Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir. Ancak bu programının kek, börek, ekmek gibi kabarması gereken yiyeceklere uygun olmadığını belirtmeliyiz.
Asla böreği yüksek ısıda pişirmeyiniz kat kat olmaz içi pişmez. 2. Böreği fanlı fırında da pişirmeyiniz aksi takdirde kurur.
- Börekler fırında 180 ile 200 derece arasında pişirilmelidir. Eğer fırın derecesini 180 dereceye ayarlamışsınız böreğini mutlaka 30 dakika boyunca pişmelidir.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
- Pişirme sürecinde ilk 15 dakika fırının kapağını kesinlikle açmamalısınız. - Bu durumda böreğiniz çok iyi bir şekilde kabaracaktır. - Aynı zamanda tepsi böreği hangi ayarda pişirilmeli sorusunun da cevabını verelim: 180- 200 derece fırında pişirmeniz gerekiyor.
İlgili 17 soru bulundu
Böreğinizin en üst katına da erimiş yağı sürdükten sonra önceden ısınmış alt üst ayar 210 derece fırında 1 saat 15 dakika pişirin. Fırından çıkan böreğin üzerine kağıt mutfak havlusu serip 10 dakika bekletin. Ardından dilimleyerek servis edin.
Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir. Ancak bu programının kek, börek, ekmek gibi kabarması gereken yiyeceklere uygun olmadığını belirtmeliyiz.
Yemeği daha hızlı pişirmek ve suyunu kaybetmeden kurumasını önlemek istiyorsanız fırını fanlı bir şekilde çalıştırmanız gerekiyor. Bu yöntem rosto tarzı kızartılması gereken etleri pişirirken oldukça kullanışlı oluyor. Fırın fanı özellikle kavurma ya da tatlı yaparken ve ekmek pişirirken kullanmanız tavsiye ediliyor.
-- Börek piştikten sonra dinlenmesi için fırında bekletmeyin. Ayarını kapatmış olsanız bile içi sıcak olacağından böreği kurutacaktır. -- Börek piştikten hemen sonra tepsiyi fırından çıkarıp tezgah üzerine alın. Mümkünse tepsinin üzerini tamamen örten biz bezi ıslatın ve hafif sıkın.
-- Bu harçlar dışında, böreğinizi fırına vermeden önce üzerine yumurta ve yarım bardak kadar sade sodayı karıştırıp sürmek de böreğinizin gevrekleşmesine yardımcı olacaktır. -- Böreğinizi sardıktan sonra buzdolabında bekletip buzu çözülmeden pişirmek de böreğinizin çıtır çıtır olmasını sağlar.
Tepsi yeterince yağlandıktan sonra, sereceğiniz ilk kat yufkayı haşlamadan, düz bir şekilde yerleştirmelisiniz. Bu sayede, böreğinizin üst ve altı çıtır çıtır olurken ara katlar yumuşacık olacaktır.
Yağ sürmek de böreklerinize hem lezzet katacaktır hem de pişerken kurumamalarına yardımcı olacaktır. Sıvı yağ - süt karışımı da mükemmel bir lezzet ve çıtırlık için tercih edebileceğiniz malzemelerden. Böreğiniz pişer pişmez fırından çıkarmayı da ihmal etmeyin. Ardından da mutlaka bir bezle örtün.
Böreğimizi öncede ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Böreği eğer fırın tepsisinde değil, borcam veya porselen bir kalıpta yaptıysan fırın içindeki tel rafta pişiriyoruz.
Keklerin en sevilen özelliği güzelce kabarması ve dışı gibi içinin de tamamen pişmiş olmasıdır. Fanlı fırında pişen kekler, dıştan pişmiş gibi gözükseler de içlerinin hamur kalma ve pişmeme ihtimali yüksek olan keklerdir. Keklerin kurumaması ve içi dışı aynı oranda pişmesi için muhakkak fansız fırın tercih edilmelidir.
Fan, sıcak havayı fırın içinde dolaştırarak yemeğin her yerine eşit şekilde yayılmasını sağlar. Böylece yemeklerin dışı kızarırken içi de pişmiş olur ve aynı zamanda fırının üst ve alt kısmındaki ısı farklılıkları da azalır.
Evde böreğin altı üstü gibi tam olarak istediğimiz renkte ve pişmişlikte olmaz. Eğer böreğin altınında üstü gibi pişmesini sağlamak için fırın kabınızın içini yağlamanız yeterlidir. Bu şekilde yağlandığında kızarması sağlanır. Borcam veya porselen fırın kabı yerine çelik bir tepsi seçmenizde kızarmasını sağlar.
Süt ve Yağ Kullanın
arasına süt ya da yağ sürerek daha çıtır ve leziz sonuçlar elde edebilirsiniz.
1 tepsi su böreği oluşturmak için 12 yumurta kullanılmaktadır. Kullanılan yumurtaların organik olması, su böreği hamurunun hem daha lezzetli hem de daha besleyici olmasını sağlayacaktır.
Su Böreği Kaç Kat Olmalı? Orijinal su böreği, 12 kat yufka ile oluşturulur. Yufkaların 6. Katından sonra börek iç malzemesi yerleştirilerek üst yufkalar serilir. Hamurunuzu 12 eşit bezeye ayırarak, ideal kalınlıkta su böreği oluşturmanız mümkündür.
Havalandırma aracı, pervane, pervane kanadı ya da vantilatör şeklinde de tanımları vardır. Fanlar havanın temizlenmesi için kullanılan ve elektrikle çalışan bir alettir. Fanın hareketli bir pervanesi vardır ve hava üzerinde çalışır. Fana statik ve kinetik enerji kazandırır ve bu sayede fan işlevini yerine getirir.
Ankastre fırınlarda soğutucu fan bulunmaktadır. Pişirme tamamlandıktan sonra, fırın içi sıcaklığının bir an önce düşürülmesi için soğutucu fan çalışmaya devam eder. Bu bir arıza veya müdahale gerektiren bir durum değildir. Kullanıcı ve ürün güvenliği açısından bir önlemdir.
Fan işaretinde pervane simgesi ve alt üst çizgi vardır. Düğmeyi bu işarete getirdiğinizde fan açılır ve fırın içine hava üflemeye başlar. Isıyı fırının içine eşit dağıttığından yiyeceklerin hem kıvamında hem de hızlı pişmesini sağlar.
Böreği fırında pişirme derecesi ise 180 derece ile 200 derece arasında değişkenlik gösterir. Eğer fırını 180 dereceye ayarlanmış iseniz, o zaman 30 dakikalık bir süre yeterli gelebilir. Ancak eğer 200 derecede böreği pişirmek istiyorsanız, o zaman 20 veya 25 dakikalık bir zaman dilimi yeterli gelir.
Turbo fırınlar, fırının içerisinde bulunan fan ve arka ısıtıcı yardımıyla yemeklerinizi pişiriyor. Fırının arka duvarında bulunan fanın sağladığı eşit ısı dağılımı sayesinde, fırına birden fazla tepsi yerleştirip yemeklerinizi aynı düzeyde pişirebiliyorsunuz.
200 derecelik fırında altı üstü pişene kadar pişirilir. Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri