Leke tutmaz özellikte üretilen stor perdeleri ortalama ömrü kullanıma bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 5 yıldır. İyi bir kullanımda rutubetsiz alanlarda bu süre, 7-8 seneye kadar çıkabilir. Evlerde ve ofislerde çokça tercih edilen stor perdelerin, oldukça geniş bir renk yelpazesi vardır.
*Stor, tül, Zebra gibi perdelerin ömrü en fazla 6,7 yıldır. Ancak Plise perdenin ömrü en az 10 yıldır.
Perde perdesi ve perdelerin kadar perdelerin tüm perdelerin kumaşı garanti ediliyor. Stor perde ham kumaştan elde edilen ve işlemden geçmiş bir üründür. Mağaz mevcut tül perde kumaşlarının rengi, desen modeli çeşidi bulunmaktadır. Stor perde kullanım ömrü en az 5 yıl. 10 yıla kadar uzatmaktadır.
Stor perde, kullanımı ve tamiri en kolay mekanizmalı perdedir. Ortalama ömrü 3 yıldır. Temiz ve tozsuz mekanlarda ve amacına uygun kullanımda bu ömür 5-10 yıla kadar çıkabilir.
Tül perdelerin senede ortalama 4 kere yıkanması önerilir.
İlgili 39 soru bulundu
Tül veya perde yıkamak için öncelikle tüller ayrı perdeler ayrı şekilde makineye yerleştirilmelidir. Tül daha hassas bir kumaş türü olduğu için perdelerle karışık yıkamak doğru olmamaktadır. Tüller makinede en düşük 30 derecede yıkanmalıdır.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir.
Bu zamanı siz kendiniz zaten fark edeceksiniz. Önceleri silerek temizleme yöntemine başvururken yıkamanız gerektiğinin farkına varabilirsiniz. Tozlu, kirli, isli ve yağlı ortamlardaki stor perdeler daha sık yıkanırken; temiz ortamlardaki stor perdelerin senede bir kez yıkanması idealdir.
Stor perdelerin güvenli bir şekilde yıkanması için kuru temizleme yapan ve özel olarak bu işi yapan firmalara verilmesi gereklidir. Mekanizmalı bir perde oldukları için; evinizdeki çamaşır makinesinde yıkanması mümkün değildir.
Leke tutmaz özellikte üretilen stor perdeleri ortalama ömrü kullanıma bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 5 yıldır. İyi bir kullanımda rutubetsiz alanlarda bu süre, 7-8 seneye kadar çıkabilir. Evlerde ve ofislerde çokça tercih edilen stor perdelerin, oldukça geniş bir renk yelpazesi vardır.
Güneş ışığı ve yüksek derecede yıkama haricinde tül perdelerin yırtılmasına sebebi olan etkenler: sigara izi, ütü ile yakmak ve tül perdenin yapıldığı malzeme de yırtılmanın sebeplerindendir.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Sıcaklığa dikkat edilmeli, çok yüksek sıcaklıkların tercih edilmemesi gerekmektedir. Özellikle perdenin kırışmaması için tül perdelerin yüksek sıcaklıkta yıkanmasından kaçınılmalıdır. Yüksek sıcaklıklarla çamaşır makinesinde yıkanan perdeler kırışabilir ve ayrıca parçalanabilir.
Kaya Tuzu: Tek bir perde için yaklaşık olarak 4 yemek kaşığı kaya tuzunu bir leğene hazırlayacağınız suya atın. Sonrasında perdeleri veya tülleride bu suya koyun ve bir gece boyunca kaya tuzlu suda bekletin. Sabah perdelerinizi her zaman yıkadığınız şekilde çamaşır makinasında deterjanla yıkayabilirsiniz.
Birinci Seçenek: Perdeleri Tüplere Sarmak
Yuvarlanan perdeler, perdelerinizi yırtılma, kırışıklık ve hasarlardan korurken saklamanıza yardımcı olur. Rulo perdelerinizi üst üste istifleyerek saklayabilirsiniz. Rulo perdeler, onları odadan odaya taşımayı veya başka bir yere götürmeyi planlıyorsanız da mükemmeldir.
Stor ve zebra perde temizliğini asla ihmal etmemeli, mümkünse sık sık tozunu-kirini almalısınız ki bu kirler kalıcı lekelere dönüşmesin. Stor ve zebra perdeler için genel temizlik süresini 6 ayda 1 olacak şekilde düşünmeli, bu süreyi daha fazla uzatmamaya özen göstermelisiniz.
Sık sık kullandığınız çamaşır deterjanını, deterjan bölmesine ekleyin. Perdelerin üzerine 1 fincan toz şekeri ekleyin ve mümkünse 30 derece düşük yıkama modunu ayarlayın. Şeker, yüksek sıcaklık ve buharın etkisiyle eriyip hem tül perdeleri beyazlatacaktır hem de perdelerin üzerine sinmiş kötü kokuyu yok edecektir.
Öncelikle stor perdenizi yandaki mekanizmadan tamamen açın. Üst kısımlara kolayca ulaşmak için bir tabure ya da merdiven kullanabilirsiniz. Stor perdeleri temizlemek için en etkili deterjan beyaz sabundur.
LİMON TUZU YA DA SİRKE
Limon tuzu ya da sirkeli suya batırılarak birkaç saat bekletilir. Perdeleri karışımın içinde birkaç saat ya da gece boyunca bekletmenin ardından makinenizde ve hassas programda yıkayabilirsiniz. İlk yıkamanın ardından perdeler kar beyazı görünmüyorsa yıkamayı 2-3 kere daha tekrarlayabilirsiniz.
Sıvı deterjanlar, soğuk suda bile tamamen çözündükleri ve yıkanmaları kolay olduğu için tercih edilir. Burada önerim size Rinso sıvı deterjan narin bakım olacaktır. Tül yıkarken sıvı toz kullanmak daha iyidir, suda tamamen çözünür ve iz bırakmaz.
Evde stor perde nasıl yıkanır sorusu için ihtiyacınız olan malzemeler; su, sabun ve süngerdir. Sıvı sabun ya da perdeler için üretilmiş özel deterjanlardan döktüğünüz suya süngerinizi ya da yumuşak bir fırçayı batırarak perdenizi silebilirsiniz.
Çeşitli kumaşlardan üretilen perdeler vardır. Perdelerinizin solmaması, küçülmemesi, tertemiz olması için perdelerinizi doğru şekilde yıkamalısınız. Perdelerinizi düzenli şekilde yıkadığınızda, perdelerde oluşan renk solmalarının, toz ve kir birikmelerinin de önüne geçmiş olursunuz.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Perde Temizliği Genelde açık renklerde olan tül perdelerin temizliği ve kırışmadan yıkamak çok önemlidir. Tül perdeler normalde yılda 4 kez yıkanmalıdır. Ancak sigara içiliyor, soba yanıyor ve kaloriferlere yakınsa bu yıkama 5 ya da 6'ya çıkarılabilir.
Çamaşır makinesinde, perdeler için uygun olan format, “Narin Yıkama” olarak bilinir. 30 derece olan bu format, sıcak su içermez ve “Elde Yıkama” özelliği ile perdeleri yıkar. Çoğu çamaşır makinesinde “Elde Yıkama” özelliği olmayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri