Su bazlı boyalar yüzeylere uygulandığında daha az kokuya sahiptir ve atmosferde iklim değişikliğine neden olan kirleticilerle reaksiyona girmez. Sonuç, kolay ve göz alıcı bir uygulamadan ödün vermeden hepimiz için temiz, nefes alınabilir hava ve uzun ömürlü yüzeylerdir.
Kokusuz bir boya türü olan su bazlı boya, su ile inceltilerek uygulandığı için koku yapmaz ve günlerce havalandırma gerektirmez. Bu nedenle solunum rahatsızlıkları ve alerjik problemleri olan kişiler için en uygun boya çeşididir. Su bazlı boyalar kokusuz oldukları gibi aynı zamanda hızlı kuruma özelliğine de sahiptir.
Sıvı lateks boya cildi tahriş edebilir. Yutulduğunda, mide rahatsızlığına veya kusmaya neden olabilir. Lateks su bazlı boya zehirlemez. Duvarda veya kurumuş su bazlı boyada zehirlemez fakat boya parçacıkları boğulma riski oluşturabilir.
Plastik boyanın mat ve pürüzlü bir görüntüsü vardır ancak nefes alabilme ve ekonomik özelliklerinden dolayı tercih edilir.
Bu nedenle, Uçucu organik bileşik içeren boyaları kullanırken, yeni boyanmış odada uyumadan önce bir süre beklediğinizden emin olun. Yine, boya su bazlı ise, üç ila dört saat bekleyin ve yağ bazlı ise en az 24 saat beklemek en iyisidir.
İlgili 20 soru bulundu
Boya kokusu kaç günde çıkar? Genel kural olarak, boyanın kuruması ve dumanların azalması için en az iki ila üç gün beklemek en iyisidir.
Boya: Evinizi yeniden boyamayı mı düşünüyorsanız boyalar astım ve alerji ataklarını tetikleyebilir. Bu nedenle, düşük veya sıfır uçucu organik bileşiklere ve diğer kimyasallara sahip boyaları tanımlayan boyaları tercih edebilirsiniz.
Su bazlı boya, suyun boya pigmentleri ve bağlayıcılarla karıştırılarak elde edilen bir boya türüdür. Bu boya türü, solvent bazlı boya türlerine göre daha çevre dostu ve sağlığa daha uyumludur. Su bazlı boyalar, iç mekanlarda sıklıkla kullanılırken, dış mekanlarda da tercih edilebilir.
Baz boya ne demek ? Baz boyaya, ham boya da diyebiliriz. Boya makinesinde rengin doğru çıkması için baz gereklidir. Boya makinesindeki renk pigmentlerinin minimum düzeyde kullanılarak maximum doğrulukta rengi elde etmeye yarayan ham boyadır.
Su bazlı boyalar kokusuzdur ve daha hızlı kurur. Nefes alma özelliği yani buhar geçirgenliği daha yüksektir. Su bazlı boyalar su ile solvent bazlı boyalar tiner ile inceltilir. Solvent boyalar adından da anlaşılacağı gibi tinerle inceltilen boyalardır.
Tüm boya çeşitlerine karşı kuruma zamanları çok daha azdır. Bu nedenle su bazlı boya ne denildiğinde uzun kullanım ömürlerine sahip, kolay kuruyan, içeriğindeki suyun buharlaşması sonucu kuruduğu için insan sağlığına zarar vermeyen boyadır denilebilir.
Kokuya karşı da hassas olan ve hemen kurumasını isteyen kişiler için su bazlı boya tercih edilebilir. 2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır.
Boyayı sıvı halde tutan maddeler, boya kurudukça buharlaşmaya başlar ve havaya zararlı organik bileşikler içeren dumanlar yayar. Bu da boya kokusuna neden olur.
Çözücü bazlı boya buharına uzun süre maruz kalındığında baş ağrısı, sersemlik ve bulantıya neden olabilir.İyi havalandırılmayan ortamda çok boya kullanılarak işlem yapıldıysa ölüme kadar uzanan tehlike söz konusudur.
Su bazlı boyaların en önemli özelliği, sentetik boyalar gibi kuruduğunda içeriğindeki kimyasalların ortaya çıkmamasıdır. İşte tam da bu nedenle su bazlı boyalar insan sağlığına zarar vermemektedir.
Duvar Boyası İçerisinde Bulunan Bazı Kimyasal Maddeler
American Lung Association'a göre yüksek dozda boya kimyasalı solumak, baş ağrısı ve baş dönmesinden burun akıntısı ve gözlerde kaşıntıya kadar bir dizi kısa vadeli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bazen ise sinir sistemi ve organ hasarına neden olabiliyor.
Doğal bileşenleri, uçucu kimyasal içermemeleri sayesinde mekanların hava kalitesini olumlu şekilde etkileyen Momento Life sağlığa duyarlı boyalar, en sağlıklı iç cephe boyası seçenekleri arasında yer alır. Ürünlerde boyalarda koruyucu olarak kullanılan formaldehit gibi zararlı bileşenler bulunmaz.
Tüm bu dezavantajları nedeniyle sentetik boya dediğimiz yağlı boyalar günümüzde çok tercih edilmezler, yağlı boyalardan çok sonra üretimi başlamış olan su bazlı boyalar bu boyalara göre çok daha avantajlıdır. Kokuları yoktur, sağlığa zararlı değildir ve su bazlı boyalar aynı zamanda çevre dostudur.
Silikon, boyaların yapışma özelliğini artıran çatlamaya ve kabarmaya karşı koruyan bir maddedir. Silikon yağlı boyalar, silikon su bazlı yağlı boyaların aksine duvara nefes aldırır. En sağlıklı duvar boyası olarak olarak bilinen plastik boyalar duvarın nefes almasını sağlar.
Su bazlı boya, kokusuz bir boya türüdür. Suyla inceltilerek uygulanır. Bu da onun kokusuz olmasını sağlar. Alerjik ve solunum rahatsızlıkları olan kişiler için en doğru tercihtir.
Taze ve henüz kurumamış su bazlı boyanın lekesiyle karşılaştığınızda, fazla boyayı hızlıca emmek gerekir. Ardından ılık su ve sabun kullanarak nazikçe silip lekeyi çıkarabilirsiniz.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Alerjik reaksiyon; yüzde, göz kapaklarında, kulak arkasında hafif kızarıklık, kabuklanma ve sulantı şeklinde olabilmekle birlikte, tüm vücutta gözlenebilen şiddetli kaşıntı, sulantı ve ödem şeklinde de kendini gösterebilmektedir.
Belirtiler kısa sürede ortaya çıkabilirken bazı durumlarda ortaya çıkması 48 saati bulabilir.
Bu hastalarda lateks içeren ürünle karşılaşmadan sonraki ilk 30 dakika içinde burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, damakta kaşıntı, gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarma gibi yakınmalar ortaya çıkar. Bazı olgularda tabloya öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi ve hırıltılı solunum da eklenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri