Maddeler ısı etkisi ile hâl değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz hâlini alır.
Atmosferde bulunan su buharı ani yoğunlaşmalar yaşarsa yağmur yağar, yoğunlaşma ortamı aniden ve aşırı soğursa su buharı direkt yoğunlaşma olmadan katı hâle geçer. Buna da kırağılaşma denir. Buharlaşma, bir hâl değişimidir. Sıvıların ısı alarak gaz hâline geçmesidir.
Donma: Sıvı maddelerin dışarıya ısı vererek katı hâle geçmesine donma denir.
Sıvı maddenin ısı vererek katı hale geçmesidir. Gaz halindeki maddenin ısı vererek sıvı hale dönüşmesidir. Gaz halindeki maddenin sıvı olmadan katı hale geçmesidir. Buharlaşma ve yoğuşma olayları birbirinin tersidir.
Bir tabağa bir kaç tane buz bırakıp sudan yukarıya doğru yükselen su buharının üzerinde tutarsak tabağın alt kısmının ıslandığını fark ederiz. Buhar soğuk bir yüzeye rast geldiğinde hızlı bir şekilde ısı kaybederek tekrar su haline gelir bu duruma YOĞUŞMA adı verilir.
İlgili 45 soru bulundu
Çaydanlıkta kaynayan sudan çıkan buhar suyun gaz hâline iyi bir örnektir. Gaz hâlindeki bir maddenin ısı kaybederek tekrar sıvı hâle gelmesine ise yoğunlaşma denir. Çaydanlıktan çıkan su buharına soğuk tencere kapağını tuttuğumuzda su buharı tencere buharında ısı kaybeder ve su damlacıkları oluşur.
o Su 0 °C 'nin altında donar, 100 °C 'nin üzerindeki sıcaklıkta ise buhar haline dönüşür, 0 ile 100 °C arasında ise sıvı haldedir. o Su, üçlü noktası olarak bilinen 273.16 kelvin(0,01 °C) sıcaklık değerine tekabül eden durumda sıvı, katı ve gaz halde dengede bulunabilir.
Saf bir maddenin sıvı halden katı hale geçmesi- ne donma denir. Donma olayının gerçekleştiği sıcaklığa donma sıcaklığı (donma noktası) denir. ➢ Madde donarken etrafa ısı verir. Su donarken etrafa ısı verir.
Doğada suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, Uluslararası Hidroloji Sözlüğü'ne (WMO, 2012) göre suyun kaynama noktası altındaki sıcaklıklarda sıvı halden gaz haline geçişi olarak tanımlanmaktadır (Şekil 1).
Ortam sıcaklığı düştüğünde de cıva büzülür ve hacmi küçülür. Su da bir sıvı olmasına rağmen diğer sıvılar gibi ısı verdiğinde hacmi azalmaz. Su, ısı verdiğinde de hacmi artar. Bu sadece suya özgü bir özelliktir.
Süblimleşme, katı maddelerin ısıtılınca, ara bir hâl olan sıvı hâle geçmeden doğrudan gaz hâle geçmesi. Süblimleşme endotermik faz değişimidir.
Bu fiziksel olayın meydana geldiği sıcaklığa erime sıcaklığı denir. Erime, donmanın tersi olarak da ifade edilebilir; zira donma olayında madde ısı verir, erime olayında madde ısı alır.
Soğutmanın Tanımı : Soğutmanın tanımı değişik şekillerde yapılabilir. Bir madde veya ortamın ısı kaybetmesine soğuma dendiği gibi, ısı kaybının neden olduğu, sıcaklık düşmesine de soğuma adı verilmektedir.
Isı arttığında (örneğin, su kaynadığında) moleküllerin kinetik enerjisi artar, bu da hidrojen bağlarının zayıflamasına ve kopmasına sebep olur. Bağlar koptuğunda, su molekülleri sıvı halden gaz hale geçer ve biz de bunu buhar olarak gözlemleriz.
Çevreden ısı alarak katı halden sıvı hale geçmeye erime, sıvı halden gaz hale geçmeye ise buharlaşma adı verilir. Çevreye ısı vererek gaz halden sıvı hale geçmeye yoğuşma, sıvı halden katı hale geçmeye ise donma adı verilir.
Bildiğiniz gibi Saf suyun 1 atm'de kaynama ve yoğuşma noktası 100 C'dir.
Yeryüzündeki su buharı yükselerek bulutlara dönüşür. Su buharı, bulutlara dönüşme esnasında gaz haldedir. Yükseklik farkından kaynaklı sıcaklık değişiminden dolayı su buharı sıvı hale dönüşür.
Fakat suyun bileşimindeki oksijen yakıcı bir gazdır, hidrojen ise yanıcı bir gazdır. Oksijen ve hidrojen birleşerek söndürücü bir madde olan suyu meydana getirirler. H2O saf suyu ve bileşiğini temsil eder, saf suya tabii en yakın örnek yağmur suyudur.
Madde halinin gaz iken sıvıya dönüşmesine yoğunlaşma ya da yoğuşma denir. Yoğunlaşan madde çevresine ısı vermektedir ve böylelikle maddenin etrafı ısınmaktadır.
Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Bu nedenle buz kütleleri suyun üzerinde yüzer. Buzun yoğunluğu sıvı hâldeki suyun yoğunluğundan düşüktür. Dolayısıyla su donarken hacmi artar yani genleşir.
Donan suyun hacmi sıvı suyun hacminden daha büyüktür ve bu nedenle donan su hacminin artması nedeniyle genleşir.
Hacim azalınca yoğunluk artar ve böylece soğuk olan kısımlar daha ağır hale gelir. Bu yüzden sıvı maddelerin katı halleri, sıvı hallerine göre daha ağırdır. Ama su, bilinen tüm sıvıların aksine, belirli bir ısıya (+ 4°C'ye) düşene kadar büzüşür, daha sonra birdenbire genleşmeye başlar. Donduğunda ise daha da genleşir.
Bulutlar, içlerindeki gaz hâlindeki su moleküllerinin hava soğudukça havada asılı hâlde bulunan küçük katı parçacıkların üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşur.
Kar, tanım olarak atmosfer içinde düşerken, yükselirken veya uçarken büyüyen suyun katı halidir.
Suyun birçok farklı katı hâli olduğu söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri