Sular kesildiğinde kombilerin çalışması mümkündür. Ancak bu koşullarda dahi kombinin çalışma süresi tesisat içerisinde bulunan su ile doğru orantılıdır. Kombinin içinde bulunan su bittiği anda kombi çalışmayı durdurmaktadır. Kombi, tesisat içerisinde biriken su bittikten sonra çalışmayacaktır.
Aynı şekilde doğalgazın cihaza gelmemesi de kombinin çalışmasına engel olur. Suların kesik olması ise genellikle kombinin çalışmasına engel olmamaktadır. Ancak kombinin bar basıncının düşmesi ve eksik su durumu olması halinde kombinin hizmet veremeyebilir.
Kombi sular gittiğinde çalışmasına kaldığı yerden devam eder. Yalnızca ısıtma durumunda çalışmasını durdurmaz. Çünkü sular gitmesine rağmen tesisat içinde su bulunmaktadır. Fakat su kesintilerinde kombiler her zaman tesisat içinde bulunan su bitene kadar çalışır.
Doldurma musluğunu açık bırakmak hiçbir zaman hiçbir kombi arızası için çözüm yolu değildir. Doldurma musluğu kombiye suyun basılmasını sağlar ve açık kalırsa kombi tesisatındaki su giderek yükselir. 2.5 ya da 3 barı geçmesi halinde ise kombi emniyet ventilinden su akıtmaya başlar.
Doğalgazın bulunmadığı konutlarda, 12-24-45 kg'lık Lpg ve Propan tüpleriyle kombinizi problemsiz olarak çalıştırmanızı sağlayan eksiksiz bir settir. Tercihe göre bir veya iki adet tüp bağlanabilir. Enjektör memeleri değişir. Yoğuşmalı kombilerde yanma haznesi farklı olduğu için parametre ayarları yapılır.
İlgili 25 soru bulundu
Tank içerisinde azot gazı yetersiz olduğunda bar göstergesinde yükselme olur ve cihaz su akıtır. Su basıncındaki azalma kombinin arızaya geçmesine sebep olabilir. Kombi cihazların genleşme tankların içerisinde bulunan azot gazı miktarı ortalama 2 ila 3 yıl içerisinde kullanımda dolayı kayıba uğrar.
Kombiyi kapatın. Su akan yerin altına bir kap yerleştirin. Sola doğru çevirdiğinizde su akmaya başlayacak ve basınç düşecektir. Kombinizin altında ya da üzerinde su saatine benzeyen manometre de çubuk 1,5-2 arasında geldiğinde aynı vanayı sağa doğru çevirerek kapatın.
Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir. Bu durumda basınç arttırmak için kombiye su verilmesi gerekir.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
"Ağır kış koşulları nedeniyle bölgemizde yaşanan elektrik kesintileri sonrasında doğalgaz yakıcı cihazların zarar görmesinin engellenebilmesi için, cihazların kapalı duruma getirilmesi önem arz etmektedir.
Doğalgaz kesildiğinde tedbir amaçlı kombiyi kapatabilirsiniz. Fakat bunu yapmak zorunda değilsiniz. Doğalgaz kesildiğinde ev ya da işyerinizde sıcak su ve ısıtma sistemi çalışmaz. Doğalgaz kesintisi sonlandığında ise kombiniz otomatik olarak çalışmaya başlayacaktır.
Kombinin suyunun sürekli eksilmesi kalorifer tesisatında bir kaçak olabileceği anlamına geldiğini belirtmiştir. Kalorifer borularında meydana gelen su kaçakları genellikle ufak olur. Kombi basıncı belli bir noktaya düştükten sonra kalorifer borusundaki kaçaktan, suyun eksilmesi de durur.
Bazı şofben çeşitleri LPG ve doğalgaz enerjisi ile çalışırlar. Elektrik aksamı olmayan bu cihazlar, elektrik kesilse dahi çalışmaya ve sıcak su vermeye devam ederler. Bu durum kullanıcıların akıllarına elektrik kesilse dahi kombilerin de sıcak su verebilme ihtimalini getirir.
Konvansiyonel kombilerin çalışma prensibi çok basittir: Doğal gazı yakarak ısı enerjisine dönüştürürler. Bu yanma işleminin sonrasında açığa çıkan atık gaz, baca sistemleri ile tahliye edilir. Ancak konvansiyonel kombilerin bu tahliye işlemi sırasında atık gaz içerindeki enerji de dış ortama bırakılır.
Çok merak edilen sorulardan biri sıcak su kullanımının faturaya etkisi var mıdır? Bu sorunun cevabı tabi ki de vardır. Sıcak su kullanımı kombideki enerji kullanımını büyük ölçüde arttırdığı için doğalgaz faturasını azaltmanın yolları arasında değildir.
Kombiye su basmak için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edeceksiniz. Kombi basıncı, ideal olan 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapatınız.
Eğer kombi basıncı 1.2 – 1.5 bar seviyesinde ise bu normal kabul edilir. Ayrıca cihazın kimi durumda 1.5-2 bar seviyesinde olması da bir arıza olduğu anlamına gelmez. Ancak kombi basıncı gereğinden çok yükselirse yani 2.5-3 bar seviyesinin üstüne çıkarsa burada bir problem olduğu kabul edilir.
Kombi basıncını gösteren basınç göstergesinde 3 bar seviyesi görülüyorsa kombiler su sızdırmaya başlamaktadır. Kombi basıncı 3 bar olursa ne olur, diye soruyorsanız kombiniz su akıtmaya başlayacaktır. Bundan dolayı kombinin su seviyesini düşürmeniz gerekir.
Kombilerin üzerinde, kombinin içindeki suyun değerini gösteren elektronik veya analog bar göstergesi vardır. Bu gösterge 1.5-2 bar arasında idealdir.
Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur.
Kombi suyu çabuk bitiyor ise tesisat ile ilgili bir sızıntı söz konusu var demektir. Eğer parke ve duvarlarınızda 1 metreyi geçmeyecek şekilde pullanma ve dökülmeler var ise artık tesisatınızda bir kaçak olduğunu kabullenmelisiniz.
Kombideki su basıncının ortalama 1.5 bar olması tavsiye edilmektedir. Eğer bu basınç 1 barın altına düşerse kaloriferlere yeterli miktarda su gitmez ve ısı azalır. Ancak bu basınç 1.5 barın çok üstünde olursa bu kez cihaz bu fazla basıncı tahliye etmek isteyecek ve bu sebeple su akıtacaktır.
Kombi su tahliye vanası üzerinden bunu yapabileceğiniz gibi kalorifer peteklerinde bulunan tahliye müşürünü veya tesisatta (genelde banyoda en alt noktada olur) yer alan ana tahliye musluğunu kullanarak da kombinin fazla suyunu boşaltabilirsiniz.
Kombilerin içinde belli bir oranda su bulunmak zorundadır. Bu su, peteklerin ısınmasını sağlar ve belli bir miktarın üstünde olmak zorundadır. Aksi halinde, kombi sisteminde belirtilen güvenlik sistemine göre, kombideki su belli bir oranın altına düşerse kombi çalışmayı durdurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri