Çoğunlukla yemeklerin lezzetini artıran bir baharat olarak kullanılsa da zahter çayı da sıklıkla tüketilir. Orta ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde; Hatay, Kilis ve Gaziantep mutfaklarında daha çok görülen zahter aslında yabani bir ottur.
Zahter Otu Nerede Yetişir ve Bulunur? Halk içerisinde daha çok dağ kekiği olarak tanımlanan zahter otu, güzel bir kokuya sahiptir. Ülkemizin; Gaziantep, Hatay, Mardin ve Mersin illerinde çokça yetişebilmektedir.
Antalya, Gaziantep, Kilis, İskenderun gibi bölgelerde yetişen ve “Kara kekik” olarak da adlandırılan zahter, son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Toz halinde kahvaltılarda da tüketilen zahter zeytinyağı ile beraber yeniliyor.
"Vahşi zahter" (Arapça: za'atar barri) olarak tanımlanan diğer bir tür, genellikle Avrupa kekiği, kekik, saksı mercanköşk, yabani mercanköşk, kış mercanköşk veya kış tatlısı olarak bilinen Origanum vulgare'dir.
Halk arasında kara kekik, zahter kekiği, zater ya da çıprıka isimleriyle de anılan zahter otu, gerçekten anıldığı isimlerden de anlaşıldığı gibi her zaman kullandığımız kekik ile aynı familyadan aslında.
İlgili 23 soru bulundu
Zahter Çayının Zararları ve Yan Etkileri
Kronik bir hastalığı olan kişiler, doktoruna danışarak alabilir. Guatr hastalığı yaşayanlar da yine uzman görüşü almalıdır. Zahter çayı hassas bünyelerde mide bulantısına neden olabilir.
İdrar söktürücü olan zahter bitkisi aynı zamanda hazmı da kolaylaştırır. Bağırsak hastalıklarını da önlemek için zahter bitkisi kullanılabilir.
Zahterin iki türü vardır. Biri yaz aylarında diğeri kış aylarında yetişir. Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarında bir bitkidir. Oldukça keskin, hatta acımsı sayılabilecek bir kokusu vardır.
Ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmek ile birlikte Gaziantep ve Antakya yöresinin zahteri meşhurdur. Kekiğe olan aşırı benzerliğiyle tanınır. Keskin kokusu ve biraz acımsı bir tadı vardır.
Zahteri yıkadıktan sonra taze soğan, sarımsak, maydanoz gibi elementlerle birleştirerek lezzetlendirebilirsin. Tabii zeytinyağı ve nar ekşisini de unutmamalısın. Meze olarak değerlendirebileceğin bir başka tat salamura zahter olabilir. Bunun için de yine zahter otuna ihtiyacın olacak.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Zahter kara kekik ya da dağ kekiği olarak bilinen ballıbabagiller ailesi ait bir ottur. Kekikten daha acı ve serttir. Akdeniz ülkelerinde kekiğin yerine kullanıldığı gibi çay olarak demlenerek de tüketilebilir. Zahter orta çağda, cesaret sembolü olduğuna inanılır ve şövalyeler tarafından zırhlarında bulunurdu.
Kahvaltılık Zahter (Zehter) 1 kg Fiyatı 128,38 TL.
Halk arasında "Biberiye ve Zahter Aynı mı?” sorusu da yaygındır. Tat olarak olarak biberiyeye biraz benzetilse de zahter daha acı bir baharattır. Biberiye de zahter kadar baskın bir baharat değildir. Tat dışında doku olarak da birbirinden oldukça farklıdırlar.
Kahvaltılık zahter, Amanos Dağları'nda yabani olarak yetişen zahtere ilaveten çok sayıda baharat ve kuru meyve tohumu içeriyor. Köylüler tarafından elle toplanan zahter, ustalıkla ayıklanıp doğal ortamda kurutuluyor.
Zahter, antioksidan özelliği güçlü bir baharattır. Bu yüzden doğru miktarda düzenli bir şekilde kullanıldığında bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde işe yarar. Bunun yanı sıra kış aylarında vücudun direnç göstermesine yardımcı olur ve böylelikle hem grip hem de nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
Öksürük kesici özelliği bulunan zahter öksürüğün hafiflemesine ve durmasında etkili olmaktadır. Aynı zamanda akut bronşit nedeniyle ortaya çıkan belirtilerin de hafiflemesini sağlamaktadır. Zahter ile yapılan çay boğaz ağrısı üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir.
Zahteri bazı bölgeler kekik ile karıştırdıkları oluyor ancak zahter kekikten farklı bir bitkidir. Zahter, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde et yemeklerinin vazgeçilmez bitkisidir.”
Vücuda faydaları ile bilinen zahter, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
İki çeşit zahter vardır. Bunun biri yaz mevsiminde diğeri kış mevsiminde yetişir. Yaprakları pembe olan zahter çeşidinin yapraklarında uçucu yağ mevcuttur.
Ayrıca zahter hamileler için de çokça tercih edilmesi tavsiye edilen bir besin değildir. Hamile olan kişilerin zahter tüketmemesi gerekir.
Kolesterolü düşürür: Birçok açıdan fayda sağlayabilen zahter bitkisi, antioksidan özellikler göstermektedir. Aynı zamanda, iyi bir lif kaynağı olan zahter bitkisi kötü kolesterolü düşürmek için yardımcı olabilmektedir. Diğer yandan, vücuttaki iyi kolesterol düzeylerini de artırmaktadır.
Özellikle çay şeklinde tüketimi diyet yapanlar arasında yaygındır. Zahter çayı zayıflatır mı sorusunun cevabını zayıflamaya destek olur şeklinde verebiliriz. Sindirimi ve uykuyu düzene sokarak, vücudumuzun diyet esnasında ihtiyaç duyduğu desteği ona sağlayarak, zayıflamaya yardımcı olur.
Suda yıkayıp kağıt havlu üstünde kurutun. Cam kaseye küçük küçük doğradığınız domatesleri koyup üstüne pul biber serpin, ince ince doğranmış soğanları ve yeşil zeytinleri dizin. Nar ekşisi, zeytinyağı ve tuzu karıştırıp salatanın üzerine dökün. Zahterleri ekleyip iyice karıştırdıktan sonra servis yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri