Mide yanması için evde uygulanabilecek birçok doğal tedavi bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi özetlenebilir: Karbonatlı su karışımı: Karbonat mide asitlerini nötralize ederek, bazı mide yanması ataklarını yatıştırabilir. Bunu yapmak için, bir çay kaşığı karbonatı bir bardak su içinde çözün ve yavaşça için.
MİDE YANMASI İÇİN NE YAPMALI? Mide yanmasına iyi gelen şeyler tüketilmelidir. Bol bol su içilmeli ve mide asidini arttıracak yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Meyve seçiminde mide asidini tetiklemeyecek meyveler tercih edilmelidir.
zencefil tüketmek, zencefil çayı içmek, gıda takviyesi ya da direkt besin olarak meyan kökü kullanmak, yemeklerde elma sirkesi tüketmek, yemek sonrasında kısa süre ile sakız çiğnemek, mide yanması şikayetinin önlenmesinde etkili olabilir.
1 bardak su ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı karbonat midedeki hidroklorik asidin etkisini azaltarak yanmanıza iyi gelecektir. Yemek yedikten hemen sonra içeceğiniz papatya ve meyan kökü çayı gıda asitlerini engelleyerek midede yanma oluşumunu engelleyecektir. Kekik çayı ise sindirimi kolaylaştırarak mideyi rahatlatır.
Aşırı kiloluysanız, kilo vermek mide yanması riskini azaltabilir. Yüksek proteinli, az yağlı yemekler tercih edilebilir. Zencefilli atıştırmalıklar veya zencefil çayı tüketilebilir. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenerek sigara ve alkol kullanımından uzak durulmalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Bazı içecekler ve yiyecekler (domates ve ürünleri, alkol, turunçgiller, kahve, yağlı ve çok baharatlı yiyecekler) daha fazla tahrişe ve yanmaya sebep olabilir. Kilolu olmak, fazla miktarlarda yemek, karın bölgesi sıkı giysiler giymek ve sigara içmek, mide yanmasını arttıran faktörlerdendir.
Bu nedenle yağsız ya da az yağlı süt tüketilmelidir. Mide yanmasını yatıştırmak için içilecek süt, tek seferde değil yudum yudum olacak şekilde az miktarda içilmesi daha etkili bir sonuç almanızı sağlar.
1- Soda: Maden suyu, içerdiği minerallerle mide asidini dengeleyerek mide yanmasına ve şişkinliğine iyi gelmektedir. Maden suyu, çok fazla yemek yemekten kaynaklı ortaya çıkan mide şişkinliğini hafifleterek hazmı kolaylaştırmaktadır. Mide fonksiyonlarının düzenli ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Bu durum genellikle mide asidinin yüksek seviyeleriyle ilişkilidir ve yemeklerden sonra ortaya çıkar. Ayrıca bazı yiyecekler ve içecekler, özellikle baharatlı ve yağlı yiyecekler, kafein, alkol ve asitli içecekler de mide yanmasına neden olabilir.
En sık karşılaşılan tipik reflü belirtileri arasında; midede yanma, ekşime, ağızda acı bir tat hissedilmesi, göğüste ağrı veya yediklerinin ağıza gelmesidir. Atipik reflü bulguları ise genellikle kulak burun boğaz hastalıklarıyla karıştırılmaktadır.
*mide asidi etkilerini rahatlatır ve asit ruflu semptomlarını rahatlatır. *Sulanmayı ve besinlerin emilimini artırarak sindirime yardımcı olur. *Kabızlığı giderir. *Yemeklerden yârim saat önce içilen sıcak su iştahı azaltır ve kilo vermeyi hızlandırır.
Mide Yanması İçin Bitkisel Çaylar
Nane ve Zencefil çayı sindirimi iyileştirir. Gaz ve mide bulantısı gibi mide sorunlarını yatıştırmaya yardımcı olduğu için asit reflüsü için harikadır. Ayrıca mide yanmasını yatıştırmak için papatya, meyan kökü, kaygan karaağaç ve hatmi bitki çayları uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Limon ve kimyon: Mide ağrısı için bitkisel çözümlerden biri olarak limon ve kimyon kullanılabilir. Kimyon asit-baz dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Eğer mide içerisinde aşırı asit olduğu için ağrı bulunuyorsa limon ile kimyonu karıştırarak tüketmek ağrıyı giderecektir.
Yoğurdun ise 'Kazein' denilen süt proteininin yoğurt bakterileri tarafından pıhtılaştırılması nedeniyle, mide asidi üzerindeki uyarıcı etkisi süte göre çok azdır.
Mide yanması, gastroözofageal reflü adı verilen bir hastalığın semptomudur. En kısa tanımıyla mide asidinin yemek borusundan yukarıya çıkmasından dolayı kaynaklanır. Bu durumdan kaynaklanan risk faktörleri, midede asit üretimini artıranların yanı sıra yemek borusuna asit reflüsüne izin veren yapısal sorunları içerir.
Strese bağlı yaygın gastrointestinal semptomlar arasında, mide ekşimesi, hazımsızlık, bulantı, kusma, ishal, kabızlık ve bununla ilişkili alt karın ağrıları bulunur.
Mide yanmasının mide ya da özofagus kanserinin belirtisi olabileceği belirtiliyor. İngiltere Halk Sağlığı Dairesi, hastalığa dikkat çekmek için bir kampanya başlattı ve uzun süre mide yanması şikayeti olan ya da üç hafta veya daha uzun süre yutma zorluğu yaşayan kişilerin doktora görünmeleri uyarısında bulundu.
Eğer ağrınız yanma ile birlikte gerçekleşiyorsa, mide asidini nötralize etmeye yardımcı olan antasitler, mide asidini azaltabilen H2 reseptör antagonistleri (H2RA), ya da proton pompa inhibitörleri kullanabilirsiniz. Bu tarz ilaçları kullanmadan önce bir sağlık kuruluşuna başvurmanızda fayda vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri