1 Porsiyon (5 Adet) Zeytin 47,61 kaloridir. Zeytin içeriğinde 0,25 Karbonhidrat(g), 0,41 Protein(g), 4,83 yağ(g), 756,24 Sodyum(mg), 17,71 Kalsiyum(mg), 13,80 A Vitamini(ui), 0,00 C Vitamini(mg), 0,37 ve Demir barındırır.
Faydalı yağlar yönünden zengin, zeytinin 100 gramında bulunan besin değeri şu şekildedir: Karbonhidrat: 6,4 gr. Protein: 0,84 gr. Yağ: 10,9 gr.
Zeytin yağı : Siyah zeytinler olgunlukları nedeniyle daha yüksek yağ içeriğine sahiptir ve temel olarak zeytinyağını çıkarmak için kullanılır.
Zeytinin tüm çeşitleri, E vitamini, A vitamini, B vitamini, çinko, potasyum, bakır, magnezyum, demir, kalsiyum gibi vitaminler ve omega 3 yağ asidi bakımından çok zengindir. Bu nedenle antioksidan içeriği yüksek besinler grubunda yer almaktadır.
1 adet yeşil zeytin 6 (kcal) kalori içermektedir. 1 adet yeşil zeytinde 0,06 gram protein, 0.11 gram karbonhidrat ve 0.08 mg demir bulunur. 1 adet yeşil zeytinde 0.54 gram yağ bulunur. 1 adet yeşil zeytin içeriğinde 84 mg sodyum, 1.8 mg potasyum ve 3.6 mg kalsiyum bulunur.
İlgili 44 soru bulundu
Zeytinde bol miktarda bitkisel protein, yağ, A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri vardır. Kalp ve damar sağlığı için çok faydalı olan zeytin yaşlanmanın etkilerini de azaltır.
Zeytinyağı, zeytin ağacının (Olea europaea) meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır.
GÜNDE KAÇ ZEYTİN YEMELİ? Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan siyah zeytinin faydası saymakla bitmiyor. Günde en az 7 siyah zeytin yemek içerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini koruyor. Böylece zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor.
Normal ve dengeli bir şekilde tüketildiğinde midedeki sorunlara iyi gelen ve sindirim sistemini düzenleyen zeytin fazla tüketildiğinde midede bazı sorunlara yol açabiliyor. Bu yüzden zeytinin düzenli ve dozunda tüketilmesi çok önemli. Eğer fazla tüketilirse mide ekşimesi sorununu ortaya çıkarır.
Zeytin, sağlık açısından herhangi bir risk teşkil etmeyen bir besindir. Her yaşta insan rahatlıkla tüketebilir. Ancak fazla tüketildiğinde midede ekşime hissi, ishal görülebilir. Zeytinle birlikte yağı da çok besleyici ve faydalı bir besindir.
Bir kilogram zeytinden yaklaşık olarak 200 gram zeytin yağı çıkar. Bu yaklaşık olarak 200 mililitre zeytin yağına tekabül eder. Zeytin yağında makbul olan ürünün soğuk sıkım olmasıdır. Yani Zeytin 27 derece ısıyı geçmeyecek şekilde sıkılmalıdır.
Diyet yaparken birçok besini ya öğünlerimizden çıkarırız ya da porsiyonunu azaltırız. Zeytin de her ne kadar sağlıklı olursa olsun, her ne kadar doğal yağ içerirse içersin çok fazla tüketilmesi halinde kiloya neden olabilir. Bunun için kahvaltılarda en fazla 5-9 adet kadar tüketilmesi tavsiye edilir.
- 1 gram protein, - 14 gram yağ içermektedir.
Bilhassa diyette olan kişiler adına belirtilmesi gereken en önemli husus, zeytinin kilo aldırmadığıdır. Zeytin; hem zengin içeriği hem de düşük kalorisi ile sağlık bakımından önemli besinlerden birisi olarak tanımlanabilir.
Kalp sağlığı açısından da önemli etkilere sahiptir. Kalpteki ritim bozukluklarını gidererek, kalbe giden damarlardaki tıkanıklıkları açar, kan dolaşımını arttırır. Sindirim sistemini düzenler ve ishalleri keser. Zeytin ve zeytinyağıda yine zeytin yaprağı gibi çok şifalıdır.
Her gün 7 adet zeytin yemenin 3 faydası
Kalp sağlığı ve damar sağlığının korunmasında etkili olup kalpteki ritim bozukluklarının düzene girmesine yardımcı olur. Zeytinin Dolaşım Sistemine Faydaları: Serbest radikaller kolesterolü olumsuz yönde etkiledikleri için kan damarları zarar görür ve kalp krizine yol açar.
Kuran-ı Kerim'de 6 ayette ve çok sayıda hadiste zeytinden övgü ile bahsediliyor. Nur suresi 35. Ayette, “doğuya ya da batıya ait olmayan mübarek zeytin ağacının yağı ateşe değmeden bile ışık verir” ifadeleri ile zeytin ağacının kutlu, bereketli olduğu tasvir ediliyor.
PEYGAMBERİMİZ TAVSİYE ETTİ
Hz. Ömer'den (R.A) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyuruyor: “Zeytinyağını ekmeğe katık edin ve onunla yağlanın. Çünkü bu yağ, mübarek bir ağaçtan alınmadır…”
Canan Karatay'ı hatırlatarak, "Canan Karatay hocam gibi belki zeytinyağını bir dikişte içemem ama ben de günde 70 tane zeytin yiyorum" dedi.
Kıvrak zeytin ağaçlarının düzenli olarak budanması gerektiğini vurgulayarak “Zeytin ağacı bir müddet sonra budanmazsa eğer çalılaşma formuna girer. Bildiğiniz Akdeniz tipi çalı haline dönüşür. Zamanla ağaç kendini geriye doğru öldürür ve bir müddet sonra verimden düşer.
Yeşil zeytinin içerisinde daha çok su bulunur. Yeşil zeytindeki yağ oranı siyah zeytindeki yağ oranının yarısı kadardır. Yeşil zeytin yağ oranı bakımında daha düşük kalorilidir. Yeşil zeytin A vitamini yönüyle daha zengindir ve yeşil zeytinden üretilen yağ çok daha kalitelidir.
Zeytin, sizi kalp hastalıklarından ve kalp krizinden koruyan bir besindir. Zeytin yapısında doymamış yağ bulunduğu için, kan basıncını dengeler ve kalp ritmini düzenler. Kalp sağlığını koruma sürecinde yapısında bulunan oleik asitten faydalanır.
Zeytinyağı; %9 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %77 oranında tekli doymamış yağ asidi ve %14 oranında doymuş yağ içermektedir. Zeytinyağı, yağ asit dağılımı olarak, yüksek oranda tekli doymamış yağ asitleri içerir ve bu yağ asidi içeriği “oleik asit” ağırlıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri