tercih edilmesi daha güvenlidir.
Zararlı bakteriler, parazitler ve virüsler yağmur sularının içinde bulunabilir. Ayrıca yağmur suları tarihsel açıdan hastalık salgınları ile de ilişkilendirilmiştir. Kırlı, hayvan dışkısı veya ağır metaller ile temas eden yağmur suları insan sağlığına tehdit oluşturmaktadır.
Musluk suyunun kaynatılması durumunda suyun içindeki kalsiyum, magnezyum, karbonat kireç halinde çökeceğinden ve su mineralini kaybedeceğinden musluk suyunun kaynatılarak içilmesi önerilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri