Kombinin çeşitli parçalarındaki arızalar sıcak su gelmemesinin temel sebebi olabilir. NTC, tribün, akış şalteri, pompa, plaka eşanjör, fan, elektronik kart, üç yollu vana, diyafram gibi parçalar arızalandığında genellikle kombinin sıcak su vermesinde bir sorun meydana gelir.
Kombinin sıcak suyu vermemesi sıcak su sensöründen kaynaklanıyor olabilir. Bunun dışında kombiye gelen gazın kapalı olması da sıcak suyun gelmesine engel olmaktadır. Bu nedenle ilk olarak kombiye gelen su kanallarının açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca kombinin su basınç ayarları da kontrol edilmelidir.
Sorun musluk bataryasında olabilir
Batarya arızalandığı zaman soğuk su tarafını sıcak su tarafına kaçırmaktadır. Bu sebeple de bataryadan sıcak su gelmemektedir. Bataryayı değiştirirseniz sorun çözümlenecektir.
Kombiler sıcak su konumunda çalışırken suyu belli bir süre sıcak belli bir süre soğuk olarak kullanıcıya iletmesi konfor şartlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu duruma sebebiyet veren çeşitli arızalar olabilir. Bu arızalar kombiden ya da şebeke hattındaki su basıncından kaynaklanabilir.
En çok merak edilen konular içerisinde kombinin suyu nasıl ısıttığı geliyor. Bu aslına bakılırsa basit bir temele dayanmaktadır. Kombinin çalışması ile beraber bakır borular içerisinde su sirkülasyonu gerçekleşir. Böylece suyun sirkülasyonu ile beraber eşanjör vasıtasıyla su ısınır.
İlgili 27 soru bulundu
Sıcak su devresindeki sensörlerde arıza olması durumunda sıcak suda sorun meydana gelir. Peteklerde ısıtmama ya da sıcak su akıtmama gibi durumlar ısı sensörü arızasına işaret eder. Uzman teknisyenler tarafından incelenerek onarımı gerçekleştirilir.
Bunun üzerinde zaten insan vücudu rahatsız olacağından, üst sınırı da 50°C olarak belirleyebiliriz. Bu noktada sıcak ve soğuk suyu karıştırarak kullanacağınızı da hatırlatmak isteriz. Özetle, teorik olarak 40-50°C arasındaki kullanım suyu sıcaklığı uygun kabul edilebilir.
→ Mutfağa Sıcak Su Geliyor Banyoya Gelmiyor ise; Bu durumda banyo bataryasında sorun olmaktadır. Banyo bataryasının değişimi gerekmektedir. Batarya değiştikten sonra sorun çözümlenmez ise bu durumda sorun tesisattadır. Tesisatçıdan yardım almanız gerekmektedir.
Kombinizin ön kısmında ekranın hemen altında, üzerinde "Reset" (sıfırlama) yazan bir tuş bulunur. Kombiniz açıkken bu tuşa parmağınızı basıp çektiğinizde sorun düzelecektir. Kombinizin yanındaki duvarda yer alan ve üzerinde mandala benzeyen bir düğme olan kutu, sigorta kutusudur.
Bilindiği üzere kombiler elektrik ve doğalgaz ile çalışan sistemlere sahip cihazlardır. Ancak bu iki temel enerji kaynağının yanı sıra, kombilerin çalışabilmesi için suya da ihtiyaç duyulmaktadır. Kombiler çalışmak için suya ihtiyaç duyarlar.
Güneş enerji içerisinde hava yapmış veyahut vakumlama yapmış olabilir. Çözüm: Çatıdaki veya damdaki güneş enerjinizin üstteki soğuk su tankının içerisinde su olup olmadığını kontrol ediniz! Güneş enerjisindeki takılmış olan şamandırayı kontrol ediniz!
Kalorifer tesisatında su kaçağı olması kombi su basıncının düşmesi anlamına gelir. Bununla birlikte peteklerin hava yapması da kombi su basıncının düşmesine neden olur. Kombi su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ve kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez.
Eğer kombinin basıncı 1 barın altına düşerse, cihaz kapanır. Dolayısıyla kombinin kapanmaması için basınç değerinin hiçbir zaman 1 barın altına inmemesi gerekir. Kombinizin basıncı düştüğünde cihazın alt tarafında bulunan su doldurma musluğu ile su takviyesi yapabilirsiniz.
Doğalgaz vanası boru ile paralel yani boru ile aynı hizada ise açık konumdadır. Vana üzerinde bulunan (A) açık (K) harfi ise kapalı demektir.
Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir. Kombi basıncının 1 barın altına düşmesi durumunda su doldurma musluğunu; 2 barın üstüne çıkması durumundaysa tahliye musluğunu açarak basıncın 1,5 bar seviyesine gelmesini sağlayın.
Dairenizdeki gaz vanalarını kontrol edin ve açık olduğundan emin olun. Demirdöküm kombi su basıncını kontrol edin. Basınç değeri 1 ile 2 bar arasında ise normaldir. 1 barın altında ise doldurma musluğu ile su basın, 2,5-3 barın üzerinde ise petek havasını alarak basıncı düşürün.
Kombiler birçok farklı sebepten dolayı çalışmayı durdurur. Özellikle arıza durumuna geçtiği zaman kombi resetleme işlemi gerçekleştirilir. Bu doğrultuda kombinin arıza durumundan çıkarılıp yeniden çalışır hale gelebilmesi için, cihazın kapatılıp tekrar açılması ve çalışması anlamına gelmektedir.
Resetleme işlemi sayesinde cihaz ayarları sıfırlanır ve cihaz tekrar düzgün bir şekilde çalışmaya devam edebilir. Eğer kombinizde reset tuşu veya benzeri bir düğme yoksa kombinin şalterini kapatıp açmak da faydalı olabilmektedir. Bu işlem de yine en fazla 3 veya 5 kez tekrarlanmalıdır.
Kombi Cihazındaki Arızalar
Su basıncı düştüğünde, kombi güvenlik sebebiyle kendisini otomatik olarak kapatır ve resetlenmesi gerektiği uyarısını verir. Bu durumda, kombi su basıncının normal seviyelere getirilmesiyle sorun çözülebilir.
Kombi Sıcak Su Vermiyorsa Kontrol Etmeniz Gerekenler:
Öncelikle dairenizde gaz olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer gaz vanası kapalı konumda ise vanayı açmalısınız. Kombinin su basıncını kontrol edin. Su basıncı 1 barın altında ise kombiye su basmanız gerekir.
Su arıtma cihazının su tankı dolu olmasına rağmen musluktan su gelmiyorsa aşağıdaki adımları takip edin. Su tankının vanası bozuk olabilir, vanayı kontrol edin. Su arıtma cihazının set üstü musluğu arızalı olabilir. Musluğun altındaki hortumu söktüğünüz zaman su geliyorsa musluk arızalıdır.
Sorusunun cevabı çok basittir. Kombi su basıncı düştüğü zaman kombiye su takviyesi yaparsanız kombinin basıncı tekrar yükselecektir. Kombiye su takviyesi için, her marka kombide su takviye vanası bulunur. Bu vanayı saat yönünün tersine çevirerek su takviye vanasını açmış olursunuz.
40 derece ve üstü sular: Çok sıcak olarak sıralanmaktadır.
Dış hava şartlarına göre sürekli bir güncelleme ayar gerekmemektedir. Bu durumda da kombi termostatı üzerinden su sıcaklığını yoğuşmalı bir kombi için max 55˚C konveksiyonel bir kombi için ise max 65/70˚C ye ayarlamanız yeterli olacaktır.
Bu ısı ayarı o bölgedeki şebeke suyu sıcaklığına göre de değişebilmektedir. Yazın genellikle şebeke suyu sıcaklığı da normal sıcaklığın biraz üstünde olduğu için yazın kombiyi sıcak su konumunda yaklaşık 40-45°C civarında kullanmanın ideal olduğu söylenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri