Çocuğunuzun başucuna bir su şişesi koyun. Uyandırırken, güne güzel başlamak için birkaç yudum su içmesini söyleyin. 2. Tekrar kullanılabilir bir su şişesi veya bardak satın alın, çocuğunuzun bunu, çıkartmalar veya hoşlarına giden başka şeyler ile süslemesini sağlayın ve suyu bir aksesuara dönüştürün.
Bebeğe su verilmesi mideyi boş yere doldurup anne sütü ya da mama ile susuzluk ihtiyacını karşılamasını engelleyeceğinden gıda alımı da engellenmiş olur. Ancak 6. ay ile birlikte ek gıdalara geçilmesiyle bebeklere su verilmeye başlanmalıdır. Bu dönemde beslenme aralarında bebeklere su verilmeli.
Midesi bozuk olan, kusan, yemek borusunda ya da sindirim sisteminde hastalığı olanlar su içmek istemeyebilir ancak tıpta suyu içememe gibi bir hastalık tarif edilmez. Genellikle şeker hastalarında aşırı su içme isteği görülür. Çok idrar çıkarıldığından su tüketme ihtiyacı artar.
İlgili 32 soru bulundu
Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabiliyor. Yetersiz su tüketimi uzun vadede böbrek yetmezliğine de yol açabiliyor. Ciltte kırışıklıklara sebep oluyor: Cildimizin yaklaşık yüzde 30'u sudan oluşuyor.
Su eksikliğinin ciddi boyutlara ulaşması kişinin komaya girmesine kadar gidebilir. Su az tüketildiğinde; deri elastikiyetinde azalma, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kan basıncı düşüklüğü gibi şikayetler görülebilir. Bu bulgulara rağmen gerekli su alınmazsa ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.
Hafif ve Orta Şiddette Belirtiler
Bebek her zamankinden daha az oynar, daha az hareketlidir. Daha az idrar yapar (yenidoğan bir bebeğin günde 6 ıslak bezin altına düşmesi susuzluk belirtilerinden biridir).
Herkes susuz kalabilir ancak küçük çocukların ve yaşlıların susuz kalması daha tehlikeli ve olağandır. Şiddetli ishal ve kusma riski en fazla olan grup, bebekler ve çocuklardır.
İlk 6 ay bebeğin bütün su ihtiyacını anne sütü karşılar. Anne sütünün %87 si sudur ve bebeğinizin bütün ihtiyaçlarını karşılar. Anne sütü olmadığı durumlarda formül mama ile beslenen bebeklerde de suya ihtiyaç yoktur. Doğru miktarda su ile hazırlanan mamalar bebeğin su yani sıvı ihtiyacını karşılar.
Su kaybının en sık belirtisi susuzluk hissi ve halsizliktir, ağız kurur. Halsiz kalan kişi kendini kötü hisseder, canı bir şey yapmak istemez. Sıvı kaybı artınca baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ortaya çıkar.
Susuzluk bilinç kaybı yapabilir
İleri sıvı kayıplarında tansiyon düşer, nabız artar, kas krampları oluşur, böbrek yetmezliği ortaya çıkar ve bilinç kaybı olabilir. Aşırı sıvı kayıplarına bağlı ortaya çıkan sorunlar kalp, beyin, böbrek, karaciğer gibi organlarda ilave bozukluklara yol açar.
BÖBREK YETMEZLİĞİNE GÖTÜREBİLİYOR
Böbrekler vücudumuzda her gün oluşan zararlı atık maddeleri (üre, kreatinin, ürik asit gibi) su ile seyreltip atıyorlar. Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabiliyor.
1-3 yaş: 1.3 litre, 4-8 yaş : 1.4 litre, 9-13 yaş: Kızlarda 2.1 litre, erkelerde 2.4 litre, 14-18 yaş: Kızlarda 2.3 litre, erkeklerde ise 3.3 litre, su içilmesi gerekir.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Kaybedilen sıvıyla birlikte mineral tuzlar veya elektrolitler, özellikle sodyum ve potasyum dengesinde bozukluklar oluşur. Kaybedilen suyun yerine konulmaması vücutta ciddi problemlere yol açabilir.
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Bebeğin suyunun azaldığından şüphe edilen durumlar, suyunuzun gelmiş olması ihtimali, bebeğin hareketlerinin azalmış olması ve, karnınızın gebelik haftanıza göre normalden küçük olmasıdır.
İlk trimesterde bebeklerin amniyon sıvısı gerçekten azalmışsa genellikle gebelik sonlandırılır. Gebeliğin 3. trimesterinin son dönemlerinde su azalması durumunda doğum başlatılır. Yani, 37. haftada bebeğin suyunun azalması durumunda beklediğinden daha erken doğum yaşaman normal.
Gebelikte bebeğin içinde bulunduğu sıvının normalden az olması oligohidramnios olarak tanımlanır. Sıvı tamamen bitmişse anhidramniosdur. Bu sıvı bebeği travmalara karşı koruduğu gibi, bebeğin büyüme, gelişmesi için de gereklidir.
Kahve, çay, meşrubat gibi içecekler su yerine geçmez, günlük su ihtiyacını karşılamaz. Su içmek için susamayı beklememek gerekir. Böbrek fonksiyonlarını düzenler. Yeterli su tüketimi yoksa böbrekteki süzülme gerçekleşmez.
Susuzluğa birkaç gün dayanabiliriz. Susuz kaldığımız üçüncü günden itibaren vücut fonksiyonları hızla çöker. Yedinci günden itibaren acil tıbbi müdahalede bulunulmazsa ölümle sonuçlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri