Kunduz (Peştuca:
Paştun ya da Peştu (Peştuca: Paştun ya da Pahtun, Hintçe: Pathan, Farsça: Afgan), Afganistan'ın güneydoğusu ile Pakistan'ın kuzeydoğusunda yaşayan İranlı bir ulus. Konuştukları dil, İran dillerinden Peştucadır.
Bu savaşta başarı elde edemeyen İngilizler, 8 Ağustos 1919'da imzalanan Ravalpindi Antlaşması ile Afganistan'ın bağımsızlığını tanımıştır. Bu antlaşmanın ardından 19 Ağustos 1919 tarihinde Emanullah Han tarafından Afganistan'ın bağımsızlığı ilan edildi.
Taliban rejimi, şeriatı Hanefi fıkıh mezhebine ve Molla Ömer'in dini fermanlarına göre yorumladı.
Afganistan'daki son Cumhurbaşkanlığı seçimleri, iki defa ertelemenin ardından 28 Eylül 2019 tarihinde düzenlenmiştir. 18 Şubat 2020 tarihinde açıklanan sonuçlara göre Eşref Gani'nin %50,6 oy oranı ile ilk turda tekrar Cumhurbaşkanı seçildiği duyurulmuştur.
İlgili 31 soru bulundu
Özel hayatı
1999 yılında, Hamid Karzai, Pakistan'da yaşayan Afgan mültecilere doktor olarak bir kadın doğum uzmanı Zeenat Kureyş ile evli olup 25 Ocak 2007 tarihinde doğmuş Mirwais isminde oğlu bulunmaktadır. Varlık beyanı göre, Karzai, 525 $ aylık maaş almakta ve banka hesaplarında az 20.000 $ bulunmaktadır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 46 yıl aradan sonra Türkiye'den Afganistan'a cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyareti 18 Ekim 2014'te gerçekleştirdi. Ziyaret vesilesiyle iki ülke arasında Stratejik Ortaklık ve Dostluk Anlaşması imzalandı.
Bir İslâm ülkesi olan Afganistan'da nüfusun % 99'u müslüman olup ekseriyeti Hanefî mezhebine mensuptur. Sünnîler'in dışında Şîa'nın farklı kollarına mensup olanlar da % 15-20 gibi önemli bir oranı temsil etmektedir. Afganistan'da az sayıda Hindu, Sih ve yahudi de yaşamaktadır.
Suriye ve Irak coğrafyalarındaki bu Vahabi örgütler arasında bugün en etkin olanı IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) adındaki Vahabi terör örgütüdür.
Armanın alt kısmında Afganistan İslam Devleti "دا افغانستان اسلامی دولت" yazıyordu. Taliban tarafından kullanılan düz beyaz bayrak. 1997'de Taliban, kelime-i şehadet içeren beyaz bir bayrak kullanmaya başladı. 1992 yılında kullanılan bayrakla aynı, ancak Peştuca ve Darice metinler yer almaktadır.
Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesi veya Sovyet-Afgan Savaşı, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'daki Marksist hükûmetin daveti üzerine Afganistan'a girerek, İslamcı mücahitlere karşı savaştığı 9 yıl süren bir savaştır.
Afganistan da TBMM'yi tanıyan ikinci ülke olmuştur.
Tarım faaliyetleri, Afgan nüfusunun en önemli geçim kaynağıdır. Ülkenin GSYİH'nın yaklaşık %30'u tarımsal üretim kaynaklı olup halkın %85'i geçimini tarımdan kazanmaktadır. Tarımsal üretimin önemli kısmı, buğday başta olmak üzere, daha çok yurtiçi tüketime yönelik üretilen tahıllardan oluşmaktadır.
Hazaralar dini pratik açıdan Caferilere ancak halk inançları bakımından Anadoludaki Alevilere benze- mektedirler. Bu bağlamda Afganistan, İran ve Pakistan'da bu mezhebe mensup olan Hazaralar Alevi olarak da anılmaktadır.
Afganistan'ın etnik yapısını Türkler, Tâcikler, Nuriler, Çaraymaklar, Beluçlar, Hindular, Peştunlar, Araplar, Tacikler, Hazaralar, Aymaklar oluşturmaktadır. Afganistan'da Peştunlardan sonra en fazla nüfusa sahip millet Türklerdir.
Harf harf bulmaca çözen kişilerin karşısına sık sık Afgan Halkı sorusu çıkmaktadır. Afgan Halkı bulmaca cevabı Peştu cevabıdır.
Cema'at'üt-Tevhid vel-Cihad grubunun amacı; Irak'taki koalisyon güçlerinin geri çekilmesini sağlamak, Irak hükûmetini düşürmek, işgal kuvvetleriyle birlikte çalışanları öldürmek, Şia nüfusu marjinalize edip askerî gücünü kırmak ve tamamen şeriat kanunlarıyla yönetilen bir İslâm devleti kurmak.
Günümüzde IŞİD, Irak'ın kuzey ve kuzeybatısı ile Suriye'nin doğusunda aktif olmaya devam ediyor. Ancak yakın geçmişte özellikle Suriye'de kuzeydoğudan, yani özerk Kürt yönetim bölgesinden doğru faaliyette bulundu.
Muhammed bin Abdülvehhâb kendi düşüncelerini Kur'an ve Hadislerde olmayan her şeyin reddi, esas İslam'a dönüş olarak tanımlar. Abdülvehhâb'ın etkilendiği İbn Teymiyye ve Ahmed bin Hanbel gibi İslam alimlerinin düşüncelerinin ve şirk olarak görülen şeylere karşı duruşlarının etkisi Vehhabîlik akımında baskındır.
İran-Türkiye sınırına inşa edilmiş ve Afganlar başta olmak üzere ülkeye izinsiz göçe engel olmayı amaçlayan duvar. Afganların Türkiye'ye göçü, büyük miktarda Afgan'ın Türkiye'ye geldiği Sovyet'in Afganistan'ı işgaline kadar uzanır.
Taliban'ın gücünü ölçmek daha da zor. ABD Kara Harp Okulu bünyesindeki Terörizmle Mücadele Merkezi'ne göre Taliban 60 bin savaşçıdan oluşan çekirdek bir güce sahip. Taliban'a destek veren diğer askeri gruplarla birlikte sayı 200 bini geçiyor.
Afganistan özellikle ihracat ürünleri de olan el yapımı halı, kilim ve mücevherleriyle ünlüdür. Başkent Kabil'de birçok farklı bölgede bulunabilecek ürünler anlamlı hediyeler olacaktır.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Türkiye yaklaşık 183 bin Afgan sığınmacıya evsahipliği yapıyor. 300 bin Afgan ise kalıcı olarak Türkiye'ye yerleşmiş durumda.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre, 2020'de Türkiye'de uluslararası koruma altında 116 bin 403 Afgan sığınmacı bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri