Özellikle de yaz aylarında daha az kullanılan tuvaletlerde, bu kokuların yayıldığını daha sık görürüz. Lağım kokusu atık su gider sistemindeki atıkların bozulması ve çürümesi ile iyice kokar. Hatta bu esnada çürüme ile ortaya lağım gazı çıkar. Bu gaza çoğu bölgede metan gazı da denilir.
Bir kase suya birkaç damla limon suyu ya da sirke eklenerek bir karışım hazırlamak mümkündür. Bu karışım lavabo deliğine döküldüğünde etkili olur. Bu karışım sayesinde lavabodaki kötü kokuları kısa sürede gidermek mümkündür. Karbonat ve sirke, koku giderici bir diğer karışımın ana malzemeleridir.
Lavabo kokusu karbonat ve sirke kullanılarak giderilebiliyor. Akla ilk gelen bu yöntemde öncelikle lavabo deliklerinin üzerini kapatacak şekilde yarım ya da bir su bardağı karbonat boşaltmanız gerekiyor. Ardından asidik özelliğe sahip bir miktar sirkeyi karbonatın üzerine dökerek köpürmeleri izleyebilirsiniz.
Banyo giderlerinde biriken saçlar ve kıllar zamanla kıkırdak boru içinde birikir ve sürekli ıslak ve nemli kalan bu yüzeyde kötü kokuya sebep olur. Bu koku her ne kadar lağım kaynaklı olmasa da lağım kokusuna çok yakın kokulardan bir tanesidir.
Borularda birikip kalmış yiyecek kalıntıları, atık yağlar, lavabo sifonunun düz olması ya da çok kullanılmayan lavabo sifonundaki su birikintisinin zaman içinde koku yapması gibi nedenler, bu kokuların oluşmasının en yaygın sebeplerinden.
İlgili 16 soru bulundu
Limon suyu ile karbonatı karıştırarak gidere dökerseniz koku gider ve daha güzel bir ortam oluşur. Limon giderdeki tüm kötü kokuları emer ve o kokuların yumuşamasını sağlar. Bir süre sonra kötü koku tamamen ortadan kalkar ve doğal kokusu meydana çıkar.
Kimi zaman özellikle tatil dönüşleri evde lağım kokusuyla karşılaşılır. Sıcak havalarda daha çok kullanılmayan tuvaletlerden de bu kokuların yayıldığını görebiliriz. Lağım kokuları bütün lağım sisteminde bulunan maddelerin bozunmasına bağlı olarak oluşan gazlara özellikle lağım gazına bağlıdır.
En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz. Karbonat ve limon suyu karışımı da tuvaletteki istenmeyen kokuların giderilmesinde oldukça etkili.
Sadece bir limonu dilimleyin ve tuvalete ya da banyonuza koyun. Limon kötü kokuları emerek aşırı kokuyu yumuşatır. Kendi doğal kokusunu salar. Aşırı derecede rahatsız eden kötü kokunun şiddetinin azaldığını fark edeceksiniz.
Tıkanıklıkları açar: Lavabo açıcılar, lavabo ve giderlerde oluşan tıkanıklıkları etkili bir şekilde açar. Suyun akışını düzenler ve su birikintilerini önler. Kötü kokuları giderir: Koku giderici özellikleri sayesinde lavabo ve giderlerde oluşan kötü kokuları etkili bir şekilde yok eder. Ferah bir ortam sağlar.
4 tane limonun suyunu 1 bardak su ve ortalama çeyrek fincan karbonat ile karıştırın. Biraz köpürme olacaktır bu yüzden büyük bir şişe ya da kap kullanmanızı tavsiye ederiz. Köpürme dindikten sonra karışımı direkt tuvalete ve lavaboya dökebilir ya da sprey şişesine koyarak banyo spreyi gibi kullanabilirsiniz.
Karbonat ve Sirke
Özelikle lavabodaki deliklerin üzerini kapatacak miktarda karbonat dökün. Ardından sirkeyi karbonatın üzerine dökün ve köpürmesine izin verin. Bu karışımı 15 dakika beklettikten sonra, lavabonun içine sıcak su boşaltın. Bu sayede lavabo tahliye boruları temizlenecektir.
Bizim musluk sularımızda ise ucuz olması ve etkisinin daha uzun sürmesi nedeniyle klorlama kullanılmaktadır. Dezenfekte edilmemiş suyun içerisinde bulunan doğal ve sentetik organik bileşenler, klorla bir araya geldiklerinde THM (trihalometan) oluşumuna sebep olurlar.
ALO 181'DE HEDEF VATANDAŞ MEMNUNİYETİ
Gider borularında kaçak olması lağım kokularının eve dolmasına neden olur. Uzun süre kullanılmayan giderlerde su kalmadığından kötü koklara neden olabilmektedir. Borunun U bölümünde biriken bir miktar su lağımdan ve atık su gider borularından gelen kokuların eve dolmasını engeller.
Kanal kokusu, mikrop ve bakteriler hava solunumu problemlerine neden olmakta ve insan sağlığına zarar vermektedir.
Bazı bakteriler bağırsaklarda ve sindirim sisteminde enfeksiyona neden olabilir. Bu, normalden daha yüksek bir gaz hacmine ve kuvvetli kokuya sebep olur. Sindirim sistemi enfeksiyonu olan kişilerde, sıklıkla karın ağrısı ve ishal görülür. Bakteriyel bir enfeksiyonunuz olup olmadığını anlamak için doktorunuza görünün.
Havalandırma, kolon borusundan büyük olmalıdır. Binanın ömrü, bina içi kanalizasyon boru tesisatının sağlıklı yapılmasıyla da ilgilidir. Kanalizasyon tesisatı, bina içinde yasayanların sağlıklarını da doğrudan etkiler.
Saline içerikli solüsyonlar kulak kirini temizlemek için oldukça doğal ve etkili maddelerdendir. Yapmanız gereken bir çay kaşığı tuz ile yarım su bardağı suyu karıştırarak tuzlu su çözeltisi hazırlamaktır. Ardından, temiz bir kulak çöpünü bu solüsyona batırıp kulak içinizi temizleyebilirsiniz.
Ağız İçindeki Yemek Artıkları: Ağız hijyenine dikkat edilmediği durumlarda, yemek sonrası dişler arasındaki boşluklara, ağız içindeki anatomik bölgelere veya bademcik oluklarına yemek artıkları dolabilir. Temizlenmediklerinde, bu artıklarda ağız içindeki mikroorganizmalar üreyerek kötü ağız kokusu meydana getirirler.
Öncelikle küf ve rutubet kokuları çeşitli nedenlerle oluşabilir. Bazen, sızdıran bir boru veya zeminde düzgün şekilde kurutulmamış ıslak bir nokta olabilir. Diğer zamanlarda, evdeki yüksek nem seviyelerinden kaynaklanabilir. Sebep ne olursa olsun, küf ve rutubet kokuları rahatsız edici ve hatta tehlikeli olabilir.
Naftalini marketlerden temin ederek ölçülü şekilde lavaboya koyabilirsiniz. Naftalin suyla temas ettikçe kötü kokuyu giderecektir. Kullanılmayan küvetlere naftalin ekleyip banyonun daha iyi kokmasını sağlayabilirsiniz.
Klozetinizin kenarının alt kısmına klozetin üst kısmını saran ve bloğu güvende ve sabit tutan esnek, plastik bir 'kol' yardımıyla asılırlar.
En kolayı pis su tankını tatlı su ile doldurmak ve içine sirke eklemektir. 85 litrelik bir tank için bir şişe sirke yeterli olur düşüncesindeyim. Depoyu tatlı su ile yıkayıp, iyice doldurun ve içine sirke ekleyin. Bir gece kalsın, ertesi gün durulayın.
Neden: Musluğunuzdan çürük yumurta kokusu geliyorsa, en yaygın suçlu su kaynağınıza karışmış olan kükürt bakterileridir. Kötü koku çoğunlukla bir kuyuda hidrojen sülfür gazı üreten oksijen eksikliğinden meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri