Bu nedenle yüksek rakımlı yerlerde sıvılar deniz seviyesindeki kaynama noktasından daha düşük sıcaklıklarda kaynar. Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar.
Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselecektir. Aynı ortamdaki bütün sıvıların kaynama anındaki buhar basınçları eşittir, ancak maddelerin kaynama sıcaklığı maddenin cinsine, saflığına ve ortamın dış basıncına bağlıdır.
Kapağı kapattığında iç basınç artacağı için kaynama derecesi 100'den 150 ye çıkacaktır. Ama kapağı kapattığında suyun ısısını etkileyecek etmenleri azaltacağın için 150 derecelik kaynama ısısına daha çabuk ulaşacaktır. Yani kapalı kaptaki su daha çabuk kaynar.
Kaynama noktası, sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olduğu andaki sıcaklığıdır. Buhar basıncı yüksek olan sıvılar uçucudur ve kaynama noktaları düşüktür. Vakum işlemiyle buhar basıncı arttırılarak, kaynama noktası yüksek olan sıvılar oda sıcaklığında kaynatılabilir.
Deniz seviyesinden yükseğe çıkıldıkça atmosfer basıncının düşmesine bağlı olarak suyun kaynama noktası da değişkenlik gösterir. Bu nedenle yüksek rakımlı yerlerde sıvılar deniz seviyesindeki kaynama noktasından daha düşük sıcaklıklarda kaynar.
İlgili 36 soru bulundu
Dikkat ederseniz, basınç düştükçe, suyun kaynama sıcaklığı da dikkate değer miktarda azalmaktadır. En nihayetinde, kusursuz vakuma ulaştığınızda su, neredeyse anında kaynayacaktır; çünkü sıcaklık en fazla -270°C'ye kadar düşebilecektir.
Suyun donma noktası ile beraber aynı zamanda kaynama noktası yine deniz seviyesi üzerinden ele alınan derece eşliğinde ifade edilir. Bu konuda örneğin su deniz seviyesinde 100 santigrat derecede kaynar. Aynı zamanda 8848 metre yüksekliğindeki Everest Dağı'nda ise, su 70 derecede kaynama noktasına ulaşır.
Kaynar suya tuz eklenirse, çözeltinin kaynama sıcaklığı artar. Eklenen tuz miktarı artıkça kaynama sıcaklığı daha da artacaktır. Bunun nedeni ise, çözücünün (su) çözeltiden (su + tuz) buharlaşması için daha fazla enerjiye (ısı) ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır.
KAYNAMA NOKTASINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER:
1- Sıvının cinsi: Sıvının kimyasal yapısı değiştikçe kaynama noktası değişir. Kısaca sıvı molekülleri arasındaki çekim kuvveti arttıkça sıvının kaynama noktası artar. 2- Açık hava basıncı: Sıvı yüzeyine etki eden açık hava basıncı (Po) arttıkça sıvının kaynama noktası yükselir.
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
Düdüklü tencerenin çalışma prensibi temelde içerisindeki buhar basıncını arttırmak suretiyle yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükseltmek üzerine kuruludur. Tencere kilitlerle tamamen kapalı olduğu için oluşan buhar dışarı çıkamaz. Böylece, tencere içi sıcaklığı 125 dereceye kadar yükselebilir.
Suyun kaynama derecesi deniz seviyesiyle doğrudan ilişkilidir. Ancak günlük hayatımızda bunu genelde deniz seviyesinin üzerinde olacak şekilde kullanılırız. Yani evde ocakta kaynattığımız suyun kaynama derecesi 100 derecedir ve ortalama olarak 20 dakikada kaynamaktadır.
Basınçtan dolayı suyun kaynama sıcaklığı artar.Suyun kaynama sıcaklığı arttığında düdüklü tencere içinde pişen sulu bir yemeğin sıcaklığı 100 derece üstüne çıkacağı için yemek daha çabuk istediğiniz sıcaklığa ulaşır.Bu nedenle düdüklü tencere kullanılır.
Saf su tuzlu sudan daha çabuk kaynar.
Saf suyun kaynama noktası 100 °C iken, tuzlu suyun 101, 102 hatta 103 °C gibi farklı değerler alabilir. Tuzlu suyun kaynama noktası daha yüksek olduğu için, daha fazla ısı aldıktan sonra kaynamaya başlayabilir, ve bu olay daha geç olacaktır.
Buharlaşma sıvının yüzeyinde gerçekleşir. Kaynama ise sıvının tamamında gerçekleşir.
Alkollü bir sıvının kaynatılması sırasında alkol miktarı yükseldikçe kaynama noktası düşmektedir.
Hava basıncını azalttıkça suyun kaynama noktası da düşer.
Suyun kaynama noktası neden diğerlerinden yüksektir? Suyun içinde bağlar bulunur ve bu bağlar dahageç ısınmaya neden olur bu yüzden suyun kaynama noktası diğerlerinden daha fazla olmuş olur.
Buhar basıncı sıcaklık arttıkça artar ve kritik noktada sınır değerine erişir. Moleküllerin sıvı yüzeyini terk ederek buhar fazına geçebilmeleri için diğer moleküllerin çekim kuvvetlerinden kurtulmaları gerekir.
Temel prensip; kabın içindeki buhar basıncını arttırarak, yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükseltmesi, tencerenin içindeki buhar basıncını kontrol edebilmesi ve basıncın fazlasını kontrollü biçimde tahliye etmesidir.
Tuzun kaynama noktası sudan çok daha yüksek olduğu için tuzlu suya ısı uygulandığında tuzun yapısı değişmez ama su hızla buharlaşır. Damıtma için tuzlu su tamamen buharlaşana kadar ısıtılır. Bu işlemin sonunda sadece tuz kalır.
Tuz kaynamayi gecirtirir. Bu yüzden sekerli su tuzlu sudan daha az süreyle kaynar.
Cevap: Kanımız yaklaşık olarak saf bu ile aynı sıcaklıkta yani 100 santigratderece civarında kaynar.
Suyun farklı donma ve kaynama ile buharlaşma süreleri bulunmaktadır. Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar.
Cevap: -18 derecedeki dolapta su; Kaç litrelik su koyduğunuza ve hangi malzemeden yapılmış şişe kullanıldığınıza bağlı olarak değişir. Ancak 1 Litrelik plastik şişedeki buz -18 derecedeki dolapta yaklaşık 1,5 saatte yani 90 dakikada donar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri