Deponun dış renginin mavi olması güneş ışınlarının deponun içine girmesini büyük oranda engelleyecektir. Bu sayede su veya sıvıların depo içerisinde yosun tutma süresi beyaz depolara göre daha uzun sürecektir. Ayrıca yosunlaşmayan sıvının bakteri üretmesinin de önüne geçilecektir.
Su Deposunun Rengi
Çünkü güneş ışınlarına karşı korunmasını sağlar. Yani açık alanda duracaksa koyu renkli su depolarının, kapalı alanda duracaksa beyaz su depolarının tercih edilmesi önem arz eder. Bu şekilde depo ve depo içerisinde yer alan su zararlı güneş ışınlarından daha az etkilenecektir.
Beyaz olanları güneş görürse hızla yosun tutar. Bahçe de güneş altında kullanılacaksa Mavi, Lacivert koyu renkli olanlarda yosunlaşma geç olur. Yılda birkaç kere klorlu suyla iç yüzeylerini çalkalamanız yosun ve kir oluşumunu geciktirecektir. Büyük depolarda mikrobiyolojik risklerda büyüktür.
Güneş ışığından uzak, gölge bir alanda veya kapalı bir alanda depolama, yosun oluşumunu azaltabilir. Ayrıca 5 tonluk su deposu düzenli olarak temizlik yapmak da yosun oluşumunu önleyebilir. Bu nedenle, depoların düzenli olarak kontrol edilmesi ve temizlenmesi önemlidir.
Deponun ana yapı maddesine dikkat edin.
Bu doğrultuda Polietilen adlı maddeden üretilen su depolarını tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Sağlıklı olmasıyla bilinen bu madde, deponuzun içine güneşin zararlı maddelerinin girmesini engelleyecek ve suyunuzun her daim sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Eğer su depoları yıllarca temizlenmezse diplerinde kir birikir ve duvarlar lekeli bir şekilde görünür. Her ne kadar su temiz görünse de biriken bu kirler mikroplar için bir üreme kaynağıdır. Bu nedenden dolayı su depolarının 6 ayda bir temizlenmesi gerekiyor.
Renksizdir, berrak ve kokusuz olur. İçimi sert değil yumuşaktır. Tat veren ya da kokuya neden olan yağlar ve fenoller içermez. En kaliteli içme suyu tüm bu özellikleri eş zamanlı taşır.
Uzun süre temizliği sağlanmamış su depolarında karşılaşılan yosun depo içerisindeki suyu da oldukça zararlı hale getirir. Su kokar ve suda farklılıklar meydana gelir. Ayrıca depodan arındırması zor olan ve kusma, ateş, bulantı, ishal gibi rahatsızlıklara neden olan koliform bakterisinin üremesine yol açar.
Havuzda uygun kimyasal dengesi ve dezenfektan seviyeleri, yosunların büyümelerini büyük oranda engellemektedir. havuz suyu sıcaklığı Yüksek pH ve düşük klor seviyeliri yosun üremesini hızlandıran etkenlerdir (veya diğer dezenfektanlar) yosunlara karşı alınan önlemler arasında en basit ve etkili olarak görünmektedir.
– Bazı uzmanlar suyun şişede saklanmasını da önermiyor. Dibinde yosun tutuyor diye… Yosun tutmuş şişeden su içilse ne olur? Suyun berrak, kokusuz ve beklememiş olması halinde bu suyu bir kere içmekten elbette bir şey olmaz.
Klor bu anlamda yosunlara karşı en etkili silah olacaktır.
Yosunu temizlemek için özel bir kazıyıcı ya da bir çim tırmığı kullanın. Bir ot tırmığı, çimlerinizdeki yosunu kolayca temizleyecektir. Ardından yosunu tırmıkla toplayın ve atın. Bazı yerlerde yosunu temizlemek daha zor olacaktır.
YOSUNLAŞMIŞ ŞİŞELER NASIL TEMİZLENİR? - Şişelerin dibine geceden limon sıkıp içerisine kaynar su koyup bekletebilirsiniz. Limon ve kaynar su yosunu tamamen kaldıracaktır.
Su molekülleri kırmızı dalga boyundaki ışınları soğurduğunda, su moleküllerinin titreşim enerjisi seviyelerinde değişim olur. Suyun mavi tonlarda görülmesinin nedeni bu değişimdir. Başka birçok maddede görünür ışığın dalga boyundan daha uzun dalga boylarındaki ışınlar titreşim enerjisi seviyelerinde değişime yol açar.
Bu depolar duştan ve mutfaktan gelen atık suların depolanarak Karavanlar uzaklaştırılmasını sağlar. Gri su deposunun bulunmadığı karavanlarda atık sular için siyah su tankı bulunur. Her iki atık su deposu bulunan karavanlarda siyah su tankı sadece tuvaletten gelen atıksu için kullanılır.
Kış ve yaz aylarında su baskınlarının olması, Toprağın su tutma özelliğinin zayıf olması, Çim alanlarının kötü hazırlanmış olması, Çok fazla aşınan çimler toprakta yosun oluşmasına neden olabilecek diğer nedenler arasında yer almaktadır.
Su deposunun yosunlanması sık rastlanan bir durumdur. Genellikle poliüreten ve plastik su depolarında görülür. Su deposu periyodik olarak temizlenmediğinde ve direk güneş ışığına maruz kaldığında depodaki mevcut su bakteri üretmeye başlar. Kısa süre içinde de yosunlanma görülür.
Gıda uzmanları ise damacana suların saklama şartlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek “Dolum tesislerinden sağlıklı çıkan damacanalar, toptancılarda uzun süre bekletilebiliyor. Güneş ve neme maruz kalan ürünlerde yosun ve bakteri oluşabiliyor.
MUSLUK SUYU
Bu nedenle musluk suları nispeten güvenlidir. Bağışıklığı baskılanmış (kanser hastaları, HIV/AIDS gibi) ve kirli sudan hastalanmaya duyarlı olan bireylerin arıtılmış su tüketmesi daha iyi olur. Su kirliliğinin sorun olduğu ülkelerde şişelenmiş veya arıtılmış su tercih edilmesi daha güvenlidir.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
Ayrıca plastik şişeler geçirgen özellikte olması nedeniyle şişelenmiş suyu ev temizlik malzemeleri ve kimyasallardan uzakta saklamak en sağlıklısı olacaktır. Damacana sudan garip bir tat ve koku geldiğini fark ettiyseniz içmeden önce kaynatmanız veya tüketmemeniz en sağlıklısı olacaktır.
Mavi Kapaklı kaynak (memba) suları içinde de Niğde'de çıkan Tekir, Eskişehir'de çıkan Kalabak, Bolu'da çıkan Abant, Kocaeli'nde çıkan Kipa, Sakarya'da çıkan Efemsu, Aydın'da çıkan Karlık Madran, Sakarya'da çıkan Fuska ve Aydın'da çıkan Şırlan suyu sağlık standartları yönünden en iyi 8 su markası olarak tespit edildi.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
En bilinen su markaların sıralaması ise bu şekilde :
Puanlama sistemi bu noktada çok önemli. Puan olarak en iyi üç marka: Buzdağı ,Beyyap ve Fuska olarak sıralanmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri