Ağırlık, gün içinde çok değişkendir. Gün içinde tüketilen yemek türü ve sıvı miktarı ile kilonuz değişim gösterir. 2 bardak su içtiğinizde veya yemek yedikten sonra tartı, sizi 500 gr ile 1kg arasında fazla gösterir. Ayrıca vücudunuz su tuttuğu için de kilonuz artar.
Su içmek kilo aldırmaz, aksine faydalıdır ve yeterli miktarda düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Suyun faydalarını sıralayacak olursak; İştah kontrolü sağlayarak kilo alımını engeller, kilo vermeye yardımcıdır. Vücut fonksiyonlarının düzenli bir şekilde, sekteye uğramadan çalışmasını sağlar.
Ağırlığınız gün içerisinde 1-2 kg'lık değişimler gösterir ve bu çok normaldir. Bu durum sadece diyet yapanlarda değil her birey için aynıdır. Sizin günün farklı saatlerinde tartılmanız kilo veremediğinizi hatta aldığınızı düşündürebilir.
Yatmadan önce tartılmak konusunda diyetisyen görüşü? Yatmadan önce tartılmak, sizi her zaman yanıltır ve motivasyonunuzu düşürür. Tartıda göreceğiniz rakam gün boyunca yediklerinizin ve içtiklerinizin yansıması olacaktır. Bu da sabah aç karnına tartıldığınızda 1-2 kg kadar daha fazla çıkmanıza neden olur.
İlgili 15 soru bulundu
Kilo tartımları sabah aç karnına alınmalıdır. Aynı saatlerde tartım yapılmalıdır. Hafif kıyafetlerle veya çıplak tarım gerçek ağırlığı göstermektedir.
Tartımın aynı gün ve saatte, mümkünse sabah aç karnına ve tuvalet sonrası yapılması, aynı tartının kullanılması, zeminin sert ve düz olacak şekilde ayarlanmış olması doğru sonuç almak için oldukça önemlidir. Yoksa gün içinde sürekli tartılarak kilo dalgalanmaları görüp yanılabilirsiniz.
Mevcut araştırmalar kabızlığın kilo alımına neden olabileceğini göstermiştir ve bununla ilgili birkaç teori vardır. Kronik kabızlıkta rektum ve bağırsaklarda dışkı birikme olasılığı daha fazladır. Teknik olarak bu durumda vücut ağırlığınız artırabilir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda; gerekli olandan az sürede uyuyanların, günde ihtiyacı olandan ortalama 220 kalori daha fazla tükettiğine işaret edilmektedir. Kısacası, uyuyarak kilo vermek tam anlamı ile mümkün değildir ama “az uyku kilo aldırır mı?” sorusunun cevabı “evet” şeklindedir.
Unutulmaması gereken bir nokta;kadınların aylık periyotlarda yaşadığı adet dönemi öncesi vücudunun su tutmaya başlaması; bu da tartıda 0.5-2 kg gibi fark ettirebiliyor. Adet döneminin 4. gününden itibaren yavaş yavaş su tutumu çözülmeye başlar. Biz buna yalancı kilo diyoruz.
Kilo alma nedenimizi, gece yediğimiz yemekler kullanılamadığı için göbek, kalça ve basenimizde depolanır bu nedenle şişmanlarız diye açıklayabilirler.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Akşam yemeği yememek zayıflatır mı? Akşam saatlerinde metabolizma hızımız gün içerisindeki kadar hızlı değildir fakat akşam hiçbir şey yememek de kilo verme hızınızı yavaşlatacaktır. Çağımızın büyük bir problemi haline gelen obezite ve şişmanlığın önüne geçebilmek için herkes birçok yöntemle zayıflamak istiyor.
Çok su içmek kilo aldırmamaktadır. Su içerisinde hiçbir kalori bulunmamaktadır. Bu nedenle çok su tüketimi kişilere avantaj sağlamaktadır.
Su içen kişilerin vücutlarındaki toksinler, özellikle de sağlıklarına zarar verebilecek olanlardan bu şekilde kurtulmak mümkündür. İdeal, günde içilecek 3 litre su ile sağlıklarını iyileştirmek için vücutlarındaki toksinleri temizleyebilmeleri mümkün olabilmektedir.
Üşütme ile karın şişliği, hazımsızlık ve gaz problemleri yaşanabiliyor. Dolasıyla tartıda gördüğünüz artılar "fazla kilo" değil. Gazdır o gaz, kilo olsa duramazsın.
Bağırsaklarınızın düzenli çalışmaması şişkinliğinizi arttıracağından kendinizi kilo almış hissedebilirsiniz. Bu durumdan psikolojik olarak etkilenip daha fazla yeme eğilimi gösterirseniz hissettiğiniz şişkinlik gerçek kiloya dönebilir.
Evde durduğumuz süre boyunca ne kadar dikkat edilmeye çalışılsa çalışılsın daha kolay kilo alınmaktadır. Hızlı ve kolay kilo almanın en önemli temel etkenlerinden birisi de hareketsizliktir. Devamlılık gösteren bir spor hayatı, vücut üzerindeki yağın depolanmasını geciktirir.
Sabahları gördüğünüz kilo inişi daha çok su kaybına bağlıdır. Gece biz uyurken de vücudumuzda metabolik süreçler devam etmekte, organlarımız çalışmakta ve elbette kalori yakımı da devam etmektedir. Ama sabah gördüğümüz kilo farkının sebebi daha çok nefes ve terle kaybettiğimiz sudan kaynaklanmaktadır.
Her gün tartılmak ya da günde 2-3 kez tartılmak kilo vermenize yardımcı olmazken. Üstelik stres düzeyinizin artmasına neden olur. Stres düzeyinizin artması motivasyonunuzun düşmesine neden olarak diyet sürecini zorlaştırır.
Yemeklerden ve aşırı sıvı alımından en az 3 saat sonra ölçümün gerçekleştirilmesi faydalıdır, hatta aç karna yapılan ölçümler daha nitelikli sonuçlar sunabilir.
Bu şekilde tekrarlayan diyetler, kilo vermeyi zorlaştırır ve yeme bozukluklarının yanı sıra obezite riskini de artırır. Daha önceden yapılmış düşük kalori deneyimi varlığı, vücudun diğer diyetlere verdiği tepkiyi yavaşlatarak kilo vermeyi zorlaştırır.
Metabolizmayı hızlandıran başlıca içecek sudur. Günde en az 2-3 litre su tüketimi metabolizma hızını %20 oranında artırır. Kafein içeren yeşil çay, tarçın, biberiye, kahve, soya sütü, ayran ve sebze suları metabolizma hızlandırıcı içecekler arasındadır.
Metabolizma hızını dengede tutmak için ara öğünleri yapmanız önerilir. Gün içinde 3 ana öğün ve 3 ara öğün olacak şekilde yemek düzeni oluşturarak daha sağlıklı beslenebilirsiniz. Ara öğünlerde bitki çayı, kuru yemiş, meyve, yoğurtlu kürler, ev yapımı içecekler ve düşük kalorili atıştırmalıklar tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri