Heterojen karışımlar, Emülsiyon ve Süspansiyon olmak üzere ikiye ayrılır. Emülsiyon: Bir sıvıda çözünmeyen başka bir sıvının heterojen olarak bulanık bir şekilde dağılmış hâlidir. Su–zeytinyağı karışımı, su–benzin karışımı, gibi. Süspansiyon: Bir sıvıda çözünmeyen katının heterojen olarak dağılmış şeklidir.
Süspansiyon karışımlar bir çözelti değildir. Çünkü karışımı oluşturan maddeler arasında herhangi bir fiziksel bağ yoktur, maddelerin molekül yapıları değişmez. Ayran, tebeşir tozu - su, talaş - su, naftalin tozu - su karışımı ve bazı öksürük şurupları örnek olarak verilebilir.
Benzin ve su karışımı da en fazla bilinen emülsiyon örnekleri arasında yer almaktadır. Günlük hayatta en fazla karşılaşılan emülsiyon türü yağ ve su karışımları ile meydana gelmektedir. Mayonez ve süt de emülsiyon karışımına örnek olarak verilebilir.
Ayrımsal damıtma sıvı-sıvı homojen karışan kaynama noktaları farklı olan karışımlarda uygulanır. Mesela benzin-su, alkol-su, petrol gibi. Ayrımsal Kristallendirme katı-katı da uygulanır.
Gazoz, homojen bir karışımdır. Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir.
İlgili 41 soru bulundu
Homojen karışımlara çözelti denir. Çözeltiler, her noktasında aynı özelliği gösteren karışımlardır. Bakır - kalay karışımı, su - şeker karışımı, su - alkol karışımı, su – şeker – karbondioksit (gazoz) karışımı, oksijen –azot - karbondioksit gazları karışımı (hava) birer çözeltidir.
Süspansiyon, çözelti içinde çözülmeden kalacak kadar büyük parçacıklar içeren heterojen bir karışımdır. Kum-su karışımı bir süspansiyon için verilebilecek örnekler arasındadır.
Emülsiyon: Bir sıvıda çözünmeyen başka bir sıvının heterojen olarak bulanık bir şekilde dağılmış hâlidir. Su–zeytinyağı karışımı, su–benzin karışımı, gibi.
Çünkü çoğu kişi öyle zannediyor ancak gerçekte Benzin, mazot, gazyağı, yağ vb. gibi maddelerle suyu karıştıramazsınız. Çünkü birbiri içinde çözünmezler.
karışımlara homojen karışımlar denir. karışımı çözeltiye örnektir. Benzin ve su karışımı süspansiyona örnektir. Çözeltinin kütlesi, çözücü ve çözünenin kütleleri toplamına eşittir.
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir.
Köpük hava dolu baloncuklardan oluşan yoğun bir bileşimidir. Köpük üç bileşenden oluşmaktadır. Köpük,Su ve Hava. Oranlanmış su ile köpük konsantresi karıştırılarak köpük çözeltisi elde edilir.
B) Emülsiyon(sıvı-sıvı): Sıvı –sıvı HETE- ROJEN karışımlara emülsiyon denir. ÖR: Yağ- su, benzin-su, süt, mazot-su, benzin-mazot, aseton-su, CCl4-su,...
A- Süspansiyon Bir katının sıvı içerisinde çözünmeyip, parçacıklar (asılı)halinde kalmasıyla oluşan heterojen karışımlardır. Örnek: ayran, pişmiş türk kahvesi, çamurlu su, tebeşirli su, hoşaf, taze sıkılmış meyve suyu, kan.
Süspansiyon ya da Türkçe adıyla Katı Asıltı herhangi bir sıvı içerisinde katı bir maddenin çözünmeden kalmasıdır. Yani bir fazın diğer faz içerisinde dağılmasıyla elde edilen heterojen karışımdır.
Yeni tanıma göre; bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10−5-10−7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir. Örneğin kükürdün, kilin, sabunun suda dağılmasıyla kolloidal çözelti oluşur.
eğer o içindeki sulu benzinle uzun süre çalıştırmadan bırakırsanız su yoğunluk farkından dolayı aşağı inecek ve metal parçalara zarar verecektir.ancak o benzini kısa sürede kullanıp bitirirseniz hiçbir sorun olmaz.benzinle birlikte buharlaşır.ama uzun süre çalıştırmazsanız kartere inerek yağı bozar.inemezsede üzerinde ...
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
Dizel yakıt sistemlerinde su olması çeşitli sorunlara neden olur. Su, çelik ve demir parçaların paslanmasına ve serbest demir oksit parçacıklarının oluşmasına neden olur. Bu pas parçacıkları yakıt filtrelerini kolayca tıkayabilir.
Maddenin Sıvı Hali
- Ancak belirli bir şekilleri yoktur. - Bulundukları kabın şekillerine alırlar. - Zeytinyağı, su, süt ve benzin gibi maddeler sıvıdır. Not: Sıvı maddelerin tanecikleri katı maddelere göre daha seyrektir.
Süspansiyon, katı ilaçların bir sıvı içinde ufak partiküller halinde dağılması suretiyle elde edilir, bekleyince katı mad-de dipte çökebilir. Kullanılmadan önce çalkalanmalıdırlar.Bir sıvı diğer bir sıvı içinde ufak damlacıklar halinde dağılıp kolloidal bir karışım oluşturursa buna emülsiyon adı verilir.
1 litre su 1000 gram gelmektedir. benzinin ise öz ağırlığı 0.7'dir. yani 1 litre benzin 700 gram civarı gelmektedir. tabi bu durum benzinin içindeki katkı maddelerine göre değişebilmektedir. sonuç olarak 1 litre su 1 litre benzinden daha ağırdır.
Süspansiyonlar, yağlı veya sulu bir ortamda katı maddenin dağıtıldığı sıvı preparatlar veya kullanılacağı zaman sıvı ortamla karıştırılmak üzere hazırlanan toz karışımları şeklinde bulunurlar. Oral, parenteral, topikal, oküler, otik, pulmoner veya rektal yoldan uygulanabilirler.
Süspansiyon sistemi; araçların gövde ile tekerlekleri arasına yerleştirilerek aracın ağırlığını taşıyan, sürüş konfor ve güvenliğini sağlayan, yol yüzeyinden kaynaklanan sarsıntı, salınım ve ani şokları absorbe eden, seyir ve dönüşlerde aracın maksimum seviyede yola tutunmasını sağlayan sistemdir.
Süspansiyon sistemi ile çukur, kasis ya da engebe bulunan yollar üzerindeki sürüş sırasında araçta meydana gelen titreşimi en aza indirmek, sert virajlarda ve dönemeçlerde savrulmasını önlemek ve böylelikle hem olası bir kaza riskinin önüne geçmek hem de yolcuları sarsıntıdan korumak amaçlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri