Yağmur sularımızı temiz tutalım
Sert ve su geçirmez yüzeyler yerine delikli ve geçirgen yapıdaki çakıl,ağaç ve kaldırım taşı tarzı malzemeleri kullanarak hem suyun kısa mesafe kat ederek toprağa karışmasına yardımcı olursunuz hem de kirlenmesini önlersiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Su, dünya üzerindeki her ekosisteminin en az oksijen kadar olmazsa olmaz bir parçasıdır. Doğal su kaynakları aşırı tüketildiğinde, tatlı su miktarı azaldığında hatta suyun kalitesi bozulduğunda bile yaşamsal devamlılık riske girer.
Sifon kullanımı, sıcak su kullanımı, bulaşık ve çamaşır temizliğinde suyun boşa kullanımını engellemenin yollarını bulunmalı. Bulaşık ve çamaşır makineleri tercih edilerek suyun daha az tüketilmesi sağlanmalı. Yüksek verimli sifon kullanımı ile tuvaletlerde su tasarrufu 16 litreden 4 litreye indirilmeli.
Su Tüketimini Artır
Oruçluyken sürekli susuzluk hissi yaşıyor ve bunun önüne geçmek istiyorsan belki de yapman gereken en basit şey iftarda ve sahurda bol su tüketmek. Çay, kahve, gazlı ya da şekerli içecekler, ayran gibi çeşitli sıvı ürünler susuzluğunu alsa da su ihtiyacını tam anlamıyla karşılamaz.
Bu da demek oluyor ki su kaynaklarımızı bugünden iyi korumazsak ileride çok yüksek birim su maliyetleri ile karşı karşıya kalabiliriz. Su en temel gıda-ihtiyaç maddesi olduğu için suyun pahalı olması yoksulluğun artması, ekonomik ve sosyal yıkımlara yol açar, bu kaçınılmazdır.
Temiz ve tatlı su oldukça kısıtlı bir kaynaktır. Dünyada meydana gelen kuraklıklarla beraber zaten kısıtlı olan tatlı su kaynakları giderek en değerli kaynaklar hâline gelmektedir. Dünyadaki tüm canlıların hayatını sürdürebilmesi için suya ihtiyacı vardır.
Özellikle tarım, sanayi ve evde kullanılan su miktarındaki artış, su kaynaklarının hızla tükenmesine neden olmaktadır. Su tasarrufu yaparak, bu değerli kaynağın israfını önlemek ve gelecekteki su krizlerini engellemek mümkündür. Bu, hem bireylerin hem de toplumun genelinin faydasına olan bir eylemdir.
Su kıtlığının 3 nedeni
Bilinçsiz tarımsal sulama, kirlilik ve nüfus artışı su kıtlığının başlıca nedenleri arasında gösteriliyor. Dünyanın erişilebilir tatlı sularının yüzde 70'i tarımda kullanılırken, verimsizlik ve yanlış tarım yöntemleri nedeniyle kullanılan suyun yüzde 60'ı israf ediliyor.
Su tasarrufu, kişisel temizlikte, konforumuzda ve ihtiyaçlarımızı karşılama yeterliliğinde herhangi bir azalma olmadan suyu verimli kullanmak, israf etmemektir. Aynı işi daha az su kullanarak yapmaktır. Su tüketiminde verimliği arttırmak, günümüz koşullarında bir tercih değil, zorunluluk haline gelmiştir.
Nefes almak için oksijeni nemlendirir. Hayati organları koro ve yastık görevi görür. Gıdayı enerjiye çevirmeye yardımcı olur. Besinlerin emilimine yardımcı olur.
Kaynak Verimliliğinin Önemi
Kaynak verimliliği; sınırlı ve tükenebilir olan kaynakların daha verimli kullanılması ile daha fazla ürün meydana getirmek demektir. Kaynakların daha verimli kullanılması hem maliyeti etkilemektedir hem de israfı önlemektedir. Bu da çevrenin daha az kirlenmesi demektir.
Herhangi bir amaç ile kullanılan suyun miktarını azaltarak elde edilen başarımın artırılmasını amaçlayan çalışmaların tümüne su tasarrufu denir. Diğer bir ifade ile harcanan birim su miktarına göre verimin arttırılmasıdır.
DÜNYADA SU YETERLİ DEĞİL!
Dünya nüfusunun yaklaşık % 20'sine karşılık gelen 1,4 milyar insan yeterli içme suyundan mahrum olup, 2,3 milyar kişi sağlıklı suya hasrettir. Buna ek olarak, 2050 yılında su sıkıntısı çeken ülkelerin sayısı 54'e, bu şartlarda yaşamak zorunda kalan insanların sayısı 3,76 milyara yükselecektir.
Tarıma ek olarak hayvancılık ve tekstil gibi sektörlerde su sınırsızmışçasına kullanılmaya devam ediliyor. Bu da nüfusla beraber tüketim oranlarının da artmasına yol açıyor. Doğal kaynakların bilinçsiz bir biçimde kullanılması, su kıtlığının artmasına neden oluyor.
Boşa su akıtılmamalıdır. Klasik musluk- lar, sensörlü, havalandırıcılı, düşük akımlı az su tüketen musluklarla değiştirilmelidir. Okullarda öğrencilerin az su tüketimi ile ilgili eğitimler verilmelidir. Su sızıntılarının okul idaresine bildirilmesi istenmelidir.
Her yıl küresel olarak tahminen 55 milyon insan kuraklıktan etkileniyor. Yetersiz su kaynakları, hayvancılık ve tarım sektörüne zarar verirken aynı zamanda insanların temel geçim kaynaklarını da riske atıyor.
Tasarruf ya da birikim, yeni yatırımlar yapmak için kenara para koymak, bu parayı bankaya ya da faiz getiren başka bir yatırım aracına vererek ekonomide yeniden para yaratılmasını ve böylece yeni yatırımlar yapılmasını sağlamaktır. Günlük dilde ise tasarruf sıklıkla, masrafları kısmak anlamına gelmektedir.
Tamamen ikame edilemeyen bir kaynak olan su; yaşayan bütün canlılar için en önemli doğal kaynaklardan biridir. Diğer bir ifadeyle su; hayatın ve canlıların kaynağıdır. İnsan kullanımı, ekosistem kullanımı, ekonomik kalkınma, enerji üretimi, ulusal güvenlik gibi suyun gerekli olduğu birçok sektör vardır.
Kirli su ve ortamlar, kolera, dizanteri, ishal, hepatit A, tifo ve çocuk felci gibi hastalıkların yayılmasıyla da neden oluyor. Yetersiz ve kullanıma uygun olmayan sular ve temizlik hizmetleri, bireyleri aslında engellenebilecek sağlık risklerine maruz bırakıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri