Gayrimenkul alım satımının devamlı olarak, ticari organizasyon dahilinde yapılması halinde oluşan kazanç ticari kazanç olarak değerlendirilir. Ancak gayrimenkul alım satımında ticari bir amaç yoksa şahsi ihtiyacın karşılanması amacıyla yapılıyorsa, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak değerlendirilir.
Bilanço esasına göre ticari kazanç, mali bilançolar üzerinden hesap dönemi sonunda ve başındaki öz sermaye tutarları arasındaki farktır. Ayrıca; hesap dönemi içinde söz konusu işletmenin sahip veya sahiplerince; İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir, • İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.
Değer artış kazancı vergisi, mülk ve varlıkların değerindeki artış üzerinden alınan bir vergidir. Değer artış vergisinin hesaplanması 1961 tarihli Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre yapılmaktadır. Varlıkların değeri bir önceki mali yıldaki değeri ile karşılaştırılır. Fark daha sonra geçerli oranda vergilendirilir.
1- Faaliyetteki Devamlılık: Gayrimenkul alım satım işleri devamlı olarak, bir meslek halinde sürdürülüyorsa elde edilen kazanç ticari kazançtır. Burada devamlılık unsurunu belirleyen en belirleyici ölçüt, kazanç doğuran işlem sayısındaki çokluktur.
Yatırım amacıyla satın alınan bir gayrimenkulün 5 yıl içerisinde elden çıkarılması durumunda değer artışı adı verilen durum ortaya çıkar. Satışı gerçekleştirip kazanç elde eden kişilerin, Gelir Vergisi Kanunu'nun 80. maddesine göre belirli oranda ödeme yapması gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
Değer artış kazancı dışındaki kazanç ve iratlar için endeksleme uygulaması söz konusu değildir. Örneğin, bir gayrimenkulün elden çıkarılması GVK'nın mükerrer 80/1-6'ncı maddesi uyarınca değer artış kazancının kapsamına girmektedir.
Bir gayrimenkulü aldıktan 5 yıl sonra satan kişiler, Değer Artış Kazancı Vergisi ödemek durumundadır. İstisna kabul edilen tek durum, gayrimenkulün miras ya da bağış gibi yollarla alınmış olmasıdır. 5 yıllık sürenin işleyişinde esas alınan tarih ise tapu devir tarihleridir.
Bedelin tapuda düşük gösterilerek değer artış kazancının eksik beyan edilmesi ve durumun idarece tespit edilmesi halinde, eksik beyan edilen vergi ve vergi ziyaı cezasının idare tarafından tarh edilerek, gecikme faiziyle tahsil edileceği vurgulandı.
Değer artış kazancı beyannamesi, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazır beyan internet adresi üzerinden veya vergi daireleri üzerinden verilebilir. Hesaplama sonucunda vergi çıkması durumunda yine Gelir İdaresi'nin internet adresleri üzerinden veya vergi dairelerinden ödemesi yapılabilir.
Evet beyanname verilecek. Taşıtlar da gayrimenkul gibi değerlenir. (4783 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişen madde Yürürlük; 01.01.2003 tarihinden geçerli olmak üzere 09.01.2003) Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır.
SAFİ DEĞER ARTIŞI KAZANCININ TESPİTİ
sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından; Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli, Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçların düşülmesi suretiyle bulunmaktadır.
Sonuç olarak tapu harçları, emlak komisyonları, emlak alım vergilerini mükellefler dilerlerse doğrudan gider yazabilecekleri gibi dilerlerse de gayrimenkullerin maliyetine intikal ettirerek aktifleştirmek suretiyle gider yazabileceklerdir.
Kanunun 37. maddesine göre ticari kazancın tarifi her türden ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazanç şeklinde tanımlanır. Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsdeki öz sermayenin hesap dönemi sonucunda ve başında değerleri arasındaki müsbet farktır. İşletmeye eklenen değerler, bu farktan indirilir.
Bu duruma göre Kollektif şirketler ticari veya zirai faaliyette bulunmaları durumunda şirket ortakları ticari kazanç, serbest meslek faali yetiyle uğraşmaları durumunda ise serbest meslek kazancı elde ederler. Adi komandit şirketlerde, komandite ve komanditer olmak üzere iki tür ortak bulunmaktadır.
Kanunun 37. maddesine göre ticari kazancın tarifi her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazanç şeklinde tanımlanmıştır. Bilanço esasına göre ticari kazanç teşebbüsdeki öz sermayenin hesap dönemi sonucunda ve başında değerleri arasındaki müsbet fark olmaktadır.
Soruda fiilin kullanma 2016 Haziran ayından itibaren 5 yıl sonrası 2021 Haziran sonrasına tekabül edeceğinden satış tarihi de bu tarihten sonra yani 2021 Kasım ayı olması nedeniyle 5 yıllık süre aşıldığından gelir vergisine tabi olunmayacaktır.
Yatırım yapma amacıyla bir gayrimenkul satın aldığını düşünelim ve değeri yükseldiğinde satarak gelir elde etmeyi hedefliyorsun. Gayrimenkulün iktisap tarihinden yani resmi alış tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasında, değer artışı kazancı olarak elde ettiğin kâr üzerinden bir vergi ödemen gerekiyor.
Evin satış işlemi tapu dairelerinde gerçekleşmektedir. Burada evi satın alan ile ev sahibi arasında tapu devri gerçekleşir. Bu noktada alıcıdan ve satıcıdan %2'şer olmak üzere toplamda %4 oranında harç kesilmektedir. Ayrıca bu bedele ek 385 TL döner sermaye ücreti de alınır.
Soruda, 2022 Aralık-2018 Kasım arasındaki süre 4 yıl 1 aydır. Buna göre 5 yıllık süre şartı gerçekleşmiş oldu. Örneğin 2 Şubat 2017'de iktisap edilen bir konut 4 Şubat 2022'de elden çıkarılmış ise satış ve alış arasındaki süre 5 yıl 2 gün olduğu için 5 yıllık süre aşılmış olacağından değer artışı kazancı doğmayacaktır.
DEĞER ARTIŞ KAZANCININ TESPİTİ
Gelir Vergisi Kanunu'na göre; gerçek kişilerce ivazsız (karşılıksız) iktisap edilenler hariç, gayrimenkul niteliğindeki (iş yeri, konut, arsa) mal ve hakların iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançları değer artışı kazancının konusunu oluşturur.
Gayrimenkul Değer Artışı Ne Zaman Ödenir? Konutu, alış tarihinin üzerinden 5 yıl geçmeden satmak isteyen konut sahiplerinin tabi tutulduğu bu vergi, aynı takvim yılı içinde mart ve temmuz aylarında iki taksitle ödenebilir. Dilersen konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için İnternet Vergi Dairesi'ni inceleyebilirsin.
Gayrimenkul Satışları Ticari Faaliyet Sayılabilir!
Sürekli vergi mükellefiyeti tesis ettirilmesi, defter tutulması, 3'er aylık dönemler itibariyle geçici vergi beyanı verilmesi gibi birçok vergisel ödevle muhatap oluyorsunuz. Ancak değer artışı kazancında bunların hiçbirisi yok.
Türk Medeni Kanunu uyarınca eşlerden birinin diğerine ait bir malın edinilmesine, iyileştirilmesine ve korunmasına hiç ya da uygun bir karşılık almaksızın katkıda bulunması değer artış payı olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri