Depo içerisinde ölüp kalan bu canlılar, normalinden daha kısa sürede mevcut suyu kirletmekte ve sağlığımızı tehdit etmektedirler. Su deposu temizleme hizmeti mutlaka yaptırılması gereken, sağlıklı bir tüketim ve yaşam için zorunlu bir hizmettir.
Depo Temizlenmezse Ne Olur? 1.Su isale hattındaki borular demir boru ise depoda pas birikir. Zamanla depoda çamur birikintisi oluşur. 2.Sirkülasyon olmayan yani durgun olan su deposu 4–10 gün süre zarfında kendi kendine bakteri üretir.
Su depolarının temizlenmesi yasal zorunluluk mu? Sağlık Bakanlığı 2007/67 sayılı genelge ve İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği'nde belirterek resmi gazetede yayınlamış, su depolarının temizliği ve dezenfekte edilmesini yasal zorunluluk kılmıştır.
4.8. Su deposu periyodik olarak yılda 1 (bir) kez boşaltılır, temizlenir ve dezenfekte edilir. Böylece suda bakteri oluşumu önlenir. 4.9. Gerekli durumlarda periyodik aralık beklenmeden temizlik ve dezenfeksiyon yapılır.
Öncelikle, deponun içini sıcak suyla durulayın ve varsa büyük parçaları çıkarın. Ardından, bulaşık deterjanı veya beyaz sirke eklediğiniz ılık suyla dolu bir kova hazırlayın. Bu karışımı deposuna dökün ve bir süre bekleyin. Daha sonra, yumuşak bir sünger veya temizlik bezi ile iç yüzeyleri nazikçe ovalayın.
İlgili 38 soru bulundu
Temizleme karışımı için sıcak su ve deterjan yeterlidir. Aşındırıcı sıvılar kullanmamanız gerekir. Deponun için ovulması; depo içinin tam temizliğinin sağlanması için temizleme karışımı döktükten sonra fırça veya sünger yardımıyla ovulur. Çelik kıllı fırça kullanımı su deposunun yüzeyine zarar verir.
Şebekeden gelen su hem depoya hem de bina tesisatına bağlı ise hiçbir kesinti yaşanmamaktadır. Şebeke suyunun sadece depo bağlantısı olan yerlerde deponun tonajına göre 3 ile 4 saat arası kısa bir kesinti meydana gelmektedir. Bu kesintinin ardından temizlik ve dezenfekte işlemi tamamlandığında hizmete su verilmektedir.
Suyun hayati önem taşıdığı firmamızda su depolarının temizliği, tamiri ve izolasyonu Büyükşehir su deposu firması tarafından yıllık olarak yapılmaktadır.
Sağlık Bakanlığı genelgesine uygun temizlik hizmeti ancak su deposu temizliği yetki belgesi bulunan firmalar tarafından sağlanabilmektedir. Tekdez, tüm yetki ve kalite belgeleri ile personel yetki belgeleri eksiksiz olarak uzman ve eğitimli ekipleri ile profesyonel hizmet sunmaktadır.
Depo zemininde bulunan çamur tarzı şeyler ilk olarak temizlenmelidir. Yüzde 10'luk çamaşır suyu ve su hazırlanarak elde edilen karışımla depo içi yıkanarak hastalık yapıcı mikroorganizmaları öldürmek amaçlanır. Karışım 20 dakika kalacak şekilde ayarlandıktan sonra su ile yıkanarak çamaşır suyu temizlenir.
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 36. maddesi Su depoları ile ilgilidir. Bu maddeye göre başta konutlar olmak üzere tüm yapılarda Su Deposu zorunludur.
6 litre 6000 milim yapar 6000/200 dediğimizde sonuç 8 litrelik su arıtma tankı 30 dakika da dolar. 8 litre 8000 ml yapar 8000/200 dediğimizde sonuç 8 litrelik su arıtma tankı 40 dakika da dolar. 12 litre 12000 ml yapar 12000/200 dediğimizde sonuç 12 litrelik su arıtma tankı 60 dakika da yani 1 saatte dolar.
En sağlıklı su deposu, malzemesine bağlı olarak farklılık gösterir. Ancak genel olarak, içme suyu depolamak için en sağlıklı seçenek paslanmaz çelik veya gıda sınıfı polietilendirilmiş çelik depolardır.
Depo dezenfektesi işleminde dezenfektan madde olarak % 15 aktif klor ihtiva eden sodyum hipoklorit kullanılmaktadır. Bu kimyasal madde depo yüzeyinde mevcut tüm mikroorganizmaların giderilmesi ve insan sağlığı açısından uygun hale getirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Çelik su deposunun boş ya da boşa yakın teslim edilmesi gerekmektedir. Dibinde kalacak olan çamur, balçığında birikeceği su ekiplerimiz tarafından tahliye edilecektir. Tahliye sonrası deponun tüm yüzeyleri basınçlı kompresörler ile yıkanarak, kirli su tekrar tahliye edilecektir.
Elektrik kaçakları, klor gazı zehirlenmeleri gibi durumlarla karşılaşmamak için, su depolarının temizliğinde hiçbir zaman, deterjan ve çamaşır suyu (Sodyum Hipo Klorit) kullanılmamalıdır.
Polietilen hammadde ile üretim yapıldığından deponun dış katmanı plastik malzemeden oluşuyor. Bu nedenle depolar kapalı bir alanda kalacaksa beyaz renk tercih edilmelidir. Eğer depo güneş alan, U.V. ışınlarına maruz kalan bir alana yerleştirilecekse muhakkak mavi renkli depolar tercih edilmelidir.
Mümkünse verilecek olan sodyum hipoklorit (NaOCl), deponun değişik noktalarından verilerek dağılmasına yardımcı olunur. Normal Dezenfeksiyon; Depo hacminin %5'i doldurulurken tespit edilen miktardaki klor da suya ilave edilir.
Deponun asıl görevi suyu, çevre koşullarına karşı korumaktır. Eğer depolama ürünü içerisinde su içilebilir bir su ise direkt olarak içebilirsiniz fakat içilmesi uygun olmayan bir su ise deponuzun tahliye vanasına bağlayacağınız arıtma sistemi ile su içilebilir hale gelir.
Polietilen toprak altı su deposu kurulurken, çukurun iş makinası yardımıyla kazılıp, deponun konumlandırılacağı alan beton dökülerek düz bir zemin elde edilir.. Ardından bu zemine depo yerleştirilir. Ardından yer altı su deposu kenarlarında kalan boşluklar ince kum ile doldurulur.
Enerji sisteminin ihtiyaç duyduğu suyu üst depo muhafaza eder.soğuk su deposunun içerisinde şamandıra,flatör vardır.şamandıralar zamanla arızalanabilir,deforme olabilir,ve sonuç olarak suyu otomatik olarak kesemez ve su sürekli üst kısımdan taşacaktır.
Örnek vermek gerekirse binalarda bulunan su deposu, içme suyu sağlamak amacıyla bizlerin karşısına çıkıyor. Binalardaki su deposunun en büyük avantajı sular kesildiğinde suyun bir süre daha akmaya devam etmesi. Yani kısa süreli su kesintilerinde su deposuna sahip binalar etkilenmiyor.
Binalarda kullanılan su deposunun amacı içme suyu sağlamaktır. Buralara kurulan su deposu herhangi bir şekilde suların kesilmesi durumunda belli bir süre daha akmaya devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri