Mobilya boyama işleminde kullanacağınız boya su bazlı veya solvent bazlı olabilir. Solvent bazlı boyaların tiner ile inceltilmesi gerektiğinden uygulama ve kuruma esnasında koku yayabilir. Bu nedenle solvent bazlı boyalar uygulanırken ve kurutulurken ortam havalandırılmalıdır.
Su bazlı olmayan tüm boyalar ile vernikli ve verniksiz olarak ahşap boyaması yapabilirsin. Bunun için öncelikli olarak su bazlı olmayan duvar boyası seçtiğinden emin olmalısın. Su bazlı boya seçiminde ısrar edersen de akrilik su bazlı boya seçebilirsin.
Zımparasız Mobilya Hangi Boya ile Boyanır? Zımparasız mobilya akrilik su bazlı boya çeşitleri ile boyanarak, en iyi sonucu verebilir. Zımparasız mobilya boyama işlemi yüzey alanın maddesine göre değişiklik göstermektedir.
En iyi seçenek su bazlı olmayan (solvent bazlı) akrilik veya lateks MDF boyaları kullanmaktır. Tercihinize göre parlak veya mat bir son kat boya seçebilirsiniz.
Su bazlı boyaların kullanım alanları oldukça geniştir. İç mekanlarda sıklıkla kullanılan bu boyalar, duvarlar, tavanlar, ahşap yüzeyler, metal yüzeyler, beton gibi farklı malzemeler üzerine uygulanabilir. Aynı zamanda dış cephe boyamalarında da tercih edilen bir seçenektir.
İlgili 22 soru bulundu
Su bazlı boyalar suda çözünür, ancak kuruduktan sonra suya dayanıklı hale gelir. Bağlayıcı olarak, akrilik, vinil, PVA veya alkid gibi farklı malzeme türleri kullanılır.
Bianca Stella boya su bazlı bir boyadır ve zamanla sararma yapmaz. Boya işlemi bittikten kaç gün sonra kullanmaya başlayabilirim? Uygulama yapılan yüzeyler 1 gün kullanılmamalı, suya maruz kalan yüzeyler ise 2 gün boyunca kullanılmamalıdır.
Cadence akrilik boyalar ile dilediğiniz mdf, ahşap, fayans, cam, metal ve taş gibi sert yüzeyleri kolayca boyayarak hayal ettiğiniz çalışmalara kavuşabilirsiniz.
Mutfak dolaplarını boyamak için yağlı boya, akrilik su bazlı boya veya sprey boya tercih edebilirsiniz. Sprey boya kullanımı, yüzeyde damlama, dağılma ve düzensiz, çirkin yansımalara neden olabileceğinden tavsiye edilmez. Yağlı boya, dayanıklı bir yapıya sahip olan ve parlak bir son kat gerektirmeyen bir boyadır.
Ahşap boyamada tercih edilen boya çeşitleri farklıdır. Akrilik boyalar, yağlı boya ve sprey boya çeşitleri boyamada kullanılabilir. Su bazlı ahşap boyası akrilik olarak da adlandırılır ve çevreye karşı duyarlı, sağlıklı bir boya olduğu için çoğu yüzeye uygundur.
Akrilik boya ile evde mobilya boyalar; ahşap, plastik, metal, beton vb. ürünler için uygundur. Akrilik boyaların parlak, yarı-mat ve mat görünen çeşitleri mevcuttur. Su bazlı panel kapı boyaları da akrilik boya sınıfına girdiği için mobilya boyamak için kullanabilirsiniz.
Peki mobilya boyaları nelerdir? Mobilyalarımızı boyarken ahşap yüzeyler için kullanmamız gereken boya yağlı veya akrilik boyadır. Metal yüzeyler için akrilik boya , farklı görüntü elde etmek istediğiniz zamanlarda ise parlak veya mat boyalar tercih edebilirsiniz. Kullandığımız akrilik boyalar oldukça konforludur.
Mobilya boyası ahşap yüzeyler için akrilik veya yağlı boya kullanılırken, metal yüzeyler içinse akrilik, yağlı selülozik olan boyalar kullanılmaktadır.
Hangi yüzeye uygulanırsa uygulansın yağlı boyanın üzerine direkt su bazlı boya yapılmaz. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçmek için ilk önce zemine ince bir zımpara yapılır. Zemin toz, kir ve yağdan arındırılır. Daha sonra bu işlemin arkasından üstüne bir kat dönüşüm astarı (geçiş astarı) yapılır.
Dilediğiniz yüzeyi akrilik boya ile boyadıktan sonra boyanın tamamen kuruması içi 1-2 gün bekleyin. Bekleme süresi dolduktan ve boyanın kuruduğundan emin olduktan sonra dilediğiniz Cadence Vernik ürününü kullanabilirsiniz.
Su bazlı boyalar, solvent bazlı alternatiflerine kıyasla daha hızlı kurur. Kuruma süresi genellikle 4 ila 6 saattir, yani aynı gün içinde ikinci katı uygulayabilir ve aynı gün içinde kötü görünümden iyi görünüme geçiş yapabilirsiniz.
Su bazlı boyalar, boyama sırasında kokuya neden olmadıkları, çabuk kurudukları ve dayanıklı oldukları için mutfak dolapları açısından en iyi seçenektir. Bu boyalarla temizlenmesi ve rötüş yapması kolay, parlak bir son kat görünümü elde edebilirsiniz.
MDF Mutfak Dolabı Boyanır Mı? MDF mutfak dolabı akrilik boyalarla boyanabilir. Bu boyalar MDF üzerinde mükemmel sonuç ortaya çıkarır.
Bu tip boyalardan akrilik boyalar mobilya boyama işlemleri için uygundur. Akrilik boyayı mobilya yüzeyine bir rulo yardımıyla uygulayabilirsiniz. Geniş yüzeylerde rulo daha rahat uygulanırken detaylar var kenarlar için fırça kullanabilirsiniz.
Lake boya yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi sprey lake boyalar ile gerçekleşebilir. Yanı sıra lake boya tabancasıyla da boyama yapılabilir. Nadir de olsa fırça rulo ile yapıldığı da olur. Ancak yaygın olarak sprey boya kullanılır.
Vernikli ahşap üzerinde boyama yapacaksanız zımpara yapmanıza gerek kalmadan Cadence Very Chalky Mobilya Boyası ile uygulama yapabilirsiniz. Boyada atma ya da akma olmadan kolayca yüzeye tutunacaktır.
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz). Bu süreç normaldir ve iyi kurulmuş bir bitirme sürecine zarar vermez.
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri