Su kabağı; bilimsel adı Lagenaria siceraria olup özellikle Şanlıurfa'da su kabağı genotiplerinin olgunlaşmamış meyveleri sebze olarak yetiştirilmekte ve tüketilmektedir.
Günümüzde kabak lamba, süs eşyası ve heykel yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca genellikle süs amaçlı kullanılan bir bitki olmasına karşın; bazı yörelerde yemeği de yapılmaktadır.
Farklı renk ve türlerde yetiştirdiğiniz süs kabakları ile bu yaz herkesin gözü bahçenizde olacak, yeter ki siz hasattan birazını komşularınızla paylaşın. Tohumları 10–14 gün arasında filizlenmeye başlar, meyveleri 10-13 cm ulaştıkça toplayabilirsiniz. Bol güneş alan, verimli topraklarda en iyi sonucu verirler.
Aksi takdirde, kabağın çok sulu yapılı bir besin olmasından dolayı kuruması çok daha zor olabilmektedir ya da çürüyebilmektedir. Oyulan kabakların içerisine tuz serpiştirilir ve bir süre bekletilir.
Kabak bitkileri sıcak dönemlerde ekstra suya ihtiyaç duyar. Çabuk büyürler ve bir çit vb. bir objeye sarılma eğilimi gösterirler.
İlgili 40 soru bulundu
Düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Düdüğün sesi geldikten sonra 25 dk pişirin, sonra kapağını açın. Kıvamı tutana kadar önce kısık ateşte sonra harlı ateşte pişirin.
Su Kabağı - Antalya
Kurutulmuş su kabağı çalgı yapımından (kabak kemane), bebek oyuncağı yapımına farklı alanlara ham madde olmuştur. Çekirdekleri ile birlikte kurutulan küçük su kabakları bebeklerin çıngırakları olurken içi temizlenerek kurutulanlar yıllarca tarlalarda sürahi yerine kullanılmıştır.
Kabakların üzerindeki kabuğu, pası, küfü silmek için suya sokulur. Suyun içinde bulaşık teliyle ovularak iyice temizlenir. Zımpara ile yapmak pek uygun değildir. Sonra, kabağın kuruması için beklenir.
Sulama: Bal kabağı bitkisi sulama ihtiyacı yüksek olan bir bitki. Bu sebeple toprağının her zaman nemli olduğundan emin olmalı, sulama düzenini asla aksatmamalısınız. Mümkünse bitkiyi aynı gün ve aynı saatte, dinlendirdiğiniz bir suyla sulamaya özen göstermelisiniz.
gibi sorular bu besinle ilgili en popüler sorular arasındadır. 1 Porsiyon (Orta) Su Kabağı 21,00 kaloridir. Su Kabağı içeriğinde 3,75 Karbonhidrat(g), 0,60 Protein(g), 0,30 yağ(g), 3,24 lif(g), 9,00 Sodyum(mg), 166,50 potasyum(mg), 28,50 Kalsiyum(mg), 4,50 A Vitamini(ui), 19,50 C Vitamini(mg), 0,30 ve Demir barındırır.
Kaynamış suyun içine kabakları bırakıp 2 dakika boyunca kaynatıyoruz. Süzdükten sonra havluyla kurulayıp ve porsiyonlar halinde poşetleyip, ağzını sıkı bir şekilde kapatarak derin dondurucuya kaldırıyoruz. Bunun yanında şoklama yapmadan kızartarak, soğuttuktan sonra aynı şekilde derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Kabakları doğrayıp çok az suyla diri kalacak şekilde haşlıyoruz. Fazla haşlamayın sonra suyunu salıp lezzetini bırakıyor. Diğer yandan domates dereotu doğrayıp diğer malzemelerle karıştırıp haşlanmış kabağı ekliyoruz. Servise hazırdır.
Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır.
Kabakta Sulama
İlk meyveler görüldükten sonra sulama işi büyük önem taşır. Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak, bitkinin gelişmesi ve verimi bakımından çok faydalıdır.
Tohumu alınmış kabak; su kabı, kemane ve rebap adlı müzik aletlerinin yapımında kullanılır. Kullanılan Kısımlar: Tohumlar. Şifası: Müshil, ateş düşürücü, idrar söktürücüdür. Zehirlilik Durumu: Zehirli değildir.
Bu yüzden su kabaklarından en doğru kurutma yöntemi birbirine temas etmeden asılarak kurutulmasıdır. Su kabağınızı sap kısmından bağlanarak asılmalıdır. Su kabağının kuruması aylar sürer, iyice kuruduğunda hafifler, dış kısmı küflenir ve hızlı salladığımızda içindeki çekirdeklerin seslerini duyabiliriz.
Kabak çekirdeği, hücrelerinizi hastalığa neden olan hücrelerden korur ve antioksidan bakımından oldukça zengindir. Böylece vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Kabak çekirdeğinin içeriğinde magnezyum yüksektir. Magnezyum içeriği, kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olarak diyabet riskini azaltabilir.
Su kabağı Boyamada Akrilik Boya Kullanımı
Akrilik boya yapı marketlerden temin edebileceğiniz bir boya türüdür ve su kabağı avizenizi dilediğiniz renge boyamak için kullanılan bir yöntemdir.
Su kabağını kesimi bahçe makasıyla veya bıçakla sap kısmının boğumlu yerinden kesilerek yapılır. Boğumlu yer daha soran kurutma aşamasında ip bağlanabilmesi ve bağlanan ip ile asılabilmesi için kullanılacaktır Nisan ayında başlayan ekim, Kasım ayında hasat ile tamamlanır.
Kabağı Soymanıza Gerek Yok
Artı, sebzenin içi çok sulu olduğu için kabuğu, özellikle uzun pişirme sürelerinde şeklini korumasına yardımcı olur.
Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralıklarla ve mümkünse 3-4 gün aralarla yapmak bitkinin gelişmesi ve verim bakımından çok faydalıdır. Kabaklarda susuzluk sabah ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmaları ile kolayca anlaşılır.
Çiğ hali bile çok sağlıklı ve az kalorili olan kabak kilo aldırmaz. Ama siz kabağı bol yağda kızartarak yanında da ekmek ve pilav gibi bol kalorili gıdalarla tüketirseniz eğer kabak kesinlikle kilo yapar.
'Çiğ kabak yemek zararlı mı' sorusu. sıklıkla merak edilir ancak kabağın çiğ olarak. tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Adı üzerinde, kabak bitkilerinin yenilebilen çiçekleri olan kabak çiçekleri turuncu ve sarı renkleriyle hoş bir görüntüye sahiptir. Birçok ülkede bilinen bu çiçekler ülkemizde ise özellikle Ege ve Akdeniz mutfağında meşhurdur. Dolmasından kızartmasına, salatasından kavurmasına birçok yemeği yapılır.
Guinness Rekorlar Kitabı'na göre İtalya'da 2021'de yetiştirilen 1225 kilo 607 gramlık kabak dünya rekorunun sahibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri