Yöre çalgıları davul, zurna, tef, bağlama, mızıka, tulumdur.
Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.
Folklor olarak da bilinen halk oyunları türleri, 4000'in üzerindedir.
İlgili 24 soru bulundu
Konularını toplumsal, insani üretim ilişkilerinden alır. İnsan-tabiat-hayvan ilişkileri, toplumsal ilişkiler (aşk, sevgi, yiğitlik, kavga, savaş, kıskançlık, kız kaçırma, kardeşlik, dini öğeler vb...) ve ekonomik faaliyetler halk oyunlarının konusudur.
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır. Şamanlar törenlerde kopuzu kullanırlardı.
Bağlama, saz, divan sazı, meydan sazı, tanbura, cura, çöğür, oniki telli, üçtelli, bozuk, bulgarı, ırızva, kopuz vb. Ortalama tekne boyu 22-24 cm arasındadır. Ortalama tekne boyu 38-40 cm'dir.
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Halk Oyunlarını amacı çocuklarda müzik ve ruh duygusunu bedensel hareketler ile kazandırmak ve kendi kültürümüzün bir parçasını sevdirerek öğretmektir.
Halay Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesine, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Orta Karadeniz bölgelerine aittir. Hangi Bölgelerde ve Şehirlerde Oynanılır? Halay bir halk oyunudur ve farklı yörelerde farklı oynanma şekillerine sahiptir. Çukurova halayı Adana ve Gaziantep şehirlerinde oynanır.
Bunlara örnek olarak başlıca şu çalgılar sayılabilir; Çeng, Tanbur, Kanun, Santur, Kös, Kudüm, Çöğür, Daire, Cura, Zurna, Iklığ, Balaban, Nefir, Kaval (Üngör, 2004: 41).
Türklerin milli çalgısı olan kopuz, gerek İslamiyet öncesi gerekse de İslamiyet'in kabulünden sonraki dönemde manzum halk edebiyatı verimlerinin teşekkülünde oldukça önemli işlevlere sahip olmuştur.
Çok geniş bir çalgı çeşitliliğine sahip olan toplulukta; bağlama, dombra, tar, kemar ne, keman, akordeon, klarnet, kaval, zurna, ud, kanun, at başlı bir viyolonsel, kıl kopuz çalgıları yer almaktadır. Görüldüğü üzere bazıları Türk Dünyası çalgısı, bazıları ise batı dünyasına aittir.
Kemençenin üç teli vardır. Türk halk çalgıları topluluklarında kemençe, genellikle tek çalgı olarak kullanılır. Kemençe, akort sesleri kemaneler ile birlikte uyumlu olarak paylaşabilir.
Türk Halk Müziği Türleri; Türkü, Müstezad, Zeybek, Maya, Bozlak, Gurbet, Barak, Hoyrat, Divan, Güvende Takımı, Barana Takımı, Yol Havaları, Müzikli Öyküler. Tasavvufi olanlar ise; İlahi, Nefes, Savt, Kalenderi, Gülbank ve Semahtır.
Türk halk müziği çalgıları, geçmişten günümüze Türk halk müziğinde kullanılan enstrümanlardır. Bu çalgılar telli, nefesli ve vurmalı olmak üzere üç ana başlıkta incelenmektedir.
Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişiler için çello, öğrenmesi en zor enstrümanlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise müzik kulağının henüz oluşmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle disiplinli çalışma olmadan çello öğrenmek zordur.
50.000 ile 60.000 yaşları arasında bir mağara ayı uyluk kemiği olan "Divje Babe Flüt"ünün dünyanın en eski müzik aleti olduğu ve Neandertaller tarafından üretildiği öne sürülmüştür.
Gitar, en kolay öğrenilen enstrümanların başında gelir.
Oynanan halk oyunlarına “halay” veya “govent” denir.
Üç Ayak Oyunu - Artvin
Açık alanda 20 metre uzunluğunda oyun sahasında oynanır. Oyuncu sayısı en az 5-6 kişi olur. 20 santimetre uzunluğunda üç çatallı ağaç dalının adına üç ayak denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri