Farklı renk ve türlerde yetiştirdiğiniz süs kabakları ile bu yaz herkesin gözü bahçenizde olacak, yeter ki siz hasattan birazını komşularınızla paylaşın. Tohumları 10–14 gün arasında filizlenmeye başlar, meyveleri 10-13 cm ulaştıkça toplayabilirsiniz. Bol güneş alan, verimli topraklarda en iyi sonucu verirler.
Toprağa dikilen bir su kabağı çekirdeği yaklaşık 1 sene sonra büyür. Ancak bazı püf noktalar sayesinde bu süre daha aza indirilebilir.
işlenmiş toprağa kabak tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 3 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Su kabakları, tam güneş alan ve organik madde bakımından zengin, drenaj problemi olmayan topraklarda zahmetsizce büyüyecektir. Don tehlikeleri tamamen geçtikten sonra tohumları ekebilirsiniz.
Su kabağını kesimi bahçe makasıyla veya bıçakla sap kısmının boğumlu yerinden kesilerek yapılır. Boğumlu yer daha soran kurutma aşamasında ip bağlanabilmesi ve bağlanan ip ile asılabilmesi için kullanılacaktır Nisan ayında başlayan ekim, Kasım ayında hasat ile tamamlanır.
İlgili 39 soru bulundu
Kabakta Sulama
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak, bitkinin gelişmesi ve verimi bakımından çok faydalıdır.
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralıklarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak bitkinin gelişmesi ve verim bakımından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmaları ile kolayca anlaşılır.
Bol güneş alan, verimli topraklarda en iyi sonucu verirler.
Bal kabağı bitkisini olabildiğince güneş gören bir yere konumlandırmanız gerektiğini de unutmayın. Sulama: Bal kabağı bitkisi sulama ihtiyacı yüksek olan bir bitki. Bu sebeple toprağının her zaman nemli olduğundan emin olmalı, sulama düzenini asla aksatmamalısınız.
Sakız kabakları tekli masuralar üzerinde yetiştirilir. Masura genişliği ve iki masura arası 40 cm olmalıdır. Tohumlar 3-5 cm de- rinliğe ekilir. 5-7 gün sonra çimlenme olmaktadır.
Kabak Çekirdeği Fideden dikimlerde, fide viyolleri bir gece susuz bekletilerek viyollerin içinde boşluklu alan yaratılarak 100 lt suya 300 cc sıvı solucan gübresi konarak iyice karıştırılır ve viyoller bu suya bandırılarak 15 sn bekletilerek sıvı gübrenin köklere iyice işlemesi sağlanarak dikime geçilebilir.
Kabak kış aylarında da yetiştirilen bir sebze konumundadır.
Kabaklar için ocak açılarak ekim yapılır.
Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır.
Kabak yetiştirmek bahçelerde en zahmetsiz olan sebze çeşitlerindendir. Bol su ve gübreyi severler.
Kabaklarda vegetasyon süresi yazlık çeşitlerde yaklaşık 100, kışlık çeşitlerde ise 180-200 gündür. Uzun süreli kuraklık ve aşırı nem mantari hastalıkların yayılmasına neden olur. Bu nedenle yetiştirme dönemi ve yerinin çok iyi seçilmesi gerekir.
Fideler 5 cm olduğunda saksı ya da bahçenize nakil ederek kabak fidelerinizi yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Kabak Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Kabak tohumu doğru koşullarda çimlendirme işlemi uygulandığında bir hafta içinde çimlenmeye başlamaktadır. Çimlenme için gereken süre 10 güne kadar uzayabilir.
Yağ, un gibi malzemeleri saklamak için kullanılmış, evlerde şekerlik, kolonyalık ve çiçek saksıları olarak yerini almıştır. Günümüzde abajur, aplik, saklama kapları, kalemikler, mutfak, büro malzemeleri olarak değerlendirilmekte..
Kabak hangi ayda yenir? Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür.
Balkabağı yetiştiriciliği için yağmurlama sulama yöntemi öneriliyor. Yağışlar yeterli olduğunda ekim zamanından 40-45 gün sonra ilk balkabağı meyveleri görülmeye başlıyor, bu esnada ilk sulamayı yapabilirsiniz. Sulama ile beraber, dekara ortalama 10-15 kilogram arasında amonyum nitrat gübresi tatbik ediliyor.
Su kabağı Boyamada Akrilik Boya Kullanımı
Akrilik boya yapı marketlerden temin edebileceğiniz bir boya türüdür ve su kabağı avizenizi dilediğiniz renge boyamak için kullanılan bir yöntemdir.
Balkabağının toplanma zamanı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle ekim ve kasım aylarında toplanır. Bu aylar arasında balkabağının meyveleri tam olarak olgunlaşır ve en lezzetli hale ulaşır.
Kabakları yıkayalım ortadan ikiye yarıp yarım ay şeklinde dilimleyip temiz bir sofra bezine serelim tahmini iki veya üç günde kuruyor.
Kabak çok çabuk kurur. Etkili sıcakta,en geç iki gün içerisinde kabaklar kuruyacaktır. Kuruyan kabakları temiz bir bez torba içinde kuru bir yerde saklayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri