Mazot benzin gibi değil, jölenin içinde hava kabarcığı kalması gibi nokta nokta sular kalır içinde. Yarım litre kadar alkol ile yakıta yedirilebilir. Dipte biriken su yüksek kompresyonlu olduğundan dizel için tehlikelidir. Hatta bazı makinalarda yakıttaki su için uyarı ışığı olur.
Mazotta su deponun dibine çöker, yani satanın deposunda su seviyesi çok yüksekse emiş ağzı sadece su emer. Depodaki suyun üstünden mazotu emiyorsa zaten sorun yoktur.
Depomuzun altında yakıt suyunu biriktirme cukurluğu,haznesi olması gerek bu haznenin altında da bir musluk.Yakıt depoda çok bekledikten sonra vede aklımıza geldikçe ve YAKIT DEPOSU SALLANMADAN ÖNCE bu musluğu altına bir cam bardak koyup acar biraz örnek alırız su varsa bitene kadar boşaltırız.Böylece depo dibi ...
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
Mazot su ayırma hunisi, bunlardan bir tanesidir. Mazot ile suyu ayırarak farklı işlemlerde de kullanılmasını sağlar. İşleme yönelik kullanılan kaplar genellikle armut şeklinde, kapağı ve kısa boynu bulunan, sıvıların eşit şekilde dökülmesini sağlayan musluğa sahip araç olarak biliniyor.
İlgili 35 soru bulundu
❖ Suda çözünmez. Alkol, eter, aseton içerisinde çözünür.
B) Emülsiyon(sıvı-sıvı): Sıvı –sıvı HETE- ROJEN karışımlara emülsiyon denir. ÖR: Yağ- su, benzin-su, süt, mazot-su, benzin-mazot, aseton-su, CCl4-su,...
Su, haznenin altındaki bir valfı açarak ve haznenin sadece dizel içerinceye kadar akmasını sağlayarak boşaltılabilir. Pek çok yakıt filtresi, su uyarı seviyesine ulaşırsa, motor kontrol ünitesine veya doğrudan sürücüye (kontrol panelindeki lamba) sinyal göndermek için bir su sensörü içerir.
AdBlue sıvısını, dalgınlık sonucu dizel yakıt deposuna döktüğünüzde aracınızı sakın çalıştırmayın. Aracınızı bu şekilde çalıştırırsanız, yakıt ile AdBlue'nun karışması yakıt pompasına ve enjeksiyon sistemine çok ciddi hasar verir. Öncelikle yakıt deponuzun güvenli bir şekilde boşaltılması ve iyice temizlenmesi gerekir.
Eğer aracın deposu boşken dizel yerine benzin konursa araç hiç çalışmayabilir fakat depo doluyken yanlış yakıt dolumu yapıldıysa araçta performans kaybı olabilir ve araç 1 km dahi gidemeyebilir.
Ynt: Bekleyen Mazot ...
Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar. Benzin öyle değildir 6 ay sonra kullanılamaz hale gelir tortu yapar dıştan takma motorlardaki arızaların sebebi budur.
Sadece ağız kirlenmişse su ile çalkalanmalıdır. Bol miktarda yutulması durumunda zorla kusturulmadan doktora götürülmelidir.
Kapak açık olmadığı sürece benzin uçmaz. Belki oktan değişikliğine uğrayabilir ama kesinlikle uçmaz.
VEZİR arkadaşımız depodaki suyun aşağı çökeceğini ve donacağını yazmış. Kasıtlı olduğunu zannetmiyorum. Çünkü çoğu kişi öyle zannediyor ancak gerçekte Benzin, mazot, gazyağı, yağ vb. gibi maddelerle suyu karıştıramazsınız. Çünkü birbiri içinde çözünmezler.
Pistonların sıkıştırma hareketinde su sıkışamaz ve piston kolu yamulur. Motor çalışmaya devam ederse silindiri berbat eder. Alınan suyun çokluğuna, motorun o anki çalışma devrine göre araç blok dahi patlatabilir. Motor bloğunun patlaması bir aracın başına gelebilecek en kötü sorundur.
Aracınızı genel bakım için servise verdiğinizde AdBlue tankı da dolduruluyor ve bir AdBlue tankı ile 10 bin ila 15 bin km arasında yolculuk yapabiliyorsunuz.
Peki bu karışıma su ekler ya da AdBlue deposunu su ile doldurursak ne olacak? Su AdBlue sıvısının işlevini görmediği için emisyon değerleriniz düşmeyecek ve katalizör hasar görmeye başlayacaktır. AdBlue'nun yaptığı görevi su karşılamayacak ve böylelikle aracınızın katalizörünü bozacaksınız.
Dizel motorlu araçların emisyon değerlerini düşürmek için kullanılan Adblue, %32,5 oranında temizlenmiş üre ile %67,5 oranında saf sudan oluşur. Seçici katalitik indirgeme sistemi yani SCR sistemine sahip olan araçlarda kullanılan bu emisyon sıvısı, egzoz gazında bulunan azot oksitin azaltılmasını sağlar.
Araç alıştığınızın dışında bir ses çıkarıyorsa ya da sarsıntı ile çalışıyorsa mazot filtresi tıkalı olabilir. Bu gibi bir durumda aracı daha fazla zorlamadan en kısa sürede teknik servise götürmeniz gerekir. Mazot filtresi tıkalıysa ve aracı kullanmaya devam ederseniz motorun zorlanmasına yol açabilirsiniz.
Mazot pompası arızaları da araçlarınızda meydana gelebilecek arıza türleri arasında yer almaktadır. Mazot pompalarının mazot kaçırması durumunun ana sebebi yakıt filtrelerinizdir.
Ancak mazot filtresinin değişim aralıkları yağ filtresine göre daha geniştir. Aracınızda kullandığınız yakıtın kalitesi, mazot filtresini ömrünü doğrudan etkileyen bir unsurdur. Mazot Filtrenizi, her 30.000 km. de bir kez yada iki yılda bir kez değiştirin.
Mazot benzin gibi değil, jölenin içinde hava kabarcığı kalması gibi nokta nokta sular kalır içinde. Yarım litre kadar alkol ile yakıta yedirilebilir. Dipte biriken su yüksek kompresyonlu olduğundan dizel için tehlikelidir. Hatta bazı makinalarda yakıttaki su için uyarı ışığı olur.
Dizel yakıt depoları, benzinin aksine dizel yakıtının havayla yer değiştirecek şekilde buhar basıncı olmaması nedeniyle su yoğuşmasına maruz kalır. Bir yakıt deposu sıcakken hava genleşir ve dışarı çıkmaya zorlanır. Depo geceleyin soğuduğunda, nemli hava depoya çekilir ve su daha soğuk depo duvarlarında yoğuşur.
Günlük hayatımızda pek çok alanlarda kullandığımız BENZİN, GAZYAĞI, MOTORİN, FUEL-OİL, ZİFT, KATRAN yer altından çıkarılan ham petrol denilen ağır bir sıvı maddeden elde edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri