Su kalitesi, fabrika veya atık su arıtma tesisi gibi doğrudan kaynaklardan etkilenebilir. Buna “nokta kaynaklı kirlilik” denir. Tarımdan elde edilen besinler ve böcek ilaçları veya endüstrinin atmosfere saldığı ve daha sonra toprağa, denize yerleşen kirletici maddeler ise yaygın kirleticilerdir.
Su Kirliliğinin En Yaygın 6 Nedeni: Kanalizasyon ve atıksu, tarımsal akıntı, endüstriyel atıklar, petrol sızıntısı, denizlerdeki çöp yığını ve plastik kirliliği, radyoaktif atıktır.
Hayatın her alanında ihtiyaç duyulan, yeme, içme, temizlik, yüzme gibi faaliyetlerde başvurulan suyun kullanılamaz hale gelmesine, su kirliliği deniyor.
Kirli sular, genellikle patojenler, zehirli kimyasallar ve ağır metaller gibi zararlı maddeler içerir. Bu maddelerin tüketimi, birçok hastalığa sebep olabilir. Özellikle su kaynaklı patojenler, insanlarda ishal, kusma, mide ağrısı gibi sindirim sistemine bağlı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Su kirliliğinin etkileri
Kolera ve tifo gibi hastalıklar, kirli içme suyu tüketimi sonucunda ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar ciddi ishal, dehidrasyon ve bazı durumlarda ölüme yol açabilir. Kirli suyla temas, cilt enfeksiyonlarına, egzama ve diğer cilt rahatsızlıklarına neden olabilir.
Kuraklık ve çölleşme oluşturması, Ormanlık alanların azalmasına, böylelikle dünyadaki oksijen oranının azalmasına sebep olması, Kalitesiz su sebebiyle tarımda azalma, sağlıksız ürünlerin yetişmesi gibi durumlar su kirliliği sebebiyle meydana gelir.
Su kirliliğini oluşturan diğer etmenlerin başında lağım suları, petrol atıkları ve nükleer atıklar, kimyasal kirleticiler ve tarımda verimi artırma amacıyla kullanılan doğal ve yapay maddeler, tarım ilaçları ve radyoaktif atıklar yer almaktadır.
Su kirliliği, suyun kalitesinde meydana gelen olumsuz değişikliktir. Kirlilik, o suyu içen herhangi bir organizma üzerinde zararlı bir etkiye sahip kimyasal, fiziksel veya biyolojik etkenler nedeniyle ortaya çıkabilir.
Su kirliliği genelde kimyasal maddeler, mikroorganizmalar, plastik atıklar gibi zararlı maddelerin nehir, göl, okyanus gibi su kütlelerini kirlettiğinde, bu suların kalitesini düşürerek hem çevre için hem de insan için zararlı hale geldiğinde ortaya çıkar.
Yeraltı sularının kirlenmesi, yağmur sularının toprağa düşüp alt katmandaki temiz suya geçmesiyle başlar. Kanalizasyon sularının, evsel atıkların, endüstriyel atıkların bilinçsizce ve plansız bir şekilde toprak altındaki su kütlesini kirletmesi de başka bir kirlilik kaynağı olarak söyleyebileceğimiz etkenlerdir.
Su kirliliğinin önlenmesi için evde alınabilecek birçok önlem bulunuyor. Geri dönüştürülebilir ürün kullanımı, çöpleri ayrıştırmak, giderlere atık madde atmamak, suyu verimli kullanmak, yağı asla gidere dökmemek, kimyasal temizleyicilerden uzak durmak evde alınabilecek önlemlerin başında geliyor.
Su kirliliği arttıkça insan hayatı ve doğa için büyük bir tehlike ortaya çıkmakta. Dünyada atık suların %80'inin nehirlere, okyanuslara ve göllere boşaltılması temiz suların azalmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla içme suları da azalmaya başlıyor.
Verilere göre dünyada 17 ülkede aşırı düzeyde su sıkıntısı yaşanıyor. Bunlar sırasıyla Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botswana.
Su kalitesi / su kirliliği, daha çok yerinde ölçümler ve/veya kaynağında alınan su örneklerinin laboratuvarda analizi ve incelenmesi ile belirlenmektedir.
Su kirliliği; göl, nehir, okyanus, deniz ve yeraltı suları gibi su barındıran havzalarda görülen kirliliğe verilen genel addır. Her çeşit su kirliliği, kirliliğin bulunduğu havzanın çevresinde veya içinde yaşayan tüm canlılara zarar verdiği gibi, çeşitli türlerin ve biyolojik toplulukların yok olmasına ortam hazırlar.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporu'na göre Türkiye'nin en önemli çevre sorunu su kirliliği. Dünya üzerinde yaşayan 2,1 milyar kişinin, yani her 10 bireyden 3'ünün evinde güvenli içme ve kullanma suyuna erişimi yok.
Toprak kirliliği; insanların toprak üzerinde sürdürdükleri faaliyetler sonucunda toprağın fiziksel, kimyasal, biyolojik ve jeolojik yapısında doğal kullanım amacına aykırı değişme, bozulma, yıpranma ve tükenmelerin meydana gelmesine “toprak kirliliği” denilmektedir (Bayazıt Hayta, 2006).
Oysa ki kullandığımız dezenfektan ve deterjanlar sularımıza karışıyor ve kirlenmesine neden oluyor. Suyun miktar ve kalite olarak yetersiz hale gelmesi toplumda en temel ihtiyaçların bile karşılanmamasına neden olur.
nucu oluşan sıvı veya katı atıklar, toksik maddeler, tarımsal gübre ve ilaçlar (pestisitler) ve hayvansal atıklar, su kirliliğine neden olan temel kirletici kay. azalır ve ekolojik denge bozulur. ortaya çıkmasına neden olur.
Çevre Üzerindeki Etkileri
Su kirliliği, balıklar, bitkiler ve diğer canlıların besin zincirini, biyolojik çeşitliliği ve ekosistemi bozan en önemli etkendir. Kimyasallarla kirlenmiş sular buharlaşarak yağmura dönüşür ve bu kirli yağmur toprağa düşer.
Okyanuslardaki plastik kirliliğinden en çok deniz kaplumbağaları, yunuslar, balıklar, köpekbalıkları, yengeçler ve deniz kuşları etkileniyor. Okyanus kirliliğinin en önemli sebeplerinden biri de petrol ürünlerini taşıyan tanklardan, petrol rafinelerinden veya hatlarından okyanuslara büyük oranda petrol dökülmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri