Kimyasal bileşikler, inorganik ve organik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılırlar. İnorganik bileşiklerin en önemlileri; su, asitler, bazlar ve tuzlardır. Organik bileşikler ise; karbonhidratlar, yağlar, proteinler ve nukleik asitlerdir.
İnorganik, organik olmayan anlamına gelir. Biyolojide su, mineral, asit, baz, tuzlar gibi canlıların yapısında bulunan ancak canlı olmayan veya bir canlı tarafından üretilmemiş bileşiklerdir.
Bu tür besinler, bitkisel veya hayvansal kaynaklardan elde edilir ve protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller gibi çeşitli besin öğeleri sağlar. Örneğin, meyve, sebze, et, balık, süt ve süt ürünleri organik besin grubuna verilebilecek güzel örneklerden.
Organik maddeler karbon içeren kompleks bileşiklerdir. Karbon atomunun özelliklerinden dolayı çok çeşitli organik maddeler vardır. Hücrelerde bulunan organik maddelerin başlıca tipleri karbohidratlar, lipitler, proteinler ve nükleik asitlerdir.
Hayvan ve bitkilerin yapısındaki organik madde esas olarak; karbonhidratlar, yağlar, proteinler olmak üzere 3 grupta toplanırken bunların dışında daha az miktarda inorganik maddeler (mineraller) , vitaminler ve nükleik asitler de bulunur.
İlgili 27 soru bulundu
Kimyasal bileşikler, inorganik ve organik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılırlar. İnorganik bileşiklerin en önemlileri; su, asitler, bazlar ve tuzlardır. Organik bileşikler ise; karbonhidratlar, yağlar, proteinler ve nukleik asitlerdir.
Bütün organik bileşikler temel olarak karbon atomu içeren bileşiklerdir. İnorganik bileşikler genellikle karbon atomu içermeyen maddelerdir. Bununla birlikte, karbondioksit (CO2) ve kalsiyum karbonat (CaCO3) gibi karbon içeren inorganik bileşikler mevcuttur.
İlaçlama yapılmış gıdalar da eğer yapısında karbon ya da karbon bileşenleri bulunduruyorsa organiktir. Örneğin; bir domates ilaçlanmış ya da genetiğiyle oynanmış olsun. Domatesin yapısında karbon veya karbon bileşenleri var ise bu domates organiktir. Tanıma göre organik bu şekilde açıklanabilir.
—Organik kimya, karbon içeren bileşikler kimyasıdır; ancak karbon atomu içeren her bileşik organik olmak zorunda değildir. —Örneğin, yapısında karbon içeren CO, CO2, Na2CO3 ve KCN gibi bileşikler organik değil anorganiktir.
Organik (=ekolojik, biyolojik), üretimde kimyasal girdi kullanmadan, her aşaması kontrollü ve sertifikalı üretim biçimidir. Ekolojik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır.
Organik tarım, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Doğal dengeyi koruyarak hava ve su gibi yaşamsal kaynakların ve doğal hayatın korunmasını amaçlayan bir üretim yöntemidir.
Doğal ürün; doğada bulunan, doğal olarak yetişen. üründür. Organik ürün ise; üretiminden itibaren her. aşaması kontrollü ve sertifikalı üründür.
Vitaminler vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmak için küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu, doğal gıda maddelerinde çok az miktarda bulunan organik bileşiklerdir.
Doğada su katı, sıvı ve gaz hâllerinde görülür. Kimyasal formülü (H2O) 2 hidrojen ve 1 oksijen atomundan meydana gelir.
Hidrojen atomları arasında bulunan 105o'lik açı nedeniyle su molekülü bipolar (iki kutuplu) yapıdadır.
Su, H2O molekül yapısında bir inorganik maddedir. Su molekülü, merkezinde bir oksijen atomu, iki köşesinde birer hidrojen atomu, diğer iki köşesinde ortaklanmamış elektron çiftleri bulunan bir düzgün olmayan dörtyüzlü şeklindedir. H O H bağ açısı 104,5o'dir.
Bir ürün paketlenmişse organik ürün olduğunu üzerindeki etiketinden ve etiketinde bulunması gereken; organik tarım logosu, kontrol ve sertifika kuruluşu kodu ve logosu, Yönetmeliğe göre üretildiğine dair ifade ve sertifika numarasını bakarak anlarız.
Genelde canlıların yapısında yer alan yağlar, Karbonhidratlar ve nükleik asit ile beraber vitaminler organik olarak ifade edilir. Aynı zamanda bunlar içerisinde protein de yer alır. Yani diğer bir ifadeyle vitamin organik bir bileşendir. Kovalent bağlı moleküler olarak bilinirler ve üstelik her biri C - C bağı içerir.
Sabun, uzun zincirli organik yağ asitlerinin Na veya K tuzlarıdır.
Anorganik kimya, organik olmayan yani C-H bağı içerme- yen bileşiklerin özelliklerini ve kimyasal davranışlarını inceler. Karbon elementine sahip olmayan asit, baz, tuz, su, mineral gibi bileşikler anorganiktir.
Toprak içerisinde havayı, suyu, organik maddeyi ve çeşitli canlıları barındıran doğal bir ortamdır. Organik maddenin kaynağı hayvan gübresi, bitki kökleri, dal, yaprak, sap, saman, anız ve çeşitli organik atıklardır. Ayrıca torf, leonardit ve gidya önemli organik madde kaynaklarıdır.
Organik gıda: üretildiği topraktan tüketimine kadar her aşaması kontrollü olan, organik yöntemlerle üretilen gıdalar anlamına gelir. Doğal gıda: doğada bulunan, doğal olarak yetişen gıdalar bu gruptadır. Doğal besin ögelerinin minimal müdahale ile yetişmesi anlamına gelir.
Yani, vurgulamak gerekirse, insanların tükettiği sofra tuzu veya yemek tuzu inorganik bileşiklerdir.
Mineral doğal şekilde oluşan, homojen, belirli kimyasal bileşime sahip inorganik kristalleşmiş katı bir maddedir.
İnorganik bileşikler su, asit, baz, mineral ve tuzdur. İnorganik bileşikler arasında mineraller içinde kalsiyum, potasyum, iyot, fosfor, demir, flor, sodyum, klor, fosfor, çinko, kükürt, magnezyum bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri